Image
27/05/2009

Surfer en barmhartige beachboy Jelle Rigole

Het is precies tien jaar geleden dat Jelle Rigole voor het eerst surfen ontdekte, en sindsdien heeft hij zijn plank nooit meer losgelaten. Integendeel zelfs, duizenden golven later spoelde de 25-jarige aan in India, waar hij elk jaar vier maanden lang arme kinderen leert surfen in zijn eigen surfclub om ze zo te behoeden voor de vreselijke verleidingen van de straat. Achter dat rastahaar schuilt dus een barmhartige beachboy, maar wat drijft hem? Een gesprek.


 
GUIDO: Ben je altijd al avontuurlijk geweest?
Jelle: Als klein manneke ben ik met mijn broer en ouders veel op reis geweest, maar dan voornamelijk in Europa. Mijn vader was diegene die de deur naar de grote wereld voor me opende toen hij me voor mijn zestiende verjaardag meenam voor een avontuurlijke rondreis door Sri Lanka. Een intense en zeer leerrijke ervaring, die smaakte naar meer. Ik heb wel gestudeerd - eerst een poging tot politieke en sociale wetenschappen en nadien sociaal werk, waarvan ik nu ook een diploma heb - maar de schoolbanken maakten me gek. Gelukkig kon ik tijdens het laatste jaar op stage bij Sebastian Indian Social Projects (SISP), een ngo die in de vissersdorpen van Zuid-India de plaatselijke bevolking een opstap te bieden tot een beter bestaan. En daar is het allemaal mee begonnen.
GUIDO: Vertel!
Jelle: Ik bracht toen naast mijn eigen surfplank ook een aantal tweedehands boards mee voor de jongeren hier. ‘Wie weet is er wel interesse’, redeneerde ik. Al snel werd ik beschouwd als een attractie als ik met mijn plank de zee inging, en zo kwamen alsmaar meer kinderen me vragen of ik hen kon leren surfen. Ik beloofde hen dat ik zou terugkomen en dat heb ik ook gedaan. Ondertussen is Kovalam Surf Club uitgegroeid tot een groot succes. Het clubhuisje, polyester om de boards te herstellen en eten en drinken betaal ik zelf voor de kinderen, omdat er bij hen thuis geen geld is om eten te kopen. In het begin kocht ik ook zelf tweedehandsplanken om naar India mee te nemen, maar het project is nu zodanig bekend dat ik er dit jaar zelfs in slaagde om twintig planken bijeen te krijgen.
GUIDO: Leef je daar luxueus of eerder bescheiden?
Jelle: Geregeld lag ik ’s nachts wakker nadat ik bij straatarme gezinnen thuis was geweest, omdat ik zonder problemen een douchke neem en een pint opentrek. Zeker als je weet dat een gezin met de prijs van een pint een dag eten kan kopen. Uiteindelijk merkte ik ook dat ik de enige ben die er wakker van ligt. Voor de Indiërs blijf ik toch rijk, of ik nu één of twee pinten drink, maar ik ga natuurlijk niet overdrijven en anderen de ogen uitsteken. Zo leef ik dus wel behoorlijk bescheiden en probeer ik mijn geld voornamelijk te delen.
GUIDO: Geeft het project je voldoening?
Jelle: Eerst en vooral ben ik al supergelukkig als ik hoor dat ze dagelijks naar school gaan. Daarnaast proberen ze eerst een probleem uit te praten in plaats van elkaar letterlijk naar de keel te grijpen en bovendien zijn de meesten nu echt heel gemotiveerd om te leren surfen. Je ziet ze ook echt openbloeien als ik ze liefde en aandacht geef, iets waar ze allemaal een nijpend tekort aan hebben, want thuis is misbruik en mishandeling alledaagse kost. Weet je, ik zie al te vaak situaties die me bijna tot tranen dwingen, maar tevens ervaar ik dagelijks een intens gevoel van geluk. GUIDO: Kunnen ze je naam eigenlijk uitspreken daar?
Jelle: Jelle zoals wij dat uitspreken zit er niet in. Meestal stel ik mezelf dan ook voor als Jella, maar daar wordt soms wel Jello van gemaakt. (lacht) Een andere bijnaam is Mudiappan, wat zoveel betekent als ‘hairy man’. Een duidelijke verwijzing naar mijn dreadlocks.
GUIDO: Hairy man, ik wens je nog veel succes!
 
(SVR)
 
Foto: Kuni Takanami
 
Nuttige links:
www.thomascook.be         
www.sisp.be
 

Comments

ONTSPANNING

Oddly Satisfying Reels van @paint_mixings

Oddly Satisfying Reels zijn een visuele bron van autonomous sensory meridian response (ASMR), waarbij [...]

C&A hangt vol kleren van Stranger Things

Dat de hype rond Stranger Things, de meest succesvolle Netflixserie ooit, nog lang niet is gaan liggen, [...]

  • Slider

TopMovies

SOCIALPoll

Job in the picture

  • Slider
  • Slider
  • Slider

GUIDO NV is het nummer 1 Belgische niche-mediabedrijf naar de doelgroep jongeren (studenten in het bijzonder), scholieren en Young Starters

Bruiloftstraat 127, 9050 Gentbrugge
Tel.: +32 (0) 9 210 74 84