Blankenberge of Timboektoe?
Liggen studenten tijdens hun vakantie met hun gat in het zand of trekken ze avontuurlijk door berg, dal en waterval? Gooien ze de euro’s in het rond of mag het al eens een hotelsterretje minder en een blote hemel meer zijn? En vooral: waar hangen ze uit? Ze laten het ons weten. Zes keer de wereld rond.
RUDOLF REYNIERS (24) uit Arenburg (Nederland) studeert geneeskunde in Brussel
"Niet aan de cursussen denken"
"Reizen is voor mij een combinatie van nieuwsgierigheid en amusement, en een aangename vlucht uit het dagelijkse leven. Ik ga per jaar zo’n twee keer op reis, een keer met vrienden en een keer zonder, alleen of met mijn vriendin of mijn ouders. Met de studenten is dat meestal een stevige skivakantie. Dan zoek ik echt de mensen op en dat is heel leuk. Het is dan vooral gezelligheid en ambiance. Lol maken, even niet denken aan de cursussen en de examens. Vanaf een uur of tien zitten we op de piste tot een uur of vier, en daarna apres-skiën tot we stilletjesaan écht naar ons bed moeten, daar hoef ik geen tekeningetje bij te maken. Als ik alleen op vakantie ga, heeft dat meer met een zekere interesse te maken. De ene keer is dat een reis die grotendeels rond cultuur draait, en daarna wordt het meer avontuur en natuur. Ik heb ook niet het idee van: "Dat wil ik echt nog zien voor ik dood ga." Er valt overal wel iets te beleven. Australië was tot nu mijn mooiste reis. Volop in de natuur, waar je op een paar uur van het ene extreme naar het andere kon gaan. De ene dag loop je er met een wintervest rond en een dag later kan je in principe al tussen de koraalriffen aan het zwemmen zijn. De ongereptheid van Australië sprak me ook sterk aan."
DAVY AGTEN (22) uit Peer studeert informatica in Hasselt
"Opstaan, skiën en drinken"
"Ik ga heel graag en zoveel mogelijk op reis. Dat kan een weekendje naar de zee zijn, maar ik wil toch zeker elk jaar ook minstens een keer naar het buitenland, en dat is dan meestal skiën. De laatste vier jaar gaan we iedere keer met studenten op reis. Ik ga zoveel mogelijk met leeftijdsgenoten op vakantie. Vroeger met de ouders moest je naar hen luisteren, en nu doe je echt waar je zelf zin in hebt. Ik heb het allemaal al gedaan, in grote luxe op reis, maar ook op goed geluk naar Spanje, het kan allebei heel fijn zijn. We gingen met een tiental mensen met de tentjes mee en gewoon op goed geluk tien of vijftien dagen eropuit en zien waar we eindigen. We hebben toen een paar nachten doorgebracht in Frankrijk, dan naar Spanje en zo terug naar België. Dan is het echt je plan trekken, iemand die goed talen beheerst komt dan goed weg. Als het aan mij ligt, dan reis ik echt de hele wereld rond. Zuid-Amerika en Azië, om die zo verschillende culturen en volkeren eens van dichtbij mee te maken. Voor mij was de skireis van twee jaar geleden een van mijn mooiste vakanties. Een echte goede studentenvakantie: opstaan, skiën en drinken!"
