Hoe lul je je doorheen elk sollicitatiegesprek?
Wat is het ergste dat je kan doen op een sollicitatiegesprek? Stotteren? Niezen? Je kop koffie omstoten? Nee hoor, de echte jobkansenkiller is... stilte. Laat nooit een gat vallen in je betoog. Zorg dat je overal een antwoord op hebt. En daar gaan wij je bij helpen. Wij luisteren naar de vragen van de Man in het Pak, wieden de domme antwoorden eruit, reiken je de slimme antwoorden aan en zorgen ervoor dat je je moeiteloos doorheen elk sollicitatiegesprek lult.
DE MAN IN HET PAK: "Zou je jezelf als ondernemend omschrijven?"
Het domme antwoord:
Niet al te enthousiast positief antwoorden op deze vraag, want dan zou de Man in het Pak kunnen concluderen dat je deze job als een springplank wil gebruiken naar iets beters, misschien wel naar een eigen zaak. Anderzijds blijft een niet-ondernemend persoon alleen maar ter plaatse trappelen.
Het slimme antwoord:
Probeer te laten doorschemeren dat je tot op zekere hoogte ondernemend en ambitieus bent, zonder dat je van plan bent over andermans hoofden heen te banjeren om je doel te bereiken.
DE MAN IN HET PAK: "Wat is je levensdoel?"
Het domme antwoord:
Tenzij je bij een non of priester solliciteert in bijvoorbeeld een rusthuis of katholieke school, is dit niet het moment om je religieuze of levensbeschouwelijke levensdoeleinden naar boven te laten borrelen. Het materiële uiterste, namelijk "rijk worden, in een dikke auto rijden en in een kast van een huis wonen" is ook te mijden.
Het slimme antwoord:
Geef een rustig en helder betoog over een bevredigend beroepsleven, eventueel een gezin en een gelukkig leven zonder al te veel uitspattingen naar welke kant dan ook, zonder één welbepaald doel uitgesproken op de voorgrond te laten treden.
DE MAN IN HET PAK: "Wat zou je graag afgedrukt zien als functietitel op je naamkaartje?"
Het domme antwoord:
Functietitels op naamkaartjes komen vaak neer op nietszeggende Engelstalige bullshit (kijk maar op www.bullshitjob.com/title). Alleen oppervlakkige mensen kicken daarop, dus maak je niet belachelijk door meteen een drieledige ronkende titel uit je mouw te schudden, want dat is bij een sollicitant eerder lachwekkend.
Het slimme antwoord:
Een verstandig antwoord is in dit geval dat het je eigenlijk niet veel uitmaakt. Wat telt is de jobinhoud zelf, niet de verpakking.
DE MAN IN HET PAK: "Als je mocht kiezen, in wat voor auto zou je dan graag rijden?"
Het domme antwoord:
Psychologen hebben ingenieuze tabellen samengesteld waarin automerken, -kleuren en -modellen worden gelinkt aan types persoonlijkheden. Geef dus geen welbepaalde auto als antwoord, of je wordt meteen in een hokje geduwd. Je dacht toch niet dat deze vraag was bedoeld om te weten te komen welke bedrijfswagen ze voor jou moeten bestellen?
Het slimme antwoord:
... dat je geen rijbewijs hebt, want dat is nuttige informatie voor de Man in het Pak. Rijd je wel al? Dan kan je de vraag proberen te ontwijken door te vertellen hoe tevreden je bent met je eigen karretje, of wat algemeenheden over comfort, veiligheid en degelijkheid uit je botten slaan.
DE MAN IN HET PAK: "Hoe reageer jij in conflictsituaties?"
Het domme antwoord:
Ook al heb je wel eens iemand een hengst op zijn muil gegeven, dat zeg je natuurlijk niet. Antwoord ook nooit dat je reactie ervan afhangt of je gelijk hebt of niet, want zo plukt de Man in het Pak de koppigaards eruit die niet in staat zijn tot het sluiten van compromissen.
Het slimme antwoord:
Hang de diplomaat uit, ook al weet je van jezelf dat je op dat vlak niet altijd tien op tien scoort. "Een conflict is een opportuniteit tot het vinden van een oplossing waar beide partijen beter van worden", dat soort gezwets should do the trick.
DE MAN IN HET PAK: "Wat is het laatste boek dat je hebt gelezen?"
Het domme antwoord:
... dat je nog nooit een boek hebt gelezen, of dat het geleden is van op de middelbare school. Ook "de laatste Playboy", zoals Joey Tribbiani ooit opperde in Friends, is geen geschikt antwoord. Anderzijds klinkt Schopenhauer of Nietszche wel erg pretentieus, tenzij het gewoon wáár is en je er ook iets intelligents over kunt vertellen.
Het slimme antwoord:
Wees slim en zorg ervoor dat je het boek dat je al lang van plan was te lezen, hebt doorgeworsteld voordat je begint te solliciteren. Op die manier val je nooit door de mand bij deze vraag.
DE MAN IN HET PAK: "Op welke kranten en/of tijdschriften ben je geabonneerd?"
Het domme antwoord:
Deze vraag is op het randje: heeft de Man in het Pak hier eigenlijk wel zaken mee? Je hoeft er ons inziens niet op te antwoorden, maar die weigering mag je natuurlijk niet bot verwoorden. Antwoord zeker niet "The Economist" terwijl naast je toiletpot een stapel Story's ligt.
Het slimme antwoord:
Als je geen problemen hebt met de vraag, mag je gewoon eerlijk antwoorden. Zoniet kan je (al dan niet naar waarheid) melden dat je geen abonnementen hebt, maar wel geregeld losse nummers leest van... en dan noem je wat kranten en tijdschriften die je af en toe doorbladert of op je tablet bekijkt.
(HDP)