Image
01/04/2009

Gerechten uit de vier windstreken

Één keer per week moet je toch op zoek naar een waardig alternatief voor de kilo's frieten, pita en pizza's die je dagelijks binnenslokt, anders druipt het vet binnenkort langs alle lichaamsgaatjes naar buiten. In deze rubriek schotelen we je heerlijke maaltijden voor die we telkens ophangen aan een andere kapstok. Vandaag trekken we de wereld rond.

N: Köttbullar (Zweedse balletjes)

Ingrediënten: 2 klontjes boter, 1 ui, 1 aardappel, 3 eetlepels paneermeel, 500 gram rundergehakt, 1 ei, peterselie, olie, 1 lepel bloem, 125 ml slagroom

Bereiding:

  1. Kook de aardappel en stamp hem tot puree
  2. Snijd de ui in stukjes en bak ze glazig in een klontje boter
  3. Haal de blokjes ui uit de pan en meng ze met gehakt, puree, paneermeel, peterselie, ei, zout en een scheutje van de slagroom tot een brij
  4. Maak van die brij kleine balletjes en bak ze ongeveer 10 min tot ze gaar zijn
  5. Haal de balletjes uit het vet en maak met het vet en de bloem een dikke saus
  6. Voeg nu de slagroom toe, laat de saus een paar minuten koken en giet ze dan over de balletjes
  7. Serveer met rodebessenjam en aardappels in de schil of frietjes

O: Goulash (Hongaars vegetarisch wokgerecht)

Ingrediënten: olie, 1 doosje roerbaktofu, 2 uien, 3 teentjes knoflook, 2 rode paprika's en 4 tomaten in blokjes gesneden, 4 tomaten, 200 gram sperziebonen, 1 groentebouillonblokje, 1 theelepel chilipoeder, 1 theelepel tijm, water

Bereiding:

  1. Verhit olie in de wok en bak de tofu
  2. Snijd de uien in kleine stukjes en leg ook die in de wok
  3. Voeg de teentjes knoflook, tomaat- en paprikablokjes toe en blijf roeren
  4. Breek de bonen en leg ze in de wok
  5. Kruid met chili, tijm en het bouillonblokje en laat nog even sudderen
  6. Serveer met aardappelen of rijst

Z: Paella (Spaans eenpansgerecht)

 

Ingrediënten: 2 dubbele kipfilets, 200 gram mosselen, 50 gram garnalen, 100 gram (ongepaneerde) inktvisringen, 100 gram langoustines, 1 rode en 1 groene paprika, 4 eetlepels diepvrieserwtjes, 650 ml kippenbouillon, olijfolie, zout en peper, partjes citroen, 250 gram rijst

 

Bereiding:

  1. Verhit olijfolie in de pan, snijd de kip in blokjes, kruid ze en bak ze lichtbruin
  2. Voeg de rijst bij de kip
  3. Overgiet het geheel met de kippenbouillon
  4. Voeg nu ook de paprika's (in kleine blokjes), de erwtjes en de inktvisringen toe
  5. Laat op een zacht vuurtje sudderen tot de rijst bijna gaar is
  6. Leg de mossels, langoustines en garnalen erbovenop
  7. Laat de pan nog 5 minuten afgedekt staan
  8. Versier de pan met de partjes citroen

W: Scrambled eggs (Ierse Omelet)

Ingrediënten: 8 eieren, 2 grote aardappels (geschild en in blokjes gesneden) 2 theelepels citroensap, bieslook, zout en peper, 25 gram boter, olie

Bereiding:

  1. Kook de aardappels gaar in water met zout, giet ze af en stamp ze fijn
  2. Scheid ondertussen de eidooiers van de eiwitten
  3. Kluts de eidooiers, roer ze door de puree en meng er ook het citroensap en de kruiden door
  4. Klop de eiwitten stijf en meng het door het ander mengsel
  5. Smelt de boter in een pan en bak de omelet lichtbruin
  6. Draai de omelet om en bak zo ook de andere kant lichtbruin



(SVR)


  • Slider
  • Slider

SOCIAL





 

Job in the picture

  • Slider
  • Slider
  • Slider

VUB-studenten organiseren voor het eerst online cantussen

Het feestende studentenleven ligt even plat. Daarom riepen vier studenten van de Vrije Universiteit in [...]

02/04/2020

Jupiler trakteert jarigen op 10 pinten na lockdown

Een verjaardagsfeest vieren doe je het liefst samen met je familie en vrienden maar dit is nu even moeilijk. [...]

02/04/2020

Red je stamcafé en bestel nu alvast je virtuele pintjes

Je stamcafé dat wekenlang gesloten blijft, da's flink balen. Maar hoeveel erger zou het zijn [...]

25/03/2020

GUIDO NV is het nummer 1 Belgische niche-mediabedrijf naar de doelgroep jongeren (studenten in het bijzonder), scholieren en Young Starters

Bruiloftstraat 127, 9050 Gentbrugge
Tel.: +32 (0) 9 210 74 84