Image
28/11/2015

Hoe bereid je een sollicitatie voor?


Oké, die studies heb je gehad, tijd om vooruit te kijken! Denk vooral niet dat je tijdens het blokken jezelf feilloos hebt leren kennen en inschatten: werken is nog heel wat anders dan studeren. Wellicht heb je meer zelfkennis opgedaan toen je je thesis maakte: misschien vond je het verzamelen van gegevens leuk, of juist het ordenen en verwerken ervan. Het zijn signalen die in de richting van een bepaalde job wijzen. Ook uit je studentenjobs en stages kan je afleiden welk soort werk je ligt. Denk daarbij niet alleen aan de positieve ervaringen: het is even belangrijk te weten wat je niet wil. En vergeet nooit: jij hebt iets te bieden, en de werkgever is vragende partij!
 
Muilkorf je vrienden
 
Als je pas afgestudeerd bent, lijkt de bedrijfswereld een mythische, onneembare vesting. Dat is natuurlijk onzin, en dat blijkt als snel door even te gaan praten met familie of kennissen die al een job hebben. Ga gewoon eens een uurtje mee en laat je rondleiden. Luister naar mensen die al vijf jaar werken, en niet alleen naar je vrienden die pas begonnen zijn. Zoek info op jobbeurzen en het internet. Schrijf je ideale job neer, denk na over wat je wil en wat je kan. En laat je vooral niet te veel beïnvloeden door je ouders, want vanuit hun instinctieve bezorgdheid zullen zij je in de richting van zoveel mogelijk stabiliteit duwen, terwijl jij misschien net een ietwat spannender carrière op het oog hebt.
 
Blijf van het slachtafval
 
Zelfkennis is de sleutel van alle wijsheid. Kon je op school vlot samenwerken met anderen tijdens groepsopdrachten? Functioneerde je goed in een jeugdbeweging of studentenvereniging? Daaruit kan je afleiden of je eerder geschikt bent voor teamwerk dan wel individuele opdrachten. Als je het niet zeker weet, neem dan een tijdelijke opdracht aan via een interimkantoor, om zo te ervaren wat je ligt en niet ligt. Zorg echter wel dat het verrijkend werk is: ga geen slachtafval sorteren met een diploma TEW in je achterzak. Volg dan liever een of andere cursus bij de VDAB om je wachttijd zinvol door te brengen.
 
Bollocks manager
 
Laat je geen zand in de ogen strooien door ronkende namen en uiterlijkheden. Niets is oppervlakkiger dan een dure Engelse titel zonder inhoud op je naamkaartje ("junior executive key account field managing gigaload of bollocks sales director"), en je hoeft niet per se bij een groot, bekend bedrijf te gaan werken om het te maken. Integendeel: als schoolverlater kan het juist interessant zijn om eerst bij een klein bedrijf te beginnen. De leercurve is daar lekker steil en met wat geluk krijg je vrij snel heel wat zelfstandigheid.
 
De kassa rinkelt later wel
 
O ja: het loon. We zouden het haast vergeten. Eerst en vooral: laat je niet opjutten door de simplistische salarisenquêtes die jobsites geregeld organiseren, want dan kweek je frustraties. Er zijn zoveel meer factoren die meetellen: waar is het kantoor, kan je er met het openbaar vervoer naartoe, moet je zelf een auto aanschaffen én onderhouden (onderschat die kost niet), zijn er extra's, is er een bedrijfsrestaurant, zal je moeten verhuizen?… De regel is de volgende: natuurlijk mag je je niet laten afschepen met een prutsloon, maar vergeet niet dat je pas begint, dat je groeipotentieel hebt en dat de inhoud van de job in eerste instantie veel belangrijker is dan je paycheck. Om het cynisch uit te drukken: de kassa rinkelt later wel.

foto: Shutterstock

(HDP)

Comments

JOBS & STAGES

De werkende bevolking is jonger dan ooit

Het hr-dienstenbedrijf Acerta analyseerde de leeftijd van 260.000 werknemers in dienst bij meer dan 40.000 [...]

Hoog debutantenloon leidt tot jaloersheid op de werkvloer

Managers denken wel eens dat hun personeel tijdens de koffiepauze niet spreekt over hun loon, maar volgens [...]

 • Slider
 • Slider
 • Slider
 • Slider
 • Slider
 • Slider
 • Slider

TopMovies

SOCIALPoll

Job in the picture

 • Slider
 • Slider
 • Slider
 • Slider
 • Slider

Helft van twintigers overweegt carrièreswitch

De helft van de twintigers die momenteel actief zijn op de arbeidsmarkt, overweegt zijn job op te geven [...]

08/09/2022

Jobstudent: receptionist in een sportcentrum

Florian werkt een gespecialiseerde master in de financiën af en klust ondertussen bij als receptionist [...]

07/09/2022

Je eerste loon

Loon is ruimer dan geld alleen, al is natuurlijk niemand vies van een dik pak euro's op zijn of haar [...]

06/09/2022

GUIDO NV is het nummer 1 Belgische niche-mediabedrijf naar de doelgroep jongeren (studenten in het bijzonder), scholieren en Young Starters

Bruiloftstraat 127, 9050 Gentbrugge
Tel.: +32 (0) 9 210 74 84