Image
10/03/2003

Simcity 4 : Het leven zoals het is: Stadsbestuur

Er zijn slechts 589 gelukkigen in België die zich burgemeester mogen noemen. Voor al diegenen die naast de macht grepen bij de vorige gemeenteraadsverkiezingen is er echter een heel mooi alternatief: SimCity 4.

Net als in de vorige SimCity games is de bedoeling het in goede banen leiden van een stad. Je kan deze keer echter met een hele regio aan de slag. Je kan dus verschillende steden besturen en differentiatie doorvoeren in de functie van een stad. Zo kan je rond een industriestad enkele residentiële steden bouwen. Onderling kunnen de steden deals sluiten inzake water-, elektriciteits- en afvalbeleid. Binnen de stad ben je verantwoordelijk voor ruimtelijke ordening door het toewijzen van woonzones, industriegebieden en ruimtes voor commerciële doeleinden. Maar je zorgt ook voor de verschillende faciliteiten zoals brandweer, politie, openbaar vervoer, afvalophaling, watervoorzieningen, stroom, het wegennet, enzovoort. Op je grondplan kan je alle gebouwen en voorzieningen netjes neerplanten. Nieuw is dat bij de aanleg van de drie hoofdzones automatisch wegen worden aangelegd. Jammer genoeg kan je deze feature niet uitschakelen, waardoor je stad er snel nogal rommelig bij ligt. De rommel komt er sowieso, want in de stad is het natuurlijk niet allemaal rozengeur en maneschijn: files, milieuvervuiling, werkloosheid, onveiligheid zijn net als in het echte leven problemen die moeten aangepakt worden. Om je beleid een beetje te sturen, kan je steunen op enkele raadgevers die een specifiek gebied van het stadsbeleid controleren. Zo kan je opmerkingen, raad of voorstellen verkrijgen over je financiën, onderwijs, mobiliteit... Zeker voor mensen die niet vertrouwd zijn met de SimCity reeks zullen deze raadgevers erg bruikbaar zijn. Je leert snel de knepen van het vak, maar je zal ook beseffen dat hun eisen financieel niet altijd uitvoerbaar zijn en je dus moet wikken, wegen en nog eens wikken, want de stadskas is niet onuitputtelijk.

SimCity en The Sims

Een andere manier om de vinger aan de pols te houden in je stad is de geheel nieuwe mogelijkheid om enkele Sims persoonlijk te volgen. Je kan tot 5 inwoners van je stad selecteren en deze een naam en een gezicht geven. Het is mogelijk om het uiterlijk van een persoon uit The Sims te importeren. Je wijst de Sim een huis aan en vanaf dan leidt hij zijn eigen leven. In een speciaal venster kan je zien hoe het leven van je burger verloopt. Als hij maanden met een open beenbreuk sukkelt, dan weet je dat je misschien een hospitaal in zijn buurt moet bouwen of dringend de fondsen voor ziekenzorg dient te herzien. De Sims kunnen erg veel klagen, maar als het goed gaat, zeggen ze het ook. Het is niet zo dat je zoals in The Sims ook het doen en laten van deze persoon in de hand hebt. Ooit broeide bij Maxis het idee om The Sims en SimCity in een game te versmelten. De ontwikkeling was betrekkelijk ver gevorderd, maar uiteindelijk is Simsville afgevoerd wegens te ambitieus. Wie weet wat brengt de toekomst nog?

Als ik God was

Naast burgemeester kan je in SimCity ook God spelen. Voorheen was de combinatie burgervader-God enkel terug te vinden in de persoon van Louis Tobback, maar via SimCity kan iedereen het eens voelen. In God Mode kan je enkele rampen op je eigen stad loslaten: branden, inslaande meteoren, tornado's, enzovoort. Dit is erg vermakelijk als het besturen van de stad een beetje een sleur wordt. Als God beslis je ook over dag en nacht. Deze optie is nieuw in SimCity, voor het eerst is er ook een nachtleven in de stad. Behalve de sfeervolle verlichting heeft de nacht nog andere consequenties, zoals een verhoogde criminaliteit. Voor je een nieuwe stad begint kan je in God Mode het hele landschap naar je hand zetten. Je kan rivieren en meren aanleggen, bergen en dalen voorzien en bossen planten. Deze terrain editing is veel mooier en uitgebreider dan in de vorige versies, je kan bijvoorbeeld erosie simuleren. Zowel Frank Molnar (GamePower, JIMtv) als El Shrimpo (ShrimpTV, TMF) lieten zich onmiddellijk gaan en bouwden een stad rond een bergmassief met een D-cup. Achja, zo zie je maar dat SimCity voor ieder wat wils biedt.

Conclusie

SimCity is nog steeds een uniek spel. Wie vertrouwd is met de gameplay van de vorige versies, zal onmiddellijk zijn draai vinden in SimCity 4. Als je nog nooit SimCity hebt gespeeld, dan zal het even ploeteren zijn door de vele mogelijkheden. Maar ondanks deze complexiteit zijn de ontwikkelaars van SimCity 4 erin geslaagd om een erg heldere lay-out te geven aan de game, zodat je alles makkelijk vindt en de mogelijkheden zichzelf uitwijzen. SimCity 4 biedt meer animaties en mooie graphics, maar om het spel tegelijkertijd vlot te laten lopen, zal je een krachtige pc nodig hebben. Omdat de game zo leuk en origineel is, blijf je aan je pc gekluisterd. Ook bij deze vierde SimCity blijft de burgemeestersjerp strak rond mijn lichaam gespannen en ga ik opnieuw enkele maanden beleidsvoering tegemoet.

(SVK)


Comments

ONTSPANNING

Stien zit op kot in residentie Lerkeveld: “Je bent nooit alleen als je nood hebt aan een babbel”

Student: Stien (22) Studie: Ingenieurswetenschappen aan de KU Leuven, derde bachelor elektrotechniek-werktuigkunde Kot: [...]

Reizen: 7 must-sees & must-do's in Sevilla

Op zoek naar een zonnige reisbestemming met lekker eten en drinken, en een rijke geschiedenis? Dan moet [...]

TopMovies

SOCIALPoll

Job in the picture

GUIDO NV is het nummer 1 Belgische niche-mediabedrijf naar de doelgroep jongeren (studenten in het bijzonder), scholieren en Young Starters

Bruiloftstraat 127, 9050 Gentbrugge
Tel.: +32 (0) 9 210 74 84