Image
11/03/2015

50 dagen worden 400 uren (tenminste, dat is de bedoeling...)

In het veelbesproken regeerakkoord van de regering Michel I is geen radicale hervorming van de wet op de studentenarbeid voorzien. Toch is het de bedoeling dat één beruchte regel binnenkort wijzigt: de 50-dagenregel zou worden omgevormd tot een 400-urenregel.

 
Egbert Lachaert en Nele Lijnen, twee kamerleden van Open VLD, hebben een wetsvoorstel ingediend om de maximale arbeidsduur voor studenten van 50 dagen om te zetten naar 400 uren. Zodra dat wetsvoorstel wordt goedgekeurd, behoren de beruchte 50 dagen tot de geschiedenis. 
 
Hoe luidde die 50-dagenregel ook alweer?
 
Een student heeft recht op loon met een verminderde solidariteitsbijdrage van slechts 2,71% zolang hij 50 dagen of minder per jaar werkt. Of dat werk gebeurt in de zomervakantie, of in het academiejaar, of allebei, dat maakt niet uit.
 
Wie de toegelaten vijftig dagen per jaar overschrijdt, mag natuurlijk nog meer werken, maar wordt vanaf dan niet langer als jobstudent beschouwd. In dat geval zal je loon worden verminderd met de gangbare 13,07% afhouding voor de sociale zekerheid.
 
Vijftig dagen of 400 uren, is dat niet hetzelfde?
 
Als een werkdag 8 uur telt, dan leert een eenvoudig rekensommetje dat 50 dagen en 8 uren inderdaad op hetzelfde neerkomen. Maar: in de praktijk werken jobstudenten vaak minder dan 8 uur per dag. Egbert Lachaert licht toe: "Naast het traditionele vakantiewerk, werken vele studenten het hele jaar door slechts enkele uren per dag, als ze bijvoorbeeld inspringen tijdens drukke momenten in de horeca. Probleem is dat dan telkens een volledige dag in rekening wordt gebracht. Hieraan willen we tegemoet komen door de 50 dagen om te zetten in 400 uren. Zo kunnen studenten hun werk beter spreiden over het hele jaar, afstemmen op hun studies en gaat er geen krediet verloren."
 
Een voorbeeldje?
 
Studente Lies klust 40 zaterdagavonden per jaar bij in een pizzeria in haar thuisgemeente. Ze werkt er als opdienster, telkens van 18 tot 22 uur.
 
Volgens de oude 50-dagenregel heeft Lies door haar werk in de pizzeria 40 van haar 50 dagen opgebruikt. Zij kan dus in de vakantie als student hoogstens nog 10 dagen van 8 uren in een fabriek gaan werken om wat extra reisgeld te verdienen.
 
Volgens de nieuwe 400-urenregel heeft Lies door haar werk in de pizzeria slechts 160 van haar 400 uren opgebruikt. Er blijven dus nog 240 uren over. Als ze in de vakantie 8 uur per dag in de fabriek wil gaan werken, mag ze dat maar liefst 30 dagen lang doen als student, in plaats van 10 dagen volgens de oude regeling. En zo zal haar reisbudget er stukken rooskleuriger uitzien.
 
(SDB)

Comments

JOBS & STAGES

Vier digitale sollicitatietechnieken

Is de klassieke sollicitatiebrief of -mail nog van deze tijd? Je mag gerust postzegels en enveloppen [...]

Met welke job verdien je het meest?

In hun jaarlijkse loononderzoek onderzoekt Jobat meerdere dingen, zoals bijvoorbeeld welke functies het [...]

TopMovies

SOCIALPoll

Job in the picture

Belgische bedrijven zijn in volle aanwerfmodus

Belgische ondernemingen kijken op personeelsvlak de rest van het jaar positief tegemoet. Zeven op de [...]

18/08/2023

Margo werkt in een rusthuis

Margo De Baets (20) werkt in de Refuge, een woonzorgcentrum in het hartje van Gent. Tijdens de coronacrisis [...]

18/07/2023

DPG Media geeft beurzen aan jong journalistiek talent

Jonge mediamakers kunnen zich nog tot 30 juni inschrijven voor de tweede editie van de News City Academy [...]

19/06/2023

GUIDO NV is het nummer 1 Belgische niche-mediabedrijf naar de doelgroep jongeren (studenten in het bijzonder), scholieren en Young Starters

Bruiloftstraat 127, 9050 Gentbrugge
Tel.: +32 (0) 9 210 74 84