Image
02/05/2015

Student@Work: De beruchte 50 dagen digitaal in kaart gebracht

Het is me het zootje wel, die beruchte 50 dagen in de studentenarbeid. Niemand snapt er nog iets van, niemand weet hoe je die dagen precies moet tellen, niemand weet wie die informatie eigenlijk bijhoudt, en tot overmaat van ramp zit de overheid al maandenlang aan te kondigen dat de 50 dagen 400 uren zouden worden, maar de concrete beslissing daarover laat nog op zich wachten. Maar goed, nu is er Student@Work, een online toepassing die duidelijkheid zou moeten scheppen over dit alles, zowel voor student als werkgever.

 
Student@Work - 50days, zoals de toepassing voluit heet, is een overheidsinitiatief en hangt dus niet af van een of ander interimbureau, van een vakbond of van een werkgeversorganisatie. Kortom: als Student@Work niet klopt, dan betekent het dat de overheid het zelf ook allemaal niet meer weet.
 
Hoe werkt het?
 
Student@Work kan je uiteraard alleen maar van dienst zijn als je je registreert. Dat kan op twee manieren. Ofwel maak je een gebruikersnaam en wachtwoord aan, ofwel gebruik je je eID of Token. Eenmaal geregistreerd kan je het aantal resterende dagen raadplegen van je contingent van 50 dagen, zodat je meteen weet hoeveel dagen je als student nog kan werken met een verminderde sociale bijdrage. Raadplegen kan ook mobiel, want niet alleen kan je de website desgewenst bereiken op je smartphone, je kan ook de app installeren die bestaat voor voor iOS en Android. Het voordeel van de app is dat hij een stuk gebruiksvriendelijker is: je blijft na elk gebruik drie maanden lang automatisch aangemeld.
 
Attest voor de werkgever
 
Student@Work doet echter meer dan je aantal dagen bijhouden. Je kan ook een attest maken voor de werkgever, zo weet die zeker dat je nog recht hebt op zoveel werkdagen als student. De verminderde sociale bijdrage geldt namelijk niet alleen voor de jobstudent, maar ook voor wie hem of haar tewerkstelt.
 
Virtuele documenten
 
Wie Student@Work gebruikt via eID of Token heeft trouwens een voetje voor op de gewone inloggers. Naast het aantal resterende dagen en de attestmodule, zie je dan ook nog een overzicht van de werkgevers met wie je een studentenovereenkomst hebt, de periodes die in je studentenovereenkomst zijn voorzien en de manier waarop het aantal resterende dagen werd berekend. Bovendien heb je toegang tot je eBox, een persoonlijke elektronische brievenbus waarin je virtuele documenten ontvangt van de instellingen van de sociale zekerheid. De bovenvermelde attesten voor de werkgever bijvoorbeeld, in handige pdf-vorm.
 
https://www.mysocialsecurity.be/student

(SDB)

Comments

JOBS & STAGES

Vier digitale sollicitatietechnieken

Is de klassieke sollicitatiebrief of -mail nog van deze tijd? Je mag gerust postzegels en enveloppen [...]

Met welke job verdien je het meest?

In hun jaarlijkse loononderzoek onderzoekt Jobat meerdere dingen, zoals bijvoorbeeld welke functies het [...]

TopMovies

SOCIALPoll

Job in the picture

Belgische bedrijven zijn in volle aanwerfmodus

Belgische ondernemingen kijken op personeelsvlak de rest van het jaar positief tegemoet. Zeven op de [...]

18/08/2023

Margo werkt in een rusthuis

Margo De Baets (20) werkt in de Refuge, een woonzorgcentrum in het hartje van Gent. Tijdens de coronacrisis [...]

18/07/2023

DPG Media geeft beurzen aan jong journalistiek talent

Jonge mediamakers kunnen zich nog tot 30 juni inschrijven voor de tweede editie van de News City Academy [...]

19/06/2023

GUIDO NV is het nummer 1 Belgische niche-mediabedrijf naar de doelgroep jongeren (studenten in het bijzonder), scholieren en Young Starters

Bruiloftstraat 127, 9050 Gentbrugge
Tel.: +32 (0) 9 210 74 84