Image
11/03/2022

10-jarig bestaan van Deliria gevierd op Internationale Vrouwendag


Dat enkel mannen bier drinken, is uiteraard onzin. Veel vrouwen lusten wel een frisse pint. Maar het blijft niet enkel bij drinken, vrouwen kunnen ook brouwen. Al 10 jaar lang wordt Deliria, het zusje van Delirium gebrouwd door en voor vrouwen.

Vrouwen brengen leven in de brouwerij

Voor Internationale Vrouwendag brachten verschillende vrouwelijke journalisten, bloggers en influencers een kijkje bij Brouwerij Huyghe. Daar konden ze kennismaken met het brouwproces van Deliria, dat uitgevonden is door Catherine De Laet. Ze leerden alle tricks van het bierbrouwen door brouwmeester Joris Dheedene.

Hop! Aan de slag!

Elk recept begint bij de basisingrediënten. Bij bier zijn dat water, graan, hop en gist. Deliria is gemaakt met vier graansoorten en drie hopsoorten. Die basisingrediënten ondergaan een heel brouwproces dat gebaseerd is op een eeuwenoud principe. Na al dat zorgvuldig vakmanschap, krijg je uiteindelijk een goddelijk drankje in je glas. De stappen vind je hieronder:

  1. Schroten van de mout: dat zorgt ervoor dat de moutkorrel komt bloot te liggen, waardoor het aanwezige zetmeel door de enzymen kan worden omgezet in suikers.
  2. Maischen: hierbij ontstaat er een mengsel dat bestaat uit de mout en het water. Het resultaat is wort, een suikerrijke vloeistof.
  3. Klaren: spoelen en filteren.
  4. Koken: het steriliseren van de wort. Tijdens deze stap wordt ook de hop toegevoegd, wat voor aroma’s en bitterheid zorgt. Naast de hop wordt bij Deliria ook korianderzaad toegevoegd. 
  5. Koelen: nadat het wort gekookt is, wordt deze klaargemaakt voor de vergisting. Daarom moet de wort zo snel mogelijk afkoelen.
  6. Vergisten: tijdens het vergistingsproces worden suikers dankzij de gist omgezet in alcohol. 
  7. Lageren: het lageren zorgt ervoor dat dode gistcellen en andere vaste stoffen naar de bodem zakken. Het bier wordt daardoor helderder.
  8. Bottelen: de laatste stap in het is het afvullen van de flessen met bier. Deliria gist na op fles, waardoor er tijdens deze stap nog bottelgist wordt toegevoegd en er meer koolzuur in het bier komt.

Delirium en Deliria

De twee bieren zijn net broer en zus. Ze lijken op elkaar maar tonen toch een paar essentiële verschillen. Zo zijn ze beide blond en bevatten ze 8,5% alcohol. De smaak is volmondig en zeer uitgebalanceerd met een koriandertoets.

Wat Deliria dan toch speciaal maakt is dat de kleur lichter is en gemaakt is met een ander gist dan Delirium. De smaak is ook iets bitterder en fruitiger met tonen van appel en Chardonnay. Deliria wordt slechts beperkt geproduceerd en is dus een limited edition bier.

Wil jij ook proeven van dit lekkere brouwsel? Dat kan vanaf eind april in drankenhandels & Cora. Santé!


  • Slider
  • Slider

SOCIAL





 

Job in the picture

  • Slider
  • Slider
  • Slider

Studenten UCLL ervaren effect van rijden onder invloed met VR

In Diepenbeek hebben studenten van de hogeschool UCLL kunnen ervaren wat het effect van rijden onder [...]

26/03/2024

Kunstafdeling van de hogeschool PXL toont voor het eerst werken van oud-studenten

In de kunstgalerie van de Hasseltse hogeschool PXL kan je vanaf nu kunstwerken van dertig oud-studenten [...]

26/03/2024

Magnetometer van wetenschapsstudenten UHasselt mag mee op ruimtereis

Eind volgend jaar gaat het onbemand ruimtevliegtuig ESA Space Rider de ruimte in, om daar experimenten [...]

24/03/2024

GUIDO NV is het nummer 1 Belgische niche-mediabedrijf naar de doelgroep jongeren (studenten in het bijzonder), scholieren en Young Starters

Bruiloftstraat 127, 9050 Gentbrugge
Tel.: +32 (0) 9 210 74 84