Image
04/10/2011

PASTA? Da past altijd!

In plaats van zelf een gerecht uit onze koksmuts te toveren, vroegen we deze keer twee studenten hun eigen favoriete en zelf gefabriceerde pastarecept vrij te geven. Een derde student zorgt voor het dessert. Bestek en bavette in de aanslag, daar gaan we.

 

PASTA 1 - Lasagne met zeevruchten

 
° Debbie Buys (20) uit Stekene
 
Ingrediënten:
* 1 pak lasagnevellen
* 400 gram zeevruchten (diepvriesmix of vers)
* eventueel wat verse garnaaltjes en scampi’s
* 250 gram verse champignons (in schijfjes gesneden)
* 400 gram tomatenblokjes uit blik
* een halve liter melk
* een kleine ui of een sjalot
* eventueel wat look
* 5 eetlepels boter
* witte maïzena
* zakje geraspte emmentaler
* Tabasco
* peper, zout, nootmuskaat

Bereiding:
- Laat de boter smelten in een grote kookpot, voeg de fijngesnipperde ui of sjalot (en het fijngesneden teentje look) toe en laat stoven.
- Voeg tomaten en de melk toe en verwarm het geheel.
- Voeg maïzena toe, aangelengd met wat water, en laat 3 minuten doorkoken terwijl je af en toe in de saus roert.
- Voeg de champignons en de zeevruchten toe en laat sudderen op een laag vuur.
- Zet het vuur uit en voeg ongeveer 50 gram gemalen emmentaler toe aan de saus.
- Breng op smaak met peper, zout, nootmuskaat en enkele druppels Tabasco.
- Neem een vuurvaste schotel en maak de verschillende laagjes: eerst een laagje saus, daarna een laagje lasagnevellen en dit een paar keer herhalen. Begin met een laagje saus en eindig er ook mee.
- Strooi de rest van de gemalen emmentaler op het bovenste laagje saus.
- Verwarm de oven op 200 graden en laat de lasagne 35 minuten in de oven staan.

 
Tip:
Je kan ook individuele porties maken en dan invriezen, maar vergeet niet de pasta eerst te ontdooien voor je ze in de oven steekt.
 
 
PASTA 2 – Bolognaise à l’aise
° Sanne Thijs (24) uit Maasmechelen
 
Ingrediënten:
* 200 gram spekblokjes
* 500 gram gemengd gehakt
* 2 uien
* 1 blikje tomatenpuree
* 1 pak pasta
 
Bereiding:
- Zet een ketel water op en kook de pasta beetgaar.
- Bak de spekblokjes in de pan en snij ondertussen de uien fijn.
- Doe de spekjes in een apart kommetje, en bak de uien glazig in hetzelfde vet.
- Voeg ze bij de spekblokjes in een apart kommetje en bak nu het gehakt.
- Als het gehakt klaar is, voeg je de spekjes en uien toe, én ook de tomatenpuree.
- Meng goed en laat het geheel warm worden.
- Giet de pasta af en meng met de saus.
 
Tip:
Wie kruiden ter beschikking heeft, kan laurier, tijm en rozemarijn toevoegen.
 
____
 
Voor wie niet aan een toetje kan weerstaan, serveren we geflambeerd ijs als dessert
° Bram Agelink (23) uit Sint-Amands
 
Ingrediënten:
* boudoirs (= ‘lange vingers’)
* 2 à 3 eetlepels Grand Marnier (of Cointreau)
* een halve sinaasappel
* 500 gram verse aardbeien
* ongeveer 350 gram aardbeienconfituur
* 1 liter vanille-ijs
* 50 - 75 gram bloemsuiker (naar eigen smaak)
* 6 à 7 eiwitten
 
Bereiding:
- Laat de oven voorverwarmen op 200°C.
- Pers de sinaasappel en doe de Grand Marnier (of Cointreau) erbij.
- Week de boudoirs even in het mengsel en schik ze op de bodem van een vuurvaste schotel.
- Smeer de confituur over de boudoirs, zodat alles volledig bedekt is. Verdeel het vers fruit over de schotel. Wederom alles mooi bedekt.
- Bedek met vanille-ijs en zorg dat de aardbeien volledig zijn afgedekt.
- Doe de bloemsuiker en het eiwit in een kom en klop heel stevig op. Als je de kom ondersteboven kan houden zonder dat het eiwit eruit loopt of valt, is het goed opgeklopt.
- Bedek het vanille-ijs met het eiwit. Zorg dat het ijs heel goed wordt bedekt, zodat de hitte er niet aan kan bij het flamberen. Gebruik desnoods een extra ei.
- Zet de schotel maximum 1 minuut en 30 seconden in het midden van de oven om het eiwit wat te kleuren. Zeker niet langer, anders smelt het ijs.
- Verwarm de Grand Marnier (of Cointreau), overgiet de schotel ermee en steek onmiddellijk aan.
- Snij en dien op.
 
Tip:
Je kan ook variëren, met ander fruit of andere confituur bijvoorbeeld. Wie iets geheel anders wil, kan ook de boudoirs vervangen door speculaas of peperkoek. 
 

  • Slider
  • Slider

SOCIAL





 

Job in the picture

  • Slider
  • Slider
  • Slider

Engelstalige bachelors stijgen fors op VUB

Bij de sterkst stijgende bacheloropleidingen aan de VUB vallen vooral Engelstalige opleidingen als Business [...]

26/02/2024

Twintigjarige studente lanceert allereerste raket-studentenvereniging in België

Zoë Lorrez, een studente informatica aan de UGent, heeft voor een nieuwe mijlpaal binnen de Belgische [...]

25/02/2024

Datingapps steeds minder populair bij jongeren

Jongeren doen steeds minder vaak een beroep op datingapps. Dat blijkt uit reviews van de beoordelingswebsite [...]

24/02/2024

GUIDO NV is het nummer 1 Belgische niche-mediabedrijf naar de doelgroep jongeren (studenten in het bijzonder), scholieren en Young Starters

Bruiloftstraat 127, 9050 Gentbrugge
Tel.: +32 (0) 9 210 74 84