Image
11/06/2004

Bachelor en master met terugwerkende kracht

Mag je in je cv beweren dat je bachelor of master bent, terwijl je nog zo'n ouderwets graduaats- of licentiaatsdiploma hebt behaald? Wel, vandaag nog niet, maar vanaf 1 juli 2005 mag het wel
: vanaf die datum mogen alle gegradueerden en licentiaten respectievelijk de titel van bachelor en master in hun vaandel voeren. De eerste echte pure bachelors (die een volledig aangepaste en erkende opleiding hebben gevolgd) zullen daarentegen pas afstuderen in juni 2007.

Info: www.ond.vlaanderen.be

Geef acht: het leger rekruteert

Je zou het haast vergeten, maar met 39.000 arbeidsplaatsen is het Belgisch leger een van de grootste werkgevers van het land. Dit jaar willen ze niet minder dan 1534 militairen en 300 reservisten rekruteren, en ze kunnen zich bovendien verheugen op 9% meer interesse van sollicitanten dan het jaar ervoor. Aangezien er ook een nieuwe wet is gekomen op de rekrutering van militairen, achtte Defensie de tijd rijp om werken bij het leger wat hipper te maken met het Jobs@Defence-project. Info krijg je op het gratis nummer 0800/14.936 of op onderstaande website.

Info: www.mil.be

Niet liegen in je cv!

Aan de periferie van de human resources-business is een nieuw soort player opgedoken: de cv-detective. Bedrijfjes als het Nederlandse CVeritas specialiseren zich in het napluizen van curriculums van sollicitanten, en dat blijkt nodig te zijn ook. In 30% van alle cv's zouden onwaarheden staan, en in 13% zelfs flagrante leugens. Dat gaat dan van het aandikken van vorige werkervaringen en/of opleidingen tot het pochen met op het internet gekochte nepdiploma's.

Info: www.cveritas.com

Time management kan veel beter

Time management blijft een probleem op de werkvloer, zo blijkt uit de tussentijdse resultaten van een bevraging die het opleidingsbureau Time-Smart liet uitvoeren op de site van Vacature. Vooral prioriteitenbeheer en bureau-organisatie blijken stukken beter te kunnen. Een paar voorbeeldjes: van de respondenten werkt 40% altijd met een to-do stapel. Niet minder dan 75% heeft meer dan één agenda. Een kwart zit gemiddeld meer dan een halve dag met ongelezen mails in zijn mailbox. En 18% gebruikt nooit professionele hulpmiddelen om het werk te organiseren.

Info: www.time-smart.com

Hoe geschoold zijn je collega's?

Heb je er al eens bij stilgestaan dat je in je werkomgeving niet louter met mensen van hetzelfde opleidingsniveau in contact zal komen? In de editie 2003 van het Jaarboek over de arbeidsmarkt in Vlaanderen lezen we dat 36,5% van de Vlaamse loontrekkenden, in bedrijven met minstens 10 werknemers, een diploma secundair onderwijs heeft behaald. Daarