Image
07/10/2019

Fablab Brussel, waar ideeën werkelijkheid worden: "Prototypes, not Powerpoints"


AP Hogeschool maakt werk van een eerste virtual reality lab, Gentse studenten kruipen in de huid van een 80-jarige dankzij een speciaal verouderingspak, aan PXL krijgen de verpleegkundigen in spe levensechte crisissituaties voorgeschoteld in een immersive room… De wereld lijkt de laatste jaren net iets sneller te draaien. En studenten? Die staan klaar voor de rit. Kortom, studeren anno 2019: The Future is now! 

Deel 1: Fablab Brussels (VUB), waar ideeën werkelijkheid worden


“Prototypes, not PowerPoints!”
 
= “Een centrale werkruimte waar een heleboel machines ter beschikking staan: robotarmen die tot 6 meter hoog reiken, lasercutters, 3D-printers, frezen voor de bewerking van hout, metaal of kunststof, een draaibank... Daarnaast kan je er ook werken aan elektronica. We hebben er bijvoorbeeld de mogelijkheid om zelf printplaten te maken. Er zijn soldeerbouten, oscilloscopen, enzovoort.”
 
Op woensdag zet het Fablab de deuren open voor alle VUB-studenten en bezoekers, maar ingenieursstudenten zijn alle dagen welkom, en zelfs helemaal gratis. Jeroen Schelkens (22) zit in het derde jaar van de bachelor Industriële Wetenschappen, met als specialisatie elektronica-ICT, en is er vaste klant. “In de voorbije jaren zag ik medestudenten onder andere een Jenga-robot creëren, terwijl anderen zelfrijdende wagentjes bouwden. Ikzelf heb er ondertussen ook bijna alle machines gebruikt. In het eerste jaar moesten we een wekker maken, dat was mijn eerste project in het Fablab, en in het tweede jaar heb ik een windmolen gebouwd. Het grootste project dat momenteel aan de gang is in het Fablab? VUBRacing, waarbij een elektrische racewagen wordt gemaakt om te kunnen deelnemen aan ‘formula student’ wedstrijden. Heel wat studenten dragen hun steentje bij in het kader van hun bachelor- en masterproef. Ikzelf heb dit jaar de batterij van de wagen afgeleverd.” Om de machines te mogen hanteren, heb je wel een badge nodig, vertelt Jeroen. “Die krijg je na afloop van een workshop waarin uitleg wordt gegeven over hoe je de machine juist en veilig gebruikt.”
 
Na de verhuis van het Fablab vorig jaar, van VUB-campus Kaai naar Usquare in Etterbeek, merkten de Fablab-fans op dat er nog geen waterjet was. “Zo’n toestel wordt gebruikt om 2D vormen die op de computer ontworpen zijn uit te snijden uit verschillende materialen. De waterstraal staat onder zodanig veel druk dat ze door staal kan snijden van meer dan een centimeter dikte… maar een nieuwe kost zeker 100.000 euro. Een maand nadien spotte ik op een veilingwebsite een koopje, waardoor we een ouder model konden aanschaffen voor 15.000 euro. De faculteit heeft ons die som voorgeschoten en wij zullen aan de hand van een crowdfundingcampagne de complete som terugbetalen. Op dit moment is de waterjet niet operationeel, maar we hebben de hogedrukpomp - het belangrijkste onderdeel - weer in actie gekregen. Het enige wat ons nog rest is het moderniseren van de sturing en het aansluiten van de hogedrukleidingen. De individuele onderdelen van zo’n dure machine zijn natuurlijk ook niet goedkoop. We zijn dus voortdurend op zoek naar bedrijven of mensen die ons willen sponsoren…”
Info: Fablab-brussels.beLees ook:
Deel 2: Solar Team KU Leuven neemt deel aan WK in Australië
Deel 3: Howest biedt eerste postgraduaat AI aan in Vlaanderen

Comment

  • Slider
  • Slider
  • Slider
  • Slider
  • Slider
  • Slider

TopMovies

SOCIALPoll

Job in the picture

  • Slider
  • Slider

GUIDO NV is het nummer 1 Belgische niche-mediabedrijf naar de doelgroep jongeren (studenten in het bijzonder), scholieren en Young Starters

Bruiloftstraat 127, 9050 Gentbrugge
Tel.: +32 (0) 9 210 74 84