Image
21/06/2015

7 dingen om in de gaten te houden bij je vakantiejob


De kans dat je deze zomer een vakantiejob zal doen, is groot. Waarom zou je het trouwens niet doen? Je zet wat ervaring op je cv, je leert nieuwe mensen kennen en je verdient een aardig zakcentje bij. Toch voer je een vakantiejob niet uit met je verstand op nul. Dit zijn 7 dingen waar elke jobstudent op moet letten.
 
1) Is je contract in orde?
 
Een contract voor studentenarbeid wordt in drievoud ondertekend. Eén exemplaar daarvan is voor jou. Eis altijd een contract, ook al werk je maar voor één dag. Het moet ondertekend worden vóór je begint te werken, anders loop je de nodige sociale voordelen mis en sta je helemaal nergens als er iets fout zou lopen.
 
2) Heb je nog geen 50 dagen gewerkt?
 
Studenten mogen 50 dagen per jaar werken. Of dat werk gebeurt in de zomervakantie, of in het academiejaar, of allebei, dat maakt niet uit. Zolang je je 50 dagen niet hebt overschreden, wordt slechts 2,71% solidariteitsbijdrage van je brutoloon afgehouden. Opgepast: elke dag waarop je werkt, wordt integraal meegeteld, ook al heb je geen volledige werkdag gepresteerd. Als je je aanmeldt op www.studentatwork.be (een initiatief van de RSZ) kan je nakijken hoeveel van die vijftig dagen je nog over hebt.
 
3) Heb je nog niet te veel verdiend?
 
Als jobstudent moet je mogelijkerwijs zelf belastingen betalen op je inkomsten, al is de kans is niet zo heel groot. De meeste jobstudenten blijven veilig onder de fiscale drempel. Alleen als je in 2015 een nettobelastbaar inkomen van 7380 euro of meer hebt, zal je in 2016 zelf belastingen moeten betalen. Geen paniek als je nettobelastbaar inkomen boven de 7380 euro uitkomt, want je betaalt enkel belastingen op het gedeelte boven dit bedrag.
 
4) Raak je niet aan het belastingvoordeel van je ouders?
 
Het uitoefenen van een studentenjob kan gevolgen hebben voor de belastingen van je ouders. Normaal gezien wordt een student beschouwd als persoon ten laste van zijn ouders. Voor het inkomstenjaar 2015 blijf je fiscaal ten laste van je ouders als je op 1 januari 2016 deel uitmaakt van het gezin (lees: nog steeds gedomicilieerd zal zijn bij je ouders) én je nettobestaansmiddelen in 2015 niet hoger zijn dan 3120 euro. Voor eenoudergezinnen is dit bedrag 4500 euro. Als je niet meer fiscaal ten laste bent, verliezen je ouders een aanzienlijk belastingvoordeel.
 
5) Mag je die overuren eigenlijk wel kloppen?
 
Alleen jobstudenten van 18 jaar of ouder mogen overuren kloppen, en dan nog alleen bij "plotse en onverwachte toename van de hoeveelheid werk". Sowieso mag je niet meer dan 11 uur per dag werken. Tijdens je overuren vang je in principe 50% extra loon; op zon- en feestdagen zelfs 100%.
 
6) Word je wel correct betaald?
 
Het nationaal gewaarborgd gemiddeld minimum maandinkomen bedraagt op de cent af 1501,82 euro voor werknemers van 21 jaar. Per jaar beneden de 21, wordt het met een quotiënt van 6% verminderd.
 
21 jaar (of ouder) 100% 1501,82 euro
20 jaar 94% 1411,71 euro
19 jaar 88% 1321,60 euro
18 jaar 82% 1231,49 euro
17 jaar 76% 1141,38 euro
16 jaar 70% 1051,27 euro
 
 
7) Hou je de feestdagen in de gaten?
 
In de zomervakantie vallen een paar officiële feestdagen, zoals 21 juli en 15 augustus. Als je werkt met een deugdelijk studentencontract, dan zit je op rozen. Elke officiële feestdag die valt binnen je periode van tewerkstelling geldt evengoed voor jou als voor de collega's die daar 'echt' werken. Je werkgever dient je voor die dag een volwaardig loon uit te betalen. Als je langer dan één maand bent tewerkgesteld zonder onderbreking, dan is je werkgever zelfs verplicht loon te betalen voor alle feestdagen die vallen binnen een periode van 30 dagen die volgt op het einde van de arbeidsovereenkomst. Heb je 15 dagen tot één maand zonder onderbreking gewerkt? Dan zal je werknemer je het loon voor één feestdag moeten betalen, als die valt binnen een periode van 14 dagen die volgt op het einde van je contract.

(SDB)

Comments

JOBS & STAGES

Vier digitale sollicitatietechnieken

Is de klassieke sollicitatiebrief of -mail nog van deze tijd? Je mag gerust postzegels en enveloppen [...]

Met welke job verdien je het meest?

In hun jaarlijkse loononderzoek onderzoekt Jobat meerdere dingen, zoals bijvoorbeeld welke functies het [...]

TopMovies

SOCIALPoll

Job in the picture

Belgische bedrijven zijn in volle aanwerfmodus

Belgische ondernemingen kijken op personeelsvlak de rest van het jaar positief tegemoet. Zeven op de [...]

18/08/2023

Margo werkt in een rusthuis

Margo De Baets (20) werkt in de Refuge, een woonzorgcentrum in het hartje van Gent. Tijdens de coronacrisis [...]

18/07/2023

DPG Media geeft beurzen aan jong journalistiek talent

Jonge mediamakers kunnen zich nog tot 30 juni inschrijven voor de tweede editie van de News City Academy [...]

19/06/2023

GUIDO NV is het nummer 1 Belgische niche-mediabedrijf naar de doelgroep jongeren (studenten in het bijzonder), scholieren en Young Starters

Bruiloftstraat 127, 9050 Gentbrugge
Tel.: +32 (0) 9 210 74 84