Image
11/07/2012

StudentMealz - Van aperosnacks tot festivalfood

 


 

De Gentse studenten Lev Andreev (foto) (21) en Tess Wijnsouw (20) delen niet alleen een liefdesnestje, maar ook een passie voor koken. Schandalig wat studenten gedurende de week allemaal binnenspelen, moeten ze gedacht hebben, en dus lanceerden ze het concept Student Mealz, waarbij ze om de 14 dagen op woensdag een nieuw, smakelijk en vooral studentikoos videorecept posten op hun hoogsteigen YouTube-kanaal.
 
Tekst: Sofie Van Rossom
 
GUIDO: Wat mogen we precies verwachten?
Lev: In de afleveringen leggen we op een heel toegankelijke en bondige manier uit hoe een gerecht simpel en smaakvol klaar te maken is. We hebben er bewust voor gekozen om de filmpjes in het Engels te maken, zodat studenten over heel de wereld ideetjes kunnen opdoen. We richten ons trouwens niet per se op de laatstejaarsstudenten, maar vooral op de eerstejaars, voor wie de keuken nog onbekend terrein is.
GUIDO: Hoe komen jullie zelf aan die receptjes?
Tess: Sommige hebben we van Lev zijn ouders overgenomen, maar meestal gaan we zelf op zoek. We bladeren door kookboeken en surfen naar websites om verschillende recepten te verzamelen, die we dan naar onze eigen smaak aanpassen. Als we niet veel in huis hebben, proberen we met weinig ingrediënten een nieuw gerechtje te creëren. Met een beetje fantasie en een hongerige maag slagen we er meestal wel in, hoewel er ook soms enkele blunders tussen zitten.
GUIDO: Dan eten jullie zelf waarschijnlijk amper rotzooi?
Lev: We koken inderdaad bijna dagelijks thuis. Pasta, Chinees, Russisch… Maar natuurlijk hebben ook wij wel eens dagen waarop we echt niet willen koken. Dan trekken we meestal naar de frituur voor een Bicky of een pita.
GUIDO: Als je zelf eens simpelweg je voeten onder tafel mag schuiven, wat krijg je dan het liefst geserveerd?
Tess: (enthousiast) Goed gekruide gehaktburgertjes met een lekkere, boterige puree en appelmoes! Zoooo lekker! Ik ben ook wel erg fan van de Chinese keuken. Mijn favoriet daarbij: kipsaté in pindasaus met bami.
Lev: Ik heb zoveel lievelingsgerechten… (denkt na) Maar als ik echt eentje moet kiezen, dan is het okroshka, een Russische koude soep die meestal in de zomer wordt gedronken. Lekker fris op een zonnige dag.
GUIDO: De festivals komen eraan. Hebben jullie culinaire tips voor op de wei?
 
Pasta met kikkererwtensausje (2 à 3 personen)
Nodig: gasvuurtje, kookpot(je), brooddoos (hierin bewaren we de gekookte pasta), plankje en mesje, olijfolie (eventueel in een plastieken petfles), korte pasta, klein blikje kikkererwten, klein uitje, basilicum en oregano (kan je op voorhand al mengen en in een tiktakdoosje vervoeren), peper en zout
1.      Kook de pasta gaar en bewaar ze in de brooddoos.
2.      Snij het uitje in (fijne) reepjes.
3.      Doe een beetje olijfolie in de kookpot en voeg basilicum en oregano toe tot de bodem is bedekt.
4.      Stoof de uitjes 1 minuut aan.
5.      Giet het blik kikkererwten met het sap uit in de kookpot. Voeg eventueel water toe tot de kikkererwten onder staan.
6.      Laat de saus 10 à 15 minuten inkoken tot de erwtjes beetgaar zijn.
7.      Giet ongeveer de helft van het kookvocht af, voeg de pasta toe.
8.      Kruid af met wat peper en zout.
Gebakken aardappeltjes met Zwanworstjes en champignons (2 à 3 personen)
Nodig: gasvuurtje, pot, plankje en mesje, olijfolie, 2 à 3 middelgrote aardappelen, 3 à 4 champignons, 1 klein uitje, klein blikje Zwanworstjes, peper en zout
 
1.   Snij de aardappel in de lengte in twee, vervolgens nog eens in de lengte in twee en maak reepjes.
2.   Bak de aardappelen in olijfolie tot ze een mooi korstje hebben.
3.   Snij ondertussen de champignons in stukjes en laat ze 1 minuut aanstoven.
4.   Kruid met wat peper en zout.
5.   Snij het uitje in fijne blokjes en voeg toe.
6.   Snij ook de Zwanworstjes in stukjes en voeg toe.
7.   Laat de uitjes garen en de worstjes licht aanbakken.
8.   Meng en serveer.
 
Tonijnsla (2 à 3 personen)
Nodig: kom, pot of brooddoos, plankje en mesje, 1 klein blikje ananas, 1 à 2 halve perziken uit blik, 1 blikje tonijn, een klein potje mayonaise, zout, stokbrood of sandwich
 
1.   Snij de perzik in blokjes en giet ze samen met de ananas en tonijn in een pot.
2.   Voeg de mayonaise toe en meng alles goed door elkaar.
3.   Kruid af met wat zout.
4.   Serveer op een stokbroodje of sandwich.
 
(SVR)
 

  • Slider
  • Slider

SOCIAL





 

Job in the picture

  • Slider
  • Slider
  • Slider

GUIDO NV is het nummer 1 Belgische niche-mediabedrijf naar de doelgroep jongeren (studenten in het bijzonder), scholieren en Young Starters

Bruiloftstraat 127, 9050 Gentbrugge
Tel.: +32 (0) 9 210 74 84