Is 'Monet: The Immersive Experience' in Antwerpen een bezoek waard?
Na een succesvolle Klimt-tentoonstelling pakt de gloednieuwe Antwerpse eventlocatie DIVE uit met Claude Monet: The Immersive Experience. Wij gingen een kijkje nemen.
DIVE (Digital & Interactive Venue) opende vorig jaar in juni de deuren in de drukke Carnotstraat, op nog geen tien minuten wandelen van het Centraal Station. De locatie wordt slim uitgebaat: wat overdag een virtuele expositieruimte is voor 360-gradenprojecties, verandert 's nachts van naam en functie, en wordt dan discotheek WOOM.
Impressionisme vloekt met dj-booth
Claude Monet: The Immersive Experience reist al sinds 2019 de wereld rond (met onder meer een stop in Brussel) en is nu voor het eerst in Vlaanderen te zien. In een discotheek dus. Van een 'immersive experience' was in onze beleving volstrekt geen sprake, want de projecties (een klank- en lichtspel van 35 minuten) glijden over de storende dj-booth in het midden van de zaal, en de beloofde 360 graden zijn hoogst relatief: als je je omdraait, zie je vooral bierlogo's oplichten aan de bar. Bovendien zijn de spots en projectoren allesbehalve subtiel weggewerkt in de wanden: je wordt voortdurend verblind vanuit lelijke gaten in het scherm. Niet dat het veel uitmaakt, want het impressionisme van Monet blijkt zich sowieso niet te lenen om grotesk uitvergroot te worden. Slechts vlekkerigheid blijft over, en wat de meerwaarde is van de AI-vlindertjes en -bloemblaadjes die voortdurend door de schilderijen dwarrelen, is ons een raadsel.
Na het projectiespektakel kun je een selfie nemen op een foeilelijke reconstructie van de Japanse brug in Monets tuin in Giverny. Skippen en doorlopen! In de ruimte ernaast kan je vervolgens zijn nagebouwd atelier bezoeken. Dat laatste is stukken interessanter dan de virtuele trukendoos die eraan voorafging, want het atelier staat vol kwalitatieve, 3D-geprinte reproducties op ware grootte van Monets beroemdste schilderijen. Of dit de toegangsprijs rechtvaardigt (in de daluren, met studentenkaart, is het goedkoopste tarief 9,90 euro), zullen we maar wijselijk in het midden laten. Voor een forse meerprijs (je hebt dan een vipticket nodig) kan je ten slotte nog locaties die Monet inspireerden bekijken in virtual reality.
Tekst: Herbert De Paepe