Image
11/10/2015

Een goed sollicitatiegesprek start met de juiste outfit


Met overtuiging kunnen antwoorden op de vragen van de interviewer en een zelfverzekerde houding zijn de belangrijkste ingrediënten voor een succesvol job interview. Hiervoor is het belangrijk dat je goed voorbereid bent en op voorhand al wat mogelijke vragen hebt ingeoefend. 

Wat ook een grote impact heeft op je interview is de outfit die je draagt. Dat is misschien wel het laatste waar je aan denkt, maar de eerste indruk van een interviewer wordt in grote mate bepaald door jouw voorkomen. Is die indruk slecht, dan begin je het interview al met een handicap.

Het meest gehoorde advies over de gepaste kledij voor een job interview is om jezelf te kleden zoals de werknemers waar je gaat solliciteren zich kleden. Dat is een goed startpunt, maar niet altijd helemaal correct advies.

Vele organisaties hebben namelijk de dresscode versoepeld in de laatste 10 jaar. Bij heel wat bedrijven wordt er geen 2-delig pak meer gedragen, maar komen werknemers in hemd en spijkerbroek of zelfs korte broeken en T-shirt naar het werk. Ga je solliciteren bij een bedrijf met een heel relaxte dresscode, dan wil dit niet zeggen dat het een goed idee is om je interview af te leggen met je teenslippers en hippe lederen armbanden aan.

Dat kan wat verward overkomen, maar geen nood. Net om deze reden hebben we een korte gids geschreven over hoe jezelf te kleden voor een succesvol sollicitatiegesprek.

Informeer even over de dresscode

Weet je niet wat de dresscode voor je interview is? Vraag het dan gewoon aan de HR medewerker waarmee je in contact bent voor de sollicitatie. Klinkt voor de hand liggend, maar veel studenten denken hier gewoon niet aan. Dat toont ook dat je voorbereid voor de dag wil komen.

Je zal natuurlijk een richtlijn krijgen en geen exact voorschrift voor de outfit die ze verwachten. “Donkergrijs 2-delig pak met wit overhemd, donker gekleurde das, zwarte lederen riem en zwarte geklede schoenen” zal niet het antwoord zijn dat je krijgt.

Waarschijnlijk krijg je als reply 1 van de volgende dresscodes:

●Business
●Business casual
●Casual

Laten we even overlopen wat dit wil zeggen.

Business
Voor mannen verwacht men dat je een 2-delig pak draagt in een donkere kleur zoals zwart, donkerblauw, bruin of donkergrijs. Een lichte streep in het pak kan. Je draagt hierbij een niet te opvallend gekleurd overhemd en een das (de vlinderdas is momenteel ook weer hip, maar we raden toch eerder een stropdas aan).

Draag donkerbruine of zwarte leren schoenen en een eenvoudige leren riem in dezelfde kleur. Accessoires laat je best achterwege. Een stijlvol horloge kan wel.

Voor vrouwen wil dit zeggen een donkergekleurd mantelpak of rok (die maximum enkele centimeters boven de knieën gedragen wordt) in een donkere kleur, met een eenvoudig hemd en klassieke schoenen met korte hak. Vermijd opvallende accessoires.

Business Casual
Dit is een beetje een verraderlijke dresscode, die afhankelijk van de definitie van de interviewer eerder formeel of vrij informeel is. Krijg je deze dresscode als reply, dan kan je best iets te formeel gekleed gaan dan niet formeel genoeg. Soms bedoelt men met business casual dat een jeans en polo shirt ok is, in andere gevallen verwacht men een geklede broek gecombineerd met een hemd en kostuumjas.

Even op LinkedIn kijken naar profielfoto’s van werknemers van het bedrijf kan een betere indicatie geven van hoe men gekleed gaat op de werkvloer. In de meeste gevallen raden we aan dat je het op safe speelt en zeker een hemd met geklede broek draagt en eventueel een kostuumjas of blazer. Kies ook voor klassieke, donkere schoenen. Accessoires laat je ook best weer thuis.

