Image
04/10/2019

Howest biedt eerste AI-postgraduaat aan in Vlaanderen: “Artificiële Intelligentie komt overal van pas”


AP Hogeschool maakt werk van een eerste virtual reality lab, Gentse studenten kruipen in de huid van een 80-jarige dankzij een speciaal verouderingspak, aan PXL krijgen de verpleegkundigen in spe levensechte crisissituaties voorgeschoteld in een immersive room… De wereld lijkt de laatste jaren net iets sneller te draaien. En studenten? Die staan klaar voor de rit. Kortom, studeren anno 2019: The Future is now! 

Deel 3: Het eerste AI-postgraduaat van Vlaanderen, aan Howest Kortrijk en Brugge

“Artificiële Intelligentie komt overal van pas”

 
Ann Deraedt, zelf ook lector netwerkeconomie aan Howest in Kortrijk, is een van de zestig studenten die kozen voor het postgraduaat Toegepaste Artificiële Intelligentie, dat in januari startte aan de Howest. In haar eigen lessen heeft ze het onder andere over welke vaardigheden de ondernemer van de toekomst moet bezitten. AI is zeker een troef, dus was ze er als de kippen bij om zich zelf in de materie te verdiepen.
“De drie semesters zijn ingedeeld in een aantal modules, die meestal een zestal weken duren. De eerste focust zich een beetje op het opfrissen van wiskunde, en dan vooral oude statistiek. Dat vak heeft een negatieve connotatie, maar aangezien de computers al veel uitvoeren voor jou, vallen veel wiskundige berekeningen weg. Ik vergelijk het even met Google Translate: als je een vertaling vraagt, krijg je het antwoord te zien. Wel, dankzij dit vak begrijpen we hoe zo’n antwoord gevormd wordt. In het volgende onderdeel bouwen we daarop voort en ontdekken we hoe matrixrekenen kan worden ingezet bij het schrijven van algoritmes. Er staan nog meer technische termen in het lessenrooster, data science en machine learning bijvoorbeeld, maar het leuke is dat we niet enkel theorie voorgeschoteld krijgen, we mogen alles ook omzetten naar de praktijk. Ik creëerde bijvoorbeeld een systeem dat de kwaliteiten van Howest-lectoren screent en aantoont voor welke vakken uit andere opleidingen ze ook ingeschakeld kunnen worden, om zo het nijpende personeelstekort op te vangen. Ik koppel daarvoor gegevens van onder andere LinkedIn aan gegevens van de personeelsdienst. Momenteel heb ik het complete concept neergeschreven, komende maanden kan ik me concentreren op de uitwerking ervan.”
“Of AI ons dagelijks leven zal veranderen? Absoluut. Mensen met een marketing- of salesjob die meer data willen zien dan wat Google Analytics te bieden heeft, kunnen zo heel wat diepgang geven aan hun job. En wie bijvoorbeeld gegevens moet intypen, kan dankzij AI dat werk laten automatiseren, waardoor je die zaken enkel en alleen moet nakijken. Wie bezig is met SEO, zoekmachineoptimalisatie, kan ook een beroep doen op AI om efficiënter tewerk te gaan. Zo zal AI stilaan overal opduiken, en sneller dan je denkt.”
 
Meer info: www.howest.be
Klik bij ‘Opleidingen’ door naar het postgraduaat, of bekijk al eens de online introductiebundel ‘De Nationale AI-cursus’ om te zien wat AI precies inhoudt.

Lees ook: 
Deel 1: Fablab Brussel, waar ideeën werkelijkheid worden
Deel 2: Solar Team KU Leuven neemt deel aan WK in Australië

 

Comment

  • Slider
  • Slider
  • Slider
  • Slider
  • Slider
  • Slider

SOCIALPoll

Job in the picture

Mensen die alcohol drinken trekken muggen aan

Wil je muggenbeten vermijden? Dan is minder alcohol drinken de boodschap. In 2002 onderzochten Japanse [...]

22/05/2021

Ferrero Rocher-ijs in aantocht

Heb jij soms moeite om te kiezen tussen een stuk chocolade of een ijsje? Geen nood, Ferrero heeft voor [...]

21/05/2021

Demi Lovato uit zich als non-binair

Gisteren kwam de eerste aflevering van de nieuwe podcast van Demi Lovato online: ‘4D with Demi [...]

20/05/2021

GUIDO NV is het nummer 1 Belgische niche-mediabedrijf naar de doelgroep jongeren (studenten in het bijzonder), scholieren en Young Starters

Bruiloftstraat 127, 9050 Gentbrugge
Tel.: +32 (0) 9 210 74 84