Image
22/05/2003

Persepolis 2

Zelden is een strip zo unaniem lovend ontvangen als Persepolis van de Iraanse tekenares (!) Marjane Satrapi. Het epos waarin ze haar jeugd in Iran vertelt viel al meer dan eens in de prijzen: twee jaar geleden kreeg ze op het stripfestival van Angoulême de Alph-Art coup de coeur, en vorig jaar ontving ze ook de prijs De Leeuw, die jaarlijks wordt uitgereikt door het Belgisch Centrum van het Beeldverhaal.


Niet slecht voor een vrouw van 33 in het mannenwereldje dat de strip nu eenmaal is. Maar wie haar voorgeschiedenis kent, weet dat Marjane het al van kindsaf gewend is haar mannetje te staan. Ze was 9 jaar oud toen in Teheran, waar ze met haar liberaal ingestelde ouders woonde, het regime van de Sjah werd omvergeworpen en onder leiding van Khomeini de Islamitische revolutie plaatshad. Welke gevolgen die machtswenteling en de daaropvolgende oorlog tussen Irak en Iran hadden op het dagelijks leven in Teheran - dat in de jaren '70 was uitgegroeid tot een vrij moderne stad - lees je in het tweede deel van Persopolis. Marjane Satrapi vertelt haar verhaal door de ogen van een kind: eenvoudig, maar met heldere vragen en rake observaties. Haar simpele, bijna kinderlijke zwartwittekeningen sluiten daar perfect bij aan. Persepolis is nu eens schrijnend, dan weer grappig en altijd boeiend. De vergelijking met Maus dringt zich op, maar ook met het boek Eerst doodden ze mijn vader van de Cambodjaanse Loung Ung. Waarmee weer maar eens is bewezen dat het stripmedium niet alleen geschikt is voor vrijblijvende avonturenverhaaltjes.

(HDP)

Comment

  • Slider
  • Slider
  • Slider
  • Slider
  • Slider
  • Slider

TopMovies

SOCIALPoll

Job in the picture

Elon Musk speelt gastheer van Saturday Night Live

Afgelopen zaterdag 8 mei mocht Elon Musk samen met Miley Cirus voor een avond gastheer zijn van de show [...]

13/05/2021

Luc Sels nog vier jaar rector van KU Leuven

Studenten en personeel van de KU Leuven konden gisterenavond online hun stem uitbrengen op wie ze de [...]

12/05/2021

Taylor Swift is eerste vrouw met Global Icon BRIT award

Op zondag 9 mei maakten de organisatoren van de BRIT awards bekend dat Taylor Swift dit jaar de Global [...]

11/05/2021

GUIDO NV is het nummer 1 Belgische niche-mediabedrijf naar de doelgroep jongeren (studenten in het bijzonder), scholieren en Young Starters

Bruiloftstraat 127, 9050 Gentbrugge
Tel.: +32 (0) 9 210 74 84