De eerste dag op je nieuwe studentenjob
Nogal wat jobstudenten breekt het koud zweet uit als ze denken aan hun allereerste werkdag. Je bent nog zo onwennig, je weet niet of je de job wel zal aankunnen, je kent de collega's nog niet... spannend! Maar wist je dat je op die eerste dag ook recht hebt op een heleboel informatie?
Als je kersverse baas je op de allereerste dag binnenhaalt, naar je werkplaats begeleidt en blaft: "Studentje, begin er maar aan, want je moest eigenlijk al een kwartier bezig zijn", dan mag je 'm eens flink op de vingers tikken. De werkgever (of iemand die door hem is aangeduid) is verplicht je op de eerste werkdag een aantal zaken diets te maken. Een overzichtje.
- Je mag een praatje verwachten over de activiteit en algemene structuur van de onderneming. Kwestie van te weten waar je werkt en waarom.
- Jouw specifieke rol (als student) binnen de onderneming moet uit de doeken worden gedaan.
- Waar zijn de werkposten? Je krijgt een rondleiding.
- Hoe zit het met het rampenplan van de onderneming? Iemand dient je de maatregelen uiteen te zetten inzake eerste hulp en brandbestrijding, en ook de voorschriften in geval van een evacuatie van het bedrijf.
- Wat de preventie qua gezondheid en veiligheid betreft, daar heb je recht op zowel een uiteenzetting met betrekking tot het hele bedrijf, en jouw werkpost in het bijzonder
(zie kader).
- Laat je uitgebreid uitleggen en demonstreren hoe je met machines, werkuitrustingen en individuele beschermingsmiddelen moet omgaan.
- Tot slot krijg je inzicht in de structuur van de sociale diensten en de personeelsdienst.
Zo, als je dit allemaal mooi hebt aanhoord, kom je beslagen op het ijs. Even benadrukken toch dat het hier niet zomaar wat aanbevelingen betreft, maar dat elke werkgever wettelijk verplicht is deze inlichtingen te verschaffen bij het onthaal of bij de indiensttreding.
Preventie en bescherming op het werk
In elke onderneming die werknemers tewerkstelt moet er een interne dienst voor preventie en bescherming op het werk bestaan. Die wordt geleid door een preventieadviseur. Kleine firma's kunnen zo'n adviseur natuurlijk niet aanstellen, de baas zal dan zelf preventieadviseur spelen. Het doel van deze dienst is het bevorderen en bewaken van het welzijn op het werk (veiligheid, gezondheid, hygiëne, stress...)
Blijkt die interne dienst voor preventie en bescherming op het werk een lege zak met niets in, dan moet de werkgever een beroep doen op een externe dienst. Zo'n externe dienst bestaat uit een afdeling risicobeheersing en een afdeling medisch toezicht.