Striprecensie: 'Oradour - De Vermoorde Onschuld' door Marivain en Miniac
In het zuiden van Frankrijk ligt een dorpje bevroren in de tijd. Oradour-sur-Glane bestaat uit louter ruïnes, stille getuigen van de slachtpartij die de SS er op 10 juni 1944 aanrichtte onder onschuldige burgers. Wat er toen precies is gebeurd, kan je nu ook lezen in stripvorm.
In Oradour werden 643 mensen vermoord, van wie de meerderheid vrouwen en kinderen. Er waren maar 6 overlevenden. De laatste van hen, Robert Hébras, overleed vorig jaar op 97-jarige leeftijd. Zijn ultieme wens was dat de gebeurtenissen in Oradour nooit zouden worden vergeten, ook niet door de jeugd. Hij stelde voor er een stripverhaal over te maken. Dat is er gekomen, dankzij tekenaar Bruno Marivain en scenarist Jean-François Miniac. De kans dat hun werk de jeugd zal aanspreken, lijkt ons echter vrij klein. De tekeningen van Marivain zijn efficiënt, maar nogal generisch, zodat alle koppen op elkaar lijken, wat niet helpt als je je wil identificeren met de personages. Bovendien heeft Miniac zich zodanig grondig gedocumenteerd, dat zijn verhaal ronduit steriel is geworden, terwijl het hartverscheurend menselijk had moeten zijn.
Ondergetekende is ooit op bezoek geweest in Oradour, en dat was een verpletterend indrukwekkende ervaring. Bij deze bordkartonnen strip haalden we jammer genoeg onze schouders op, en dat kan allerminst de bedoeling zijn geweest.
Tekst: Herbert De Paepe