Image
16/06/2010

Studeren in groep is in

Veel studenten moeten tijdens de blok op zoek naar een plek waar ze zich volledig kunnen concentreren op hun studies. Bibliotheken zijn daarvan een goed voorbeeld: tijdens de examenperiode worden ze overspoeld door studenten die het leuker vinden om in gezelschap te blokken.


De vernieuwde Leuvense bib Tweebronnen is zo’n trekpleister voor studenten. Zowat aan elke tafel zit een student. Ze komen er voor het gezelschap, de studiesfeer en de sociale controle. De studenten kunnen ook kiezen voor de foyer van de bibliotheek die een studieplekje biedt voor dertig studenten. Zij worden er goed in de watten gelegd, want ze krijgen er gratis koffie en water. Dat kan het studeren natuurlijk alleen maar aangenamer maken.

Studeren in groep wordt altijd populairder. Ook de Leuvense universiteit speelt daarop in door extra ruimtes ter beschikking te stellen. Verder kunnen studenten via een handige website controleren hoeveel plaats er nog is in de verschillende bibliotheken, zodat ze zeker zijn van een plekje. Ook zijn de openingsuren verlengd, in de week blijven alle bibliotheken van de KUL in de binnenstad open tot 22u. De universitaire parochie organiseert tenslotte collectieve bloksessies, waarbij de studenten begeleid worden, een vast ritme volgen en samen pauzes nemen.

Maar wat vinden kenners eigenlijk van dit collectief blokgedrag? “We zeggen onze studenten dat ze zelf moeten uitzoeken wat voor hen de beste aanpak is. Voor de ene zal thuis de beste blokplaats zijn, voor de andere het kot, en voor nog anderen collectieve ruimtes”, zegt Jan Herpelinck, coördinator van de Dienst Studieadvies van de KUL. “We raden dat zeker niet af. Door te studeren met anderen word je gestimuleerd. Zien studeren doet studeren. Bovendien heb je zo geen computer binnen handbereik, die met Facebook en andere toepassingen veel afleiding kan verwekken.” Voor studenten die met de handen in het haar zitten omdat het studeren op kot maar niet vooruit gaat, hebben we dus maar één goede raad. Rep je naar een bib of studeerruimte in je studentenstad en kijk of dit iets voor jou is. Misschien gaat er wel een nieuwe wereld voor je open en gaat het blokken vanaf nu alleen maar beter. Dat kunnen we alleen maar toejuichen!

(EV)

 


Comments

  • Slider
  • Slider
  • Slider
  • Slider
  • Slider
  • Slider

SOCIALPoll

Zit jij in de juiste studierichting?

 Absoluut
 Ik hoop het
 Ik vrees er een beetje voor
 Sowieso niet

Job in the picture

GUIDO NV is het nummer 1 Belgische niche-mediabedrijf naar de doelgroep jongeren (studenten in het bijzonder), scholieren en Young Starters

Bruiloftstraat 127, 9050 Gentbrugge
Tel.: +32 (0) 9 210 74 84