Drijven jobstudenten laaggeschoolde arbeiders de werkloosheid in?
Het carrièreblad Vacature pakte vlak voor de zomervakantie uit met een controversieel artikel over jobstudenten. Uit eigen onderzoek concludeerden ze dat studentenarbeid 'perverse effecten' zou hebben op de tewerkstelling. Sterker nog: Vacature beschuldigde jobstudenten er zelfs van dat door hun schuld honderden laaggeschoolde jobs verloren gaan.
Loopt het echt zo'n vaart? Moeten studenten zich stilaan schuldig beginnen te voelen als ze aan de slag gaan? Volgens Vacature wel.
9 miljoen werkdagen
De argumentatie gaat als volgt: hoewel de algemene tewerkstelling in ons land door de crisis achteruit boert, stijgt het aantal jobstudenten jaar na jaar. In 2012 steeg het aandeel studentenarbeid met 16% ten opzichte van het jaar ervoor. Zo'n 450.000 jobstudenten werkten in totaal bijna 9 miljoen dagen. Die stijgende lijn lijkt zich trouwens ook dit jaar spectaculair voort te zetten, want al in april jongstleden liet de VDAB optekenen dat ze bijna de helft meer vacatures voor studentenjobs in hun databank hadden steken dan in 2011.
Op de eigenlijke arbeidsmarkt klinkt een heel ander verhaal. De werkloosheid nam in 2012 toe met 6,5%. De werkgelegenheid daalt in Vlaanderen en ook de uitzendkantoren kunnen minder werknemers aan een job helpen.
Honderden jobs verloren
Wat is het nettoresultaat van deze trends? Volgens het onderzoek van Vacature zou het stijgende aantal jobstudenten - een toename die voornamelijk wordt toegeschreven aan de versoepelde wetgeving rond studentenarbeid (de '50-dagen-regeling') die op 1 januari 2012 van kracht werd - tot gevolg hebben dat bedrijven minder snel geneigd zijn om mensen aan te werven, omdat ze het werk goedkoper en flexibeler kunnen laten uitvoeren door jobstudenten. Niet alle bedrijven beweren dit te doen, maar blijkbaar toch 1 op 7. Hierdoor zouden honderden laaggeschoolde jobs verloren gaan, iets wat door de socialistische bediendenvakbond BBTK wordt bestempeld als 'oneerlijke concurrentie'.
Noodzakelijke aanvulling
Larie, aldus de werkgevers, die niet geloven in een dergelijk verdringingseffect. Volgens hen worden jobstudenten niet ingezet om gewone werknemers te vervangen, maar om in te springen op piekmomenten, of wanneer de gewone werknemers niet beschikbaar zijn omdat ze vakantie hebben, of werkonbekwaam zijn. Jobstudenten zouden dus helemaal geen bedreiging vormen voor de tewerkstelling, maar wel een noodzakelijke aanvulling die de bedrijfswereld met open armen verwelkomt en zal blijven verwelkomen.
Vacature staat nochtans niet alleen met de conclusies uit hun onderzoek. Gelijkaardige studies in Nederland en Slovenië wezen op een gelijkaardig verdringingsfenomeen. De Sloveense studie sprak zelfs van een 'significante' invloed op de tewerkstelling van jonge laaggeschoolden.
Arbeidsminister Monica De Coninck werd om een reactie gevraagd, maar zij vindt het nog te vroeg om te oordelen over het effect van de soepele regeling rond studentenarbeid op de algemene tewerkstelling. Wel heeft ze de Nationale Arbeidsraad gevraagd om de regeling te evalueren. Wordt dus ongetwijfeld vervolgd.
(SDB)