Image
26/11/2009

Koken met student Tim Nowé (22)

In De Beste Hobbykok van Vlaanderen bewees student KMO-management Tim Nowé dat ook studenten overweg kunnen met een pot, een pan en een pak kruiden. GUIDO zocht hem op voor een leuke babbel en liet hem nadien het meest studentikoze menu bereiden. Voetjes onder tafel, hier gaan we.

 
 

GUIDO: Hoe heb je zo goed leren koken?
Tim:
Ik heb vooral heel veel met mijn ogen gestolen, door mee in de potten te kijken bij mijn ouders en grootouders, door kookboeken te lezen en door kookprogramma's op televisie te bekijken. En natuurlijk ook door te proeven op restaurant.
GUIDO: Wat is jouw favoriete gerecht?
Tim:
Ik kan enorm genieten van een lekker stukje verse vis, liefst in combinatie met pure zuiderse smaken. Bouillabaisse à la Marseillaise bijvoorbeeld. In fijn gezelschap op een zonnige dag kan deze vissoep zo smaken! Zeker in combinatie met een lekker fris wijntje, een stukje stokbrood en rouille, een saus die perfect bij dit gerecht past.
GUIDO: Wat kunnen we bij jou thuis altijd in de koelkast vinden?
Tim:
Kappertjes en ansjovis, twee producten die je altijd kan gebruiken om snel een lekkere maaltijd te bereiden. Denk maar aan een spaghetti alla puttanesca of een pizza Napolitana. Sowieso vind ik ook dat bij iedereen melk in de frigo moet staan, want niets is hatelijker dan opstaan, zin hebben in een goede kom cornflakes en dan vaststellen dat er geen koude melk is.
GUIDO: Van al dat praten heb ik honger gekregen… Wat eten we vandaag?
Tim:
Als voorgerecht een lekkere, zelfgemaakte pompoensoep. In de wintermaanden zijn pompoenen overal te vinden en sommige mensen geven ze wegens overvloed gewoon weg. Het is bovendien enorm eenvoudig, je hebt maar één kookpot nodig en je kan het naar eigen creativiteit afwerken. Als hoofdgerecht spaghetti carbonara, want dat is supereenvoudig maar o zo lekker. En als dessert kies ik voor appelcrumble met een bolletje vanille-ijs. Het voorgerecht en het dessert kan je trouwens gemakkelijk op voorhand maken.

Alle recepten zijn voor 4 hongerige studentenmagen.
 
VOORGERECHT: pompoensoep
Nodig: 1 kleine pompoen (+/- 800 g) , 2 wortels, 1 ui, doosje room, 1,5 l water met 3 blokjes groente- of kippenbouillon, boter, peper, zout, peterselie
 
Bereiding: Snij de pompoen in grove stukken en ontdoe hem van de pitten. De schil mag er af, maar dat moet niet. Snipper de ui en snij de wortel in blokjes. Neem een grote kookpot, doe er boter in en fruit hierin de ui aan. Voeg pompoen en wortel toe en stoof goed aan, blus met het water en de bouillon en laat zachtjes koken tot alle groenten zacht zijn. Mix het geheel tot een soep. Voeg de room en versgehakte peterselie toe en voor wie het wat specialer wil maken ook nog wat vers geraspte gember.
 
HOOFDGERECHT: spaghetti carbonara
Nodig: 500 g spaghetti, 4 eieren, 1 doosje room, 200 g gezouten spekjes, 100 g parmezaan of pecorino (of elk 50 g), 2 teentjes look, 1 ui, 1 rood pepertje voor wie het wat pittiger wil, zwarte peper, zout, olijfolie en een overschotje peterselie van de pompoensoep
 
Bereiding: Snipper de ui, het pepertje en de look. Breng water aan de kook en voeg een klein beetje zout toe (niet veel, want de spekjes zijn ook al gezouten). Meng 2 eidooiers en 2 volledige eieren met de kaas en gemalen zwarte peper. Kook de pasta al dente en bak ondertussen de spekjes in een pan met olijfolie. Voeg de ui, look en eventueel het pepertje toe en blus met de room. Giet de pasta af en voeg bij de spekjes in de pan, warm even op en haal de pan van het vuur, giet dan het eimengsel erbij en roer goed om. Let er zeker op dat de pan nu niet te veel warmte meer krijgt, anders gaan de eieren stollen.
 
DESSERT: appelcrumble met vanille-ijs
Nodig: 4 bollen vanille-ijs, 4 appels, 1 appelsien, 75 g boter, 75 g amandelpoeder, 75 g suiker, 75 g bloem
 
Bereiding: Meng de boter, amandel, suiker en bloem tot een kruimelige massa. Schil de appel, snij in fijne blokjes en meng met een beetje geperst appelsiensap. Verdeel de appel in kommetjes en strooi hierover het kruimelige deeg, zet 45 minuten in een voorverwarmde oven op 160 graden. Je kan eventueel wat kaneelpoeder, Grand Marnier of Calvados bij de appel doen. Serveren met een bol vanille-ijs.

(SVR)

 

  • Slider
  • Slider

SOCIAL





 

Job in the picture

  • Slider
  • Slider
  • Slider

VierNulVier trapt nieuw cultuurseizoen af in Gents Zuidpark

Op vrijdag 13 september gaat het nieuwe seizoen van Kunstcentrum VierNulVier in Gent van start. De openingsvoorstelling [...]

07/09/2024

De ene kotmadam is nog niet van het scherm, en de volgende staat al klaar!

De VTM-sitcom De Kotmadam houdt er na 25 seizoenen mee op, en de opvolging komt uit onverwachte hoek. [...]

03/09/2024

Antwerpse jongeren en flikken: één strijd

Stad Antwerpen maakt een budget vrij om het project Jongeren en Politie (JEP) voort te zetten om verder [...]

27/08/2024

GUIDO NV is het nummer 1 Belgische niche-mediabedrijf naar de doelgroep jongeren (studenten in het bijzonder), scholieren en Young Starters

Bruiloftstraat 127, 9050 Gentbrugge
Tel.: +32 (0) 9 210 74 84