Image
23/09/2002

Chatten zonder klavier

De trend valt niet meer om te buigen: hardware wordt steeds compacter. Je pda en gsm (of noem je die ook al 'smart phone'?) moeten in je broekzak passen en toch alle mogelijkheden van een laptop of pc in zich hebben. Leuk, maar hoe bedien je zo'n petieterig toestel zonder een zenuwtoeval te krijgen? Wie regelmatig sms't weet het maar al te goed: tekst invoeren via telefoontoetsen is een zenuwslopend werkje. Als je via WAP wil e-mailen is het nog erger. En dat geprul met een pen op een pda is al helemaal om gek van te worden. Stop met kreunen kids, want er is beterschap op komst. De virtual keyboards staan klaar om de markt van de portable & wearable devices te veroveren

Projecteer eens een keyboard op de toog

Nog dit najaar zal het eerste virtuele klavier in de etalages liggen. Het werd ontwikkeld door het Isra‘lische bedrijf VKB en zal in Europa worden verdeeld door Siemens. Hoe werkt het? Poepsimpel: een klein toestel projecteert de afbeelding van een toetsenbord op om het even welke vlakke ondergrond: een tafel, de bovenkant van je briefcase, de toog van je stamcafŽ... Infraroodsensoren meten dan welke 'toetsen' je aanslaat en seinen de gegevens (al dan niet draadloos) door naar je pc, pda of gsm. Volgens de ontwikkelaars is het even makkelijk te gebruiken als een gewoon toetsenbord. Chatten dus!

IT-handschoentjes voor blindtypers

Niet alleen de VKB-boys in Jeruzalem willen het toetsenbordleed verzachten, ook in Zweden werkt een bedrijf aan een virtual keyboard. Senseboard Technologies uit Stockholm ontwikkelde een draadloze handmodule die je rond je handpalm draagt. Het tuig heeft een ingebouwd 'artificieel zenuwstelsel' dat je vingerbewegingen meet en op die manier determineert welke toets je aanslaat. Je moet het tuig wel eerst 15 minuten 'trainen', zodat het zich kan aanpassen aan jouw persoonlijke typstijl. En daar zit meteen ook het grootste addertje van de Senseboard: je kan 'm alleen gebruiken als je feilloos blind kunt typen met tien vingers, terwijl je bij het virtual keyboard van VKB het toetsenbord effectief voor je ziet en desnoods enkel je wijsvingers kunt doen ratelen. Voor Senseboard pleit dan weer dat zijn detectoren ook toelaten dat je virtuele muisbewegingen kunt maken.

Welk systeem je ook verkiest, de dagen van gepruts zijn bijna voorbij. En ook de Repetitive Strain Injury (het computermuissyndroom) zou binnenkort tot het verleden behoren, want op een virtual keyboard hebben je polsen meer bewegingsvrijheid dan op een klassiek toetsenbord, en de aanslag kan zonder kracht gebeuren. Bovendien maken de gadgets niet het minste lawaai, wat perspectieven opent tijdens lessen, colleges en symposiums.

Herbert De Paepe

www.vkb.co.il

www.siemens.com

www.senseboard.com


Comment

  • Slider

TopMovies

SOCIAL





 

Poll

Job in the picture

GUIDO NV is het nummer 1 Belgische niche-mediabedrijf naar de doelgroep jongeren (studenten in het bijzonder), scholieren en Young Starters

Bruiloftstraat 127, 9050 Gentbrugge
Tel.: +32 (0) 9 210 74 84