Image
07/06/2004

Welke vakantiejob betaalt het best?

De zonnige dagen komen eraan, dus het wordt stilaan tijd om eens uit te kijken naar een goeie vakantiejob. Hoe je die kunt zoeken en wat er allemaal bij komt kijken, heb je al uitgebreid in deze rubriek kunnen lezen. Maar de hamvraag luidt natuurlijk: hoeveel ga je verdienen?


Hoeveel je betaald krijgt, hangt af van een aantal factoren. Je leeftijd bijvoorbeeld: een jobstudent van 16 jaar verdient voor hetzelfde werk minder euro's dan een student van 20 jaar. Verder is je loon ook afhankelijk van de sector waarin je werkt. De minimumlonen per arbeidssector worden vastgelegd in cao's (collectieve arbeidsovereenkomsten). Als jobstudent heb je recht op hetzelfde uurloon als iemand van jouw leeftijd die daar "echt" werkt.

Straffe verhalen

Er doen al jaren straffe verhalen de ronde over gigantisch goed betalende studentenjobs. Zo zou je fortuinen kunnen opstrijken door het radioactieve hart van de kerncentrale in Doel te gaan schoonmaken. Of je wordt slapend rijk door je lichaam ter beschikking te stellen als proefkonijn voor de medische wetenschap. Of je plukt honderden euro's per avond uit je slipje als paaldanseres, of erger nog: intellectueel luxehoertje. Dat zal allemaal wel, maar de modale student houdt het toch liever bij de klassieke studentenjobs. En ook daar zit er een behoorlijk verschil tussen de uurlonen.

Top-tien van modale vakantiejobs

We gingen eens grasduinen in de meer dan 300 vacatures voor studentenjobs die we vonden op de site van de VDAB en plukten er de 10 meest voorkomende uit. We hebben er enkel die vakantiejobs uitgevist die in principe elke student kan uitvoeren (dus niet diplomagebonden). Daarna belden we de sympathieke mensen van Creyf's Student op en vroegen hen een uurloon op die verschillende jobs te plakken, voor een student van 20 jaar jong. Hier gaat-ie:

vakantiejob uurloon

schoonmaker 9,51 euro

ober in smoking (restaurant) 9,17 euro

magazijnier tussen 9 en 11 euro

cafékelner 8,48 euro

keukenhulp 8,48 euro

arbeider tussen 8 en 10 euro

promoboy of -girl 7,14 euro

rekkenvuller (supermarkt) 7,14 euro

telemarketeer 7,14 euro

winkelbediende 6,49 euro

Met andere woorden: als je niet graag schoonmaakt, laat je dan een smoking aanmeten en ga opdienen in een klasserestaurant. Of word magazijnier. Wat de schommeling van 2 euro in de lonen van arbeiders en magazijniers betreft, die hangt af van de sector waarin je werkt. De chemie betaalt hier het best, de tuinbouw het minst.

Natuurlijk bestaan er trucjes om je loon nog wat op te trekken. Klop overuren als je daar de kans toe krijgt, stel je meteen kandidaat voor nachtwerk, zeg nooit nee tegen zaterdagploeteren en begin al helemaal te jubelen als er op zondag moet worden gearbeid, want in nogal wat sectoren word je in die gevallen 50 tot 100% meer betaald.

(SDB)


Comments

JOBS & STAGES

Studenten starten 'Rockhopper Socks': Sokken die je outfit rocken

Wie? Antwerpenaren Sam Dupont (23, student Logistiek) en Robin Denis (22, afgestudeerd Internationaal [...]

Cyriel liep stage bij Iedereen Beroemd: "Vermoeid schrijven valt niet mee."

Student? Cyriel Verstraete (21) Studie? Taal- en letterkunde (Nederlands-Engels) aan UGent Stage? [...]

  • Slider
  • Slider
  • Slider
  • Slider
  • Slider
  • Slider
  • Slider
  • Slider

SOCIALTopMovies

Poll

Job in the picture

  • Slider

GUIDO NV is het nummer 1 Belgische niche-mediabedrijf naar de doelgroep jongeren (studenten in het bijzonder), scholieren en Young Starters

Bruiloftstraat 127, 9050 Gentbrugge
Tel.: +32 (0) 9 210 74 84