Koken met bier
Één keer per week moet je toch op zoek naar een waardig alternatief voor de kilo's frieten, pita en pizza's die je dagelijks binnenslokt. In deze rubriek schotelen we je heerlijke maaltijden voor die we telkens ophangen aan een andere kapstok. Vandaag smullen we van gerechten die bereid zijn met de beste vriend van vele studenten en 's lands grote trots: bier.
Telkens voor vier personen
Salade met Leffe Blond
Ingrediënten:
500 g kalkoenfilet, 300 g wilde of bladspinazie, 2 sjalotjes, 3 eetlepels olijfolie, 2 eetlepels pijnboompitten, flesje Leffe Blond, peper en zout
Bereiding:
• Schil de sjalotjes en snij ze in kleine stukjes
• Verwijder de steeltjes van de spinazie, was ze en laat ze uitlekken in een vergiet
• Snij de kalkoenfilet in reepjes en bestrooi ze met een beetje zout
• Verhit de olijfolie in een wokpan en bak de reepjes bruin
• Voeg de sjalotjes erbij en roer het bier door het geheel
• Laat alles nog enkele minuutjes verwarmen, breng op smaak met peper en zout en laat afkoelen
• Leg blaadjes spinazie op de borden en verdeel de kalkoenfilet en saus
• Zet een pan op het vuur, verwarm de pijnboompitten enkele seconden (zonder vetstof) en strooi ze over de slaatjes
• Serveer met stokbrood of Turks brood en een frisse Leffe Blond
Stoverij met Rodenbach
Ingrediënten:
1 kg varkensvlees, boter, 3 eetlepels bloem, 2 flesjes Rodenbach, 3 dl water, 1 eetlepel runderbouillon, 2 uien, tijm en laurier, 1 witte boterham met mosterd
Bereiding:
- Laat de boter smelten tot ze lichtbruin kleurt
- Bak het varkensvlees bruin en bestrooi het met bloem
- Roer het vlees door de bloem en haal de pan onmiddellijk van het vuur
- Giet de flesjes bier over het vlees en roer alles los van de bodem
- Voeg de bouillon en het water toe tot het vlees volledig ondergedompeld is
- Laat de pan een dik uur op een laag vuur pruttelen zonder deksel
- Snij de uien in reepjes en bak ze in een andere pan
- Als de uien bruin zijn, giet je er een glas water over en voeg je het geheel bij het vlees
- Smeer mosterd op de boterham en laat die ‘smelten' bij de stoverij
- Kruid je gerecht met tijm en laurier
- Serveer met frietjes
Kaasfondue met Jupiler
Ingrediënten:
800 g Zwitserse kaas, 2 dl bier, 1 eetlepel mosterd, paar druppels knoflooksap, paar eetlepels maïzena, water
Bereiding:
- Snij de kaas in kleine stukjes of rasp ze
- Meng de maïzena met flink wat water
- Breng het bier met druppels knoflooksap aan de kook
- Voeg de kaas toe en blijf roeren tot ze gesmolten is
- Voeg beetje bij beetje de maïzena toe tot de kaas voldoende dik is
- Haal de pan van het vuur en doe de mosterd erbij
- Serveer met groenten en brood
Pannenkoeken met Hoegaarden
Ingrediënten:
250 g meel, 3 grote eieren, 40 g poedersuiker, 25 cl melk, 25 cl Hoegaarden, 40 g boter, 4 cl bruine rum, zout
Bereiding van het beslag:
- Meng het meel, de suiker, de melk, de eieren, de rum en 5 cl bier tot alle klonters verdwenen zijn
- Laat de boter smelten in een pan en voeg deze toe aan het mengsel
- Giet de rest van het bier erbij, roer alles goed om en laat een uur rusten
Bereiding van de pannenkoeken:
- Klop het beslag nog eens op
- Laat boter in een pan smelten
- Schep met een pollepel het beslag in de pan tot de hele bodem bedekt is
- Bak totdat de pannenkoeken aan de twee zijden goudbruin zijn
- Herhaal stappen 3 en 4 tot je beslag op is
(SVR)