Image
17/11/2015

Beïnvloeden de studentenjobs op je cv je jobkansen?


Wie pas een diploma op zak heeft en een cv opstelt, zit vaak fronsend te turen naar het vakje 'werkervaring'. Die ervaring heb je nog niet, want je bent de voorbije jaren vooral bezig geweest met studeren. Dan toch maar je studentenjobs daar invullen? Dat mag, maar eigenlijk maakt het geen zier uit, zo blijkt uit een onderzoek van de Universiteit Gent.
 
Onderzoekers van de economische faculteit van de UGent stuurden meer dan duizend fictieve sollicitaties als reactie op echte vacatures. Voor elke vacature werden vier kandidaturen ingediend, die alleen verschilden qua werkervaring. De eerste kandidaat had geen enkele ervaring, de tweede had vakantiejobs achter de rug die geen verband hielden met zijn studies, de derde deed jobs tijdens het academiejaar die geen verband hielden met zijn studies, en de laatste deed vakantiejobs die wél verband hielden met zijn studies.
 
Het maakt niks uit
 
Wat blijkt? Het maakt eigenlijk allemaal zo goed als niets uit. In absolute cijfers kregen de kandidaten zonder werkervaring zelfs iets meer positieve reacties en uitnodigingen voor een sollicitatiegesprek dan degenen die wel studentenjobs in hun cv hadden opgenomen, maar het verschil was te klein om relevant te zijn. De onderzoekers konden dus niets anders dan concluderen dat de vermelding van studentenarbeid bij het solliciteren geen positief of negatief effect heeft. Ook het uitoefenen van een studentenjob tijdens het jaar of in de vakantie had geen invloed op een eventuele positieve reactie van de rekruteerders.
 
Oppassen in de industriële sector!
 
Pas wanneer de wetenschappers begonnen te filteren naar deelgroepen in het onderzoek, kwamen statistisch relevante resultaten naar boven. Voor jobs in de industriële sector bleek de kans op een positieve reactie met een kwart te dalen bij sollicitanten die studentenjobs vermeldden op hun cv. Hoe valt dat te verklaren? Misschien zijn rekruteerders van mening dat studenten die jobs uitoefenen niet het beste uit hun studies hebben gehaald? Veel werken tijdens de studies zou misschien ook kunnen wijzen op desinteresse in het studiegebied en zelfs een lagere sociale afkomst?
 
Globaal gezien haalt het vermelden van studentenjobs bij een sollicitatie dus bitter weinig uit, maar de onderzoekers vermoeden toch dat dat verderop in het sollicitatieproces en ook op de werkvloer zelf misschien anders kan zijn. De opgedane ervaringen tijdens een studentenjob kunnen een mooi aanknopingspunt vormen bij een jobinterview, en de verworven skills kunnen tijdens de eerste job leiden tot een snellere promotie.

(SDB)
foto: Shutterstock
 

Comments

JOBS & STAGES

Hebben jobstudenten recht op betaalde feestdagen?

Betaalde feestdagen zijn altijd mooi meegenomen. Want geef toe, wie vindt het nu niet fijn betaald te [...]

Een job scoren zonder werkervaring doe je zo

Werkgevers verwachten vaak dat twintigers al tien jaar werkervaring achter de rug hebben. Absurd én [...]

SOCIAL

Poll

Job in the picture

Sabbatjaar? Word catsitter!

Word jij helemaal week van kattenfilmpjes, mag de zomer eindeloos duren en schrikt een 9 to 5-job je [...]

25/08/2018

Zes tips om te scoren bij een sollicitatiegesprek

1- Doe je research. Zoek zeker wat informatie op over het bedrijf. Niet alleen op de website zelf, maar [...]

19/08/2018

Droomjob: 3 maand Nutella proeven in Italië

Fans van choco gaan helemaal loco, want Ferrero - de goden achter het merk Nutella - is op zoek naar [...]

31/07/2018

GUIDO NV is het nummer 1 Belgische niche-mediabedrijf naar de doelgroep jongeren (studenten in het bijzonder), scholieren en Young Starters

Bruiloftstraat 127, 9050 Gentbrugge
Tel.: +32 (0) 9 210 74 84