Image
08/04/2014

Hoe lul je je doorheen elk sollicitatiegesprek?


Wat is het ergste dat je kan doen op een sollicitatiegesprek? Stotteren? Niezen? Je kop koffie omstoten? Nee hoor, de echte jobkansenkiller is... stilte. Laat nooit een gat vallen in je betoog. Zorg dat je overal een antwoord op hebt. En daar gaan wij je bij helpen. Wij luisteren naar de vragen van de Man in het Pak, wieden de domme antwoorden eruit, reiken je de slimme antwoorden aan en zorgen ervoor dat je je moeiteloos doorheen elk sollicitatiegesprek lult.

DE MAN IN HET PAK: "Waarom zouden wij deze job aan jou moeten geven?"

Het domme antwoord:

... "omdat ik de beste ben", ook al ben je daarvan overtuigd. Arrogantie en overdreven zelfzekerheid lonen zelden of nooit bij sollicitaties, of het zou over bikkelharde commerciële functies moeten gaan.

Het slimme antwoord:

Dit is het uitgelezen moment om je allersterkste punten en argumenten nog eens bondig naar voor te brengen, zonder daarbij je medesollicitanten in een slecht daglicht te stellen.

DE MAN IN HET PAK: "Heb jij vragen voor mij?"

Het domme antwoord:

                                                                         

Zeg nooit dat je geen vragen hebt, want dan geef je blijk van desinteresse, sloomheid en gebrek aan inspiratie. Vraag ook niet direct of je de job hebt, en hoeveel je zal verdienen.

Het slimme antwoord:

Je bent eigenlijk wel verplicht om op dit moment een paar vragen te stellen. De beste optie is diepere inlichtingen vragen over het bedrijf, de werksfeer, de toekomstplannen, de investeringen en de positie binnen de sector.

DE MAN IN HET PAK: "Geef drie positieve eigenschappen van je vorige baas."

Het domme antwoord:

Als je denkt dat je je er gemakkelijk van kunt afmaken met het antwoord dat dit je eerste job is, denk dan maar iets anders. Je zal in dat geval positieve eigenschappen van je stagebegeleider of thesispromotor moeten opsommen. Zeg nooit dat die mens geen positieve eigenschappen hééft.

Het slimme antwoord:

Komaan, je bent toch geen verzuurde misantroop? Zo moeilijk kan het toch niet zijn om drie positieve eigenschappen te bedenken van een medemens?

DE MAN IN HET PAK: "Welke negatieve eigenschap zouden anderen bij jou het eerst zien?"

Het domme antwoord:

De ideale sollicitant bestaat niet, dus hier kan je niet antwoorden dat geen enkele negatieve eigenschap bij jou zal komen bovendrijven.

Het slimme antwoord:

Zoals gewoonlijk bij de vragen naar positieve en negatieve eigenschappen, duurt eerlijk het langst. Deze vraag is echter wat ingenieuzer dan de standaardvragen, dus denk even na en probeer er een relatief onschuldige, maar toch opvallende en concrete eigenschap uit te pikken. 'Ongeduldigheid', bijvoorbeeld.

DE MAN IN HET PAK: "Hoeveel zou je willen verdienen?"

Het domme antwoord:

Uit studies blijkt telkens weer dat schoolverlaters hun aanvangsloon overschatten. Noem hier dus geen astronomisch bedrag waar de Man in het Pak alleen maar eens hartelijk om kan lachen. Zeggen dat het loon voor jou bijzaak is, is dan ook weer niet aangewezen.

Het slimme antwoord:

Dit moet je op voorhand voorbereid hebben. Leg een loon vast waaronder je echt niet wil gaan, lap er tien percent bij, en dat is het bedrag dat je op tafel gooit. De Man in het Pak zal wellicht in brutoloon willen onderhandelen, maar er is geen enkele reden waarom jij geen nettobedrag zou mogen noemen.

DE MAN IN HET PAK: "Hoe ben je van plan jezelf te verbeteren?"

Het domme antwoord:

Wees niet zo dom om de Man in het Pak verongelijkt aan te staren als hij deze vraag stelt. Inderdaad ja, je bent nog niet eens begonnen, je bent zelfs nog niet aangeworven, je bent bij wijze van spreken nog maagdelijk, en toch moet je nú al jezelf beginnen te verbeteren?!

Het slimme antwoord:

Een slimme vraag verdient een slim antwoord. Wat de Man in het Pak wil bereiken met deze vraag, is checken of je niet van de schoolbanken bent gestapt met de attitude dat je alles beter weet dan een ander. Antwoord dat je immer bereid bent jezelf bij te scholen door middel van opleidingen en werkervaring.

DE MAN IN HET PAK: "Wat weet jij over ons bedrijf?"

Het domme antwoord:

Vergis je niet: er wordt niet van je verwacht dat je het bedrijf waar je solliciteert van naaldje tot draadje kent. Sterker nog: je mag ook zélf vragen stellen over de bedrijfsstructuur en -cultuur. Maar not done is weinig of helemaal niets afweten wat zich binnen de vier muren van de firma afspeelt.

Het slimme antwoord:

Laat gewoon op niet al te breedvoerige wijze blijken dat je je huiswerk hebt gemaakt en in grote lijnen weet wat het bedrijf doet en waar het voor staat.

(HDP)


Comments

JOBS & STAGES

Word gelukkig(er), word zelfstandig

Het stressniveau van starters is opmerkelijk gedaald, blijkt uit de Startersbarometer van Acerta. Twee [...]

Dit mag je niet doen op je cv

Wat vermeld je beter niet op je cv? GUIDO lijst de meest belangrijke zaken voor jou op. Niet doen: [...]

  • Slider

TopMovies

SOCIAL





 

Poll

Job in the picture

Steeds minder pas afgestudeerden aan de slag in de zorg

Het afgelopen jaar is het aandeel min-35-jarigen dat met een nieuwe job in de zorg is gestart, duidelijk [...]

20/09/2023

Stel zelf je loonpakket samen

Meer dan de helft van de bedrijven geeft werknemers de kans hun loonpakket zelf samen te stellen. Vooral [...]

14/09/2023

13 student-ondernemers krijgen werkbeurs

De Stichting voor Toekomstige Generaties ondersteunt 13 initiatieven van student-ondernemers. Dit zijn [...]

13/09/2023

GUIDO NV is het nummer 1 Belgische niche-mediabedrijf naar de doelgroep jongeren (studenten in het bijzonder), scholieren en Young Starters

Bruiloftstraat 127, 9050 Gentbrugge
Tel.: +32 (0) 9 210 74 84