Image
01/09/2014

Jelle Rigole, surfleraar en welzijnswerker in Zuid-India


Tien jaar geleden studeerde de nu dertigjarige West-Vlaming Jelle Rigole sociaal werk aan HoGent. Voor zijn stage trok hij naar Kovalam, in het uiterste zuiden van India, om er te werken met straatkinderen. Kovalam ligt aan de kust, dus Jelle nam zijn surfplank mee. Een uniek project was geboren.
 
"No school, no surfing!"
 
 
"In de zomer geef ik surflessen bij een surfclub in Knokke," vertelt Jelle. "Surfen is iets wat ik nodig had en heb. Het is voor mij de ideale manier om te ontspannen. Ik wist dat het mentaal niet gemakkelijk zou worden om met die Indische straatkinderen te werken, dus ik nam mijn surfplank mee. Zo kon ik de miserie op elk moment van me afschudden, door te gaan surfen."
 
Gratis surflessen voor straatkinderen
 
Al gauw ontdekte Jelle dat zijn surfplank ter plaatse meer betekende dan louter een hulpmiddel om zich te ontspannen. "Ik merkte al snel dat surfen een manier was om zonder taal te communiceren met de lokale kinderen. Ze kwamen mee spelen in het water en wilden eigenlijk ook graag leren surfen. Nu had ik al ondervonden dat het heel moeilijk is om die kinderen, die opgroeien in extreme armoede en vrijwel dagelijks het slachtoffer zijn van misbruik, te overhalen om hun straatleven op te geven en naar het schooltje te komen waar ik mijn stage deed. Maar surfen interesseerde hen dus wel. Toen kwam ik op het idee om surfen te gebruiken om ze naar school te lokken. Als de kinderen in de week naar school komen, dan worden ze in het weekend beloond met gratis surflessen. Komen ze niet naar school? Dat is hun keuze, maar dan wordt er niet gesurft. No school, no surfing."
 
Jelles concept om school met surfen te combineren, sloeg aan. Toen zijn stage erop zat, is hij in Kovalam gebleven om er een heuse surfclub op te richten voor en door (voormalige) straatkinderen, gekoppeld aan de school. "Het is een alternatieve school," verduidelijkt Jelle. "Wat wij te bieden hebben, komt bovenop het klassieke Indische leercurriculum. Maar het belangrijkste voor mij is dat die kinderen van straat worden gehaald, want daar hebben ze helemaal geen toekomst."
 
De 'klik' maken
 
Het lijkt aardig te lukken, want Jelles project in India is al aan de tiende jaargang toe. "Wat me bijzonder verheugt, is dat drie van de jonge tieners die we indertijd van straat hebben gehaald met het 'No school, no surfing'-project, ondertussen hun middelbareschooldiploma hebben behaald. En tegelijk hebben ze uiteraard ook leren surfen. Vandaag zijn ze jonge twintigers en werken ze voor ons. Ze verdienen hun brood door surflessen te geven aan toeristen, en ze leren ook kinderen surfen die bij ons naar school gaan.
 
Hoe verdient Jelle zelf zijn brood? "In India werk ik puur op vrijwillige basis," zegt hij. "Al het geld dat ik verdien in de surfschool van Kovalam, wordt integraal terug in het project gepompt. Maar elke zomer keer ik terug naar België, om er te gaan lesgeven in een surfclub in Knokke. Met wat ik daar verdien, kan ik een hele zomer overleven in India, want de levensduurte ligt daar een stuk lager. En uiteraard maak ik van elk verblijf in België gebruik om fondsen te werven voor ons project." Telkens opnieuw switchen tussen de armoede van Zuid-India en de mondaine luxe van Knokke, wat doet dat met een mens? "Je moet de 'klik' leren maken, dat is zeker. Maar na tien jaar slaag ik daar wel in."

foto's: VRT
 
Jelles surfschool in Zuid-India:
www.kovalamsurfclub.com
 
Meer info over het project:
www.sisp.be
 
Zelf surfles volgen bij Jelle in Knokke:
http://surfersparadise.be

Comments

JOBS & STAGES

Slechts 15% werknemers oefent 'juiste job' uit

Volgens een enquête van rekruteringsbureau Michael Page is minder dan één Europese werknemer op vijf [...]

AI doet zijn intrede in de jobrekrutering

Hogan Assessments, wereldleider in persoonlijkheidsevaluatie op de werkplek, heeft onderzocht hoe artificiële [...]

  • Slider
  • Slider
  • Slider
  • Slider
  • Slider
  • Slider

TopMovies

SOCIALPoll

Job in the picture

  • Slider
  • Slider
  • Slider

GUIDO NV is het nummer 1 Belgische niche-mediabedrijf naar de doelgroep jongeren (studenten in het bijzonder), scholieren en Young Starters

Bruiloftstraat 127, 9050 Gentbrugge
Tel.: +32 (0) 9 210 74 84