Image
19/11/2015

Sollicitatietips voor INGENIEURS


Wie een ingenieursdiploma op zak heeft, zit op rozen. Voor knappe technische bollen vol rekenkracht en inventiviteit liggen massa's interessante en goedbetaalde jobs voor het rapen. Dat wil echter niet zeggen dat je als ingenieur je solliciteergedrag niet moet verzorgen. GUIDO sprokkelt wat tips bijeen.
 
 
Wat voor type ingenieur ben je?
 
Er bestaat, als onderdeel van Randstad, een wervings- en selectiebureau dat zich specifiek richt op ingenieurs en technische bachelors. Het heet Insel (samentrekking van 'Ingenieursselecties') en is sinds de oprichting in 1994 uitgegroeid tot marktleider.
 
Insel heeft een matrix opgesteld waarmee ze vier types ingenieurs onderscheiden naargelang van de plaats waar ze zich bevinden op twee assen, een 'technische' en een 'sociale' as.
 
 
  ingenieurstype 1
 
T
E
C
H
 
 
 
ingenieurstype 4
 
 
SOCIAAL
 
 
ingenieurstype 2
 
   
N
I
S
C
H
 
ingenieurstype 3
 
 
 
- Ingenieurstype 1 is iemand die conceptueel nadenkt.
 
- Ingenieurstype 2 is iemand die beslissingen neemt over een project.
 
- Ingenieurstype 3 is iemand die handelt en van aanpakken weet.
 
- Ingenieurstype 4 is iemand die klanten commercieel weet te overtuigen.
 
- En dan is er nog een vijfde ingenieurstype dat zich enigszins los van de matrix bevindt: de manager, die strategisch nadenkt, visie ontwikkelt en de beleidslijnen uitstippelt. Maar goed, zo'n managersfunctie is uiteraard nog niet weggelegd voor iemand die pas begint.
 
Welke sollicitatievragen krijgen ingenieurs?
 
Een sollicitatieprocedure voor ingenieurs verloopt niet zo heel anders dan die voor om het even welke andere job, al zullen tijdens het sollicitatiegesprek wel een paar specifieke vragen opduiken. Volgens het jobmagazine Vacature zijn dit de drie belangrijkste sollicitatievragen voor ingenieurs:
 
- Wat is jouw toegevoegde waarde in een technisch project?
 
In deze vraag wordt gepeild naar je actieve of passieve houding tijdens een project. Met andere woorden: hoeveel verantwoordelijkheid ben je bereid op je schouders te nemen?
 
- Wat voor soort manager ben je?
 
Geen paniek: je hoeft niet meteen het bedrijf te leiden, maar misschien wel spoedig een team. Deze vraag gaat ook over hoe je omgaat met crisissen en conflicten.
 
- Hoe zie jij de toekomst van de sector?
 
Een interessante vraag die peilt naar je analytisch vermogen en je heldere kijk op de toekomst van de sector waarin je graag aan de slag wil.
 
 
foto: Shutterstock
 

Comments

JOBS & STAGES

Studenten starten 'Rockhopper Socks': Sokken die je outfit rocken

Wie? Antwerpenaren Sam Dupont (23, student Logistiek) en Robin Denis (22, afgestudeerd Internationaal [...]

Cyriel liep stage bij Iedereen Beroemd: "Vermoeid schrijven valt niet mee."

Student? Cyriel Verstraete (21) Studie? Taal- en letterkunde (Nederlands-Engels) aan UGent Stage? [...]

  • Slider
  • Slider
  • Slider

SOCIAL

TopMovies

Poll

Job in the picture

GUIDO NV is het nummer 1 Belgische niche-mediabedrijf naar de doelgroep jongeren (studenten in het bijzonder), scholieren en Young Starters

Bruiloftstraat 127, 9050 Gentbrugge
Tel.: +32 (0) 9 210 74 84