Image
23/12/2014

Moet een jobstudent in 2015 belastingen betalen op het geld dat hij in 2014 heeft verdiend?


Het is de schrik van elke jobstudent: je hebt in 2014 flink bijverdiend als student. Met dat geld ben je op reis geweest, heb je een paar festivalletjes gedaan, en wat nog over was heb je in de eerste maanden van het academiejaar tot de laatste cent opgefuifd. Maar wat als volgend jaar een gepeperd aanslagbiljet van de belastingen in de bus valt?
 
Laten we beginnen met het goede nieuws: qua belastingen zal het heus wel meevallen. Het komt niet zo heel vaak voor dat studenten zelf belastingen moeten betalen, want je mag als student al een mooie som verdienen voor de fiscus er zijn deel van terug wil.
 
Niets te maken met de 50-dagenregel
 
Eerst en vooral dit: of je in 2015 belastingen moet betalen, heeft helemaal niets te maken met de vraag of je meer of minder dan 50 dagen hebt gewerkt in 2014. Daar hoef je je dus al geen zorgen over te maken.
 
Of je zelf belastingen moet betalen, hangt af van je nettobelastbaar inkomen tijdens het aanslagjaar. In dit geval dus je nettobelastbaar inkomen van 2014. Alleen als dat hoger is dan 7350 euro, zal je in 2015 zelf belastingen moeten betalen.
 
Bereken je nettobelastbaar inkomen
 
Wat in 's hemelsnaam is een nettobelastbaar inkomen, en hoe kan je dat te weten komen zonder een boekhouder in te huren? Het is niet eenvoudig, maar met behulp van een rekenmachine moet het wel lukken.
 
Zorg er eerst voor dat je alle loonbrieven van je voorbije studentenjobs in 2014 bij de hand hebt. Daarop vind je telkens het 'belastbaar loon'. Als je die allemaal optelt, ken je alvast je brutobelastbaar inkomen.
 
Het nettobelastbaar inkomen bereken je door je beroepskosten af te trekken van je brutobelastbaar inkomen.
 
Tenzij je veel beroepskosten hebt die je zelf wil bewijzen aan de belastingdiensten, zal de fiscus een forfaitaire aftrek toepassen. Die aftrek bedraagt 28,70% op de eerste 5710 euro, 10% op het gedeelte tussen 5710 en 11.340 euro, 5% op het gedeelte tussen 11.340 en 18.880 euro en 3% boven 18.880 euro, met een maximale aftrek van 3950 euro.
 
Kom je na de aftrek uit op een bedrag onder de 7350 euro? Dan hoef je in 2015 geen cent belastingen te betalen.
 
Geen paniek als je nettobelastbaar inkomen wel boven de 7350 euro uitkomt, want je betaalt enkel belastingen op het gedeelte boven dit bedrag. De eventueel van je loon afgehouden bedrijfsvoorheffing wordt trouwens volledig terugbetaald als je nettobelastbaar jaarinkomen na controle lager blijkt dan 7350 euro.
 
 
(SDB)

 

Comments

JOBS & STAGES

Vijf types sollicitatiebrieven

Sollicitanten die hun jobjacht professioneel aanpakken, moeten 5 types sollicitatiebrieven in de vingers [...]

Anton is chauffeur bij Get Driven: "Af en toe kom je bekende personen tegen zoals politici en zakenmensen"

Tekst:  Mauro D'Abbenigno Wie: Anton (22) Studie: student Communicatie- en marketingsupport [...]

  • Slider
  • Slider
  • Slider
  • Slider
  • Slider
  • Slider

TopMovies

SOCIALPoll

Hoe blij ben jij met de lente-editie van ons nieuwe GUIDO STUDENT PACK?

 Superblij, dikke merci Guido!
 Oh, ik moet er nog om!

Job in the picture

GUIDO NV is het nummer 1 Belgische niche-mediabedrijf naar de doelgroep jongeren (studenten in het bijzonder), scholieren en Young Starters

Bruiloftstraat 127, 9050 Gentbrugge
Tel.: +32 (0) 9 210 74 84