Voor vrouwen raden we een eenvoudige rok aan gecombineerd met een hemd of blouse en stijlvolle schoenen met korte hak. Hierbij kan er wat meer kleur gebruikt worden als bij de formele Business dresscode en kan je ook wat meer met accessoires spelen. Ga hier echter niet te ver in. Keep it simple.

Casual
Nog verraderlijker is de Casual dresscode. Waarschijnlijk bedoelt men hiermee dat jeans en T-shirt de standaard is op de werkvloer.

Dat wil echter niet zeggen dat het ook een goed idee is dit tijdens een interview te dragen. Is de dresscode echt casual, kleed je dan net iets formeler tijdens je sollicitatie. Ga voor een overhemd met stoffen broek of chino en eenvoudige, donkere leren schoenen. Draag eventueel ook een blazer. Dit ziet er nooit echt TE formeel uit, maar toont toch aan dat je professioneel wil voorkomen.

Nog enkele pro tips

Draag je een pak, zorg er dan voor dat het juist past. Een veel te groot of te klein pak ziet er gewoonweg belachelijk uit, hoe duur het ook was. Volg deze gids bij het passen en het komt wel goed. Hetzelfde geldt voor meer informele kledij. Kies de juiste maat. Vooral mannen gaan hier vaak de mist in, maar voor vrouwen geldt hetzelfde advies.

Draag je een das, dan kan het een goed idee zijn ook een dasspeld te dragen. Die houdt je stropdas op zijn plaats en oogt ook stijlvol. Ook hier hou je het best weer simpel. Een zilveren dasspeld zoals deze, eventueel met een eenvoudig patroon past bij elke outfit.

De Donald Duck kousen draag je ook best pas nadat je de job reeds te pakken hebt. Draag sokken in dezelfde kleur als je pak/broek (of rok voor de vrouwen) en zorg ervoor dat ze lang genoeg zijn zodat je benen niet te voorschijn komen als je gaat zitten.

Neem je een tas mee, kies dan voor een stijlvolle lederen of canvas tas of rugzak zoals deze Trendhim tassen.
Uiteindelijk zal je gedrag bepalend zijn, maar dit wordt sowieso beïnvloed door de mate waarin jij je comfortabel voelt. Draag dus kledij die je zelf er goed vindt uitzien (tenzij je echt GEEN gevoel voor stijl hebt, dan luister je beter naar je vrienden/moeder of huur je een stylist in) en ook comfortabel zit. 

Foto: Shutterstock

Comments

JOBS & STAGES

Ook jongeren met een beperking kunnen een studentenjob doen

Onbeperkt Jobstudent wil jongeren met een beperking of chronische ziekte aan een studentenjob op maat [...]

Milieuvriendelijke start-ups maken kans op financiering

De Stichting voor Toekomstige Generaties lanceert voor de zevende keer hun SE’nSE-projectoproep [...]

  • Slider
  • Slider
  • Slider
  • Slider
  • Slider
  • Slider

TopMovies

SOCIALPoll

Hoe vul jij liefst je zomer in?

 Zoveel mogelijk festivals
 Avontuurlijk reizen
 Party trips
 Beetje rondhangen
 Werken en geld verdienen
 Stage lopen

Job in the picture

De subtiele kunst van de salarisonderhandeling

Het loon dat je als nieuwe werknemer zal ontvangen, is meestal nog een vraagteken, tot diep in de sollicitatieprocedure. [...]

24/07/2021

Jobs voor IT'ers: vet betaalde informaticajobs in hapklare mootjes

Wat is een IT'er? Wat doet een IT'er? En waarom is zij of hij goud waard op de arbeidsmarkt? [...]

10/07/2021

Solliciteren als INGENIEUR

Wie een ingenieursdiploma op zak heeft, zit op rozen. Voor knappe technische bollen vol rekenkracht en [...]

16/06/2021

GUIDO NV is het nummer 1 Belgische niche-mediabedrijf naar de doelgroep jongeren (studenten in het bijzonder), scholieren en Young Starters

Bruiloftstraat 127, 9050 Gentbrugge
Tel.: +32 (0) 9 210 74 84