Stand-up comedian LIEVEN SCHEIRE
Ik wil wel een diploma, maar niet om het op mijn voorhoofd te plakken."
Hij werd gehard op de achterbank van buslijn 57B van Wachtebeke naar Lokeren, stapte na zijn humaniora met een injectiespuit in zijn billen naar de Gentse universiteit voor een opleiding fysica, doorworstelt daar nu zijn tweede kandidatuur en gaat intussen al twee jaar met toenemend succes de komische toer op.
Zijn naam: Lieven Scheire, langharig tuig met een uitgesproken zin voor onzin: "Het absolute fundament van mijn humor is een perfecte yinyang van misantropie en filantropie." Qué?
Lieven: Aan de ene kant erger ik mij dood aan de mensen die ik zie rondlopen, aan hun gedrag en gewoonten, maar dan is er die filantropische kant in mij die geniet van de volmaakte onvolmaaktheid van die mensen.
GUIDO: Is dat ook de basis van je humor?
Lieven: De absolute basis werd gelegd op de achterbank van bus 57B van Wachtebeke naar Lokeren tijdens mijn humaniora. Op die achterbank word je gedrild tot een soort humorbrakend wezen, vooral aanvallende humor. Maar mijn mosterd haal ik uit die yinyang en uit de dingen waarmee ik bezig ben. Als ik boven de wiskundeboeken zit, dan komen er wiskundige grapjes naar boven.
GUIDO: Kan je er zo één vertellen?
Lieven: Een vierkant in poolcoördinaten. In wiskundige kringen is die hilarisch!
Hakken met de roestige machete
GUIDO: Met welke humorprojecten ben je op dit moment bezig?
Lieven: Aan de ene kant zit ik in het project 'neveneffecten', samen met mijn neef - vandaar neveneffecten - en nog een derde persoon. Met deze groep brengen we absurde humor in de beste traditie van Monty Python. Aan de andere kant is er stand-up comedy, waar het gaat over overkokende opinies om ze grappig te maken. Dingen nuanceren op een podium is voor niemand leuk. Geen compromissen, maar met de roestige machete erop inhakken.
GUIDO: Hoe ziet het leven van een student/komiek eruit?
Lieven: Druk. Het begint bij een student die in de marge van het studeren comedy brengt en dat in die mate dat de marge over de bladzijde aan het kruipen is. Het komt erop neer zo weinig mogelijk lessen te missen, wat niet evident is als je 's avonds op een podium kruipt en de dag nadien om 8 uur 's morgens in het auditorium moet zitten. Het draait nu iets vlotter, maar ik moet toch een rem zetten op mijn projecten. Ik heb ook een kunststatuut aangevraagd aan de RUG, zoiets als een sportstatuut, maar met dat verschil dat het verkrijgen van een kunststatuut afhangt van je motivering en dus nogal subjectief is. Ik denk dat stand-up comedy veel handiger is om ergens bij te doen. Ik zou er heel graag mee verder gaan, maar een diploma blijft toch een sociaal vangnet.
Fulltime studentisme
GUIDO: De voor de hand liggende vraag dan maar: stel dat de keuze zich opdringt, fysicus of komiek?
Lieven: Iets waar ik allergisch aan ben is het fulltime studentisme, dat wil zeggen: naar de les, blokken, uitgaan. Ook fysica alleen zou mij moeilijk vallen, tenzij het op de grens van de research ligt. De andere kant is ook waar: 't zou toffer zijn, maar ook als komiek alleen zou ik me niet goed in mijn vel voelen. Het is effectief de bedoeling mijn diploma nooit nodig te hebben. Ik wil mijn studies afmaken en met een diploma op zak later tv-werk gaan doen.
GUIDO: Voor welke zender?
Lieven: Als ze mij morgen vragen om voor gelijk welke zender een jaar lang een sketchprogramma te maken en er mij genoeg voor betalen dat ik kan leven, dan gaan mijn studies in de ijskast, eventueel in de diepvries. Maar het blijft wel de bedoeling dat ik mijn diploma haal. Gewoon om het te hebben, maar niet om op mijn voorhoofd te plakken.
Mario De Koninck