MARIANNE HERBOSCH (21) uit Antwerpen studeert kleuteronderwijs in Leuven
"Allemaal beestjes"
"Reizen is voor mij vooral, zeker nu met het koude weer, naar de zon gaan. Niet alleen op een strand gaan liggen in de zon en zorgen dat je zo bruin mogelijk bent, ik wil ook iets zien. Als je bijvoorbeeld naar Egypte of Griekenland kan, waar je echt cultuur hebt, dan moet je dat meepakken. Een beetje luxe op reis kan geen kwaad, want ik ben niet echt goed in rondtrekken met de tent. Ik heb een ongelooflijke schrik van kakkerlakken en ander kruipend ongedierte. In Italië hing daar meteen al een schorpioen aan een dakbalk boven me. Nee dank u, voor mij toch een hotel. Ik ben nog met mijn ouders in Australië geweest. Toen heb ik gezegd dat ik nog eens wou terugkomen , eventueel zelfs met de rugzak. Hoe ik het er daar vanaf zal brengen tussen al die beesten weet ik nog niet, maar dat land heeft een geweldige indruk op me gemaakt. Het klimaat, de natuur, hele vriendelijke mensen. Anders reis ik ook liefst met iemand mee, da’s gezelliger als je iemand kent onderweg. Op je eentje leer je natuurlijk makkelijker mensen kennen, maar ik wil iemand om op terug te vallen. Alleen zou ik niet zo’n held zijn, denk ik. Ik heb het geluk dat mijn ouders heel graag reizen en ik op die manier al veel gezien heb. Japan en China zou ik wel graag eens zien. Egypte heb ik opnieuw gezien toen ik archeologie deed, en dat was met al die tempels en piramides een droombestemming."
LIES ROTTIERS (20) uit Puurs studeert journalistiek in Gent
"Tweede zit vermijden"
"Ik ben twintig en eigenlijk ben ik nog nooit alleen op reis geweest. Reizen is belangrijk om je eigen grenzen te verleggen en gewoon om je horizonten te verkennen. Zo blijft je leven niet beperkt tot dat hier in België, maar je leert ook andere culturen kennen. Mijn grootste probleem is dat ik steeds een tweede zit heb gehad, en dan was het studeren en niet op reis. Vroeger was ik meer de persoon die nauwelijks buiten het hotel kwam. Toen ik met de familie in Marokko was, Agadir en Marrakech, zijn mijn broer en ik binnen de hotelmuren gebleven. We waren toen ook nog maar veertien, echte pubers. Nu zou ik gewoon de auto nemen en mijn plan trekken en wel zien waar ik terechtkom. Dat spreekt me nu veel meer aan dan op je luie kont aan een zwembad in de zon te zitten. Dat kan ook, vind ik, maar dat zou ik nu echt niet meer doen. Veel interessante vakanties had ik tot nu toe ook niet, want het was steeds zonnen, eten en slapen. Dit jaar ben ik dan ook overtuigd om de tweede zit te vermijden, dan kan ik eindelijk eens op reis. Amerika spreekt me wel aan, dat is een droombestemming."
HV (21) uit Waregem studeert communicatiebeheer in Kortrijk
"Genieten van de cultuurschok"
"Je dagelijks leven achter je laten, dat is reizen. Dat wil niet zeggen dat je daarvoor in een driesterrenhotel hoeft te zitten waar je de hele dag kreeft eet en bier drinkt. Je kan gewoon naar een heel tof land gaan en je totaal anders amuseren. Met andere studenten samen op reis gaan vind ik echt super. Je kijkt er ook naar uit, want vaak heb je hard moeten werken om zelf die reis te betalen. Het hotel zal al eens een ster minder zijn, maar daar komen de zaligste reizen uit voort. Volledig gerorganiseerde reizen bieden ook geen ruimte voor verrassing en eigen initiatief. Een georganiseerde reis kan natuurlijk perfect zijn, maar je weet wel precies wat je ervan kan verwachten. Mijn favoriete reis tot nu is daarom ook Cuba. Alle factoren die een reis tot iets unieks moesten maken, waren er. Het was met school en al mijn vrienden studenten waren mee, een grote bende jonge gasten. Het hotel was super, we hebben ons geamuseerd en tegelijkertijd toch heel veel gezien en bijgeleerd over het land en zijn cultuur, de politiek, het regime, een echte cultuurschok. Alles verliep in een ongedwongen sfeer, als er iets werd georganiseerd had je gewoon zin en plezier om mee te gaan, we stonden er voor op. Het was niet luieren aan het zwembad en enkel de binnenmuren van je hotel zien, maar de beste definitie van een school/studentenreis."
(LAD)