Image
03/03/2023

Op bezoek bij brouwerij 'Cabardouche' in Antwerpen

GUIDO heeft dorst en schuimt de studentensteden af op zoek naar artisanale stadsbrouwerijen. Vandaag houden we halt bij microbrouwerij Cabardouche in Antwerpen, waar we een paar stevige biertjes drinken met zaakvoerder Igor Van Soens.


Cabardouche

°2019, Antwerpen

300 hectoliter per jaar

cabardouche.be

Nog voor we over het bier beginnen, kunnen we meteen al de locatie van Cabardouche uniek noemen, want de brouwketels staan letterlijk onder de spoorweg aan de Engelselei in Borgerhout. "Dit heet een spoorcenter," verduidelijkt Igor, "iets wat je bijvoorbeeld ook in steden als Londen en Berlijn dikwijls ziet."

Huis van vertier

"In 2011 volgden mijn vier partners en ik samen een cursus Algemene Bierkennis bij Hans Bombeke, een Antwerpse biergoeroe. Zelf brouwen was er toen nog niet bij, maar we werden er wel nieuwsgierig naar. Na wat experimenten hebben we dan in 2014 ons eerste bier uitgebracht, het amberbier Escort Deluxe. Dat was lekker en we bleven brouwen, weliswaar nog steeds in onze keuken, waar we ook Blonde Stoot en Stout Mokke ontwikkelden. Een aantal jaar later, in 2019, kwam deze spoorcenter in Borgerhout te huur en hebben we de kans gegrepen om financiering te zoeken om een professionele brouwinstallatie aan te kopen. Toen is brouwerij Cabardouche officieel geboren."

"De naam Cabardouche is voortgevloeid uit de namen van onze bieren die al bestonden: Blonde Stoot en Stout Mokke, allebei wulpse vrouwen. (lacht) Ik was toevallig in Antwerpen op stadswandeling geweest met Jos Smos van de muziekgroep Katastroof, en die vertelde dat in de tijd van Napoleon de huizen van vertier werden genummerd: cabaret 1, cabaret 2, cabaret 3, enzovoort. De bordelen kregen het nummer 12, douze in het Frans. Cabaret Douze dus, en dat is in het Antwerps verbasterd geworden tot Cabardouche. Dat vonden we wel een leuke naam voor onze brouwerij."

Café met terras

"In onze microbrouwerij ontwikkelen we nieuwe bieren. Eenmaal die op punt staan en we ze in grotere hoeveelheden nodig hebben, laten we ze volgens ons recept brouwen bij brouwerij Anders in Halen, die een veel grotere installatie hebben. Onze eigen installatie gebruiken we ook om bieren op maat te brouwen, bijvoorbeeld voor cafés of restaurants die een eigen huisbier willen. Dat kan bij ons in behapbare hoeveelheden, vanaf 150 liter."

"De namen van de bieren bedenken we samen en de etiketten ontwerp ik zelf. Ik heb altijd gewerkt als grafisch vormgever, dus het is een meevaller dat we die job niet hoeven uit te besteden. Ook de geschenkdozen en de website kan ik zelf vormgeven, en ik heb mijn contacten voor het drukwerk. Allemaal handig meegenomen."

"Bij de brouwerij vind je ook een cafeetje en een terras, dus iedereen is welkom om bij ons te komen proeven. Veel buurtbewoners hebben alvast de weg naar Cabardouche gevonden en we krijgen ook geregeld groepen op bezoek die begeleide fietstochten door de stad doen, als pitstop onderweg."

De 3 grootste hits van Cabardouche

1) Blonde Stoot

- blond bier zonder streken

- licht, vrolijk, gemakkelijk en toch vol smaak

- 5% alcohol

2) Miek Exotiek

- hazy IPA

- tropisch fruit- en pompelmoesbommetje in neus en mond

- 5,5% alcohol

3) Stout Mokke

- ondeugend zwart bier

- romige schuimkraag, donkere huid, zweem van chocolade

- 9% alcohol

En wat met de Antwerpse studenten?

"Het is niet zo dat we hier in Borgerhout massa's studenten over de vloer krijgen, maar ons bier is ook verkrijgbaar in het bekende studentencafé Kassa 4 op de Ossenmarkt. Studenten zijn vooral pilsdrinkers, maar als ze bij ons terechtkomen, zoals in groep via Antwerp by Bike, dan vinden ze het altijd wel heel tof. Laat de studenten dus maar komen!"

Tekst: Herbert De Paepe


Comment

  • Slider

TopMovies

SOCIAL





 

Poll

Job in the picture

GUIDO NV is het nummer 1 Belgische niche-mediabedrijf naar de doelgroep jongeren (studenten in het bijzonder), scholieren en Young Starters

Bruiloftstraat 127, 9050 Gentbrugge
Tel.: +32 (0) 9 210 74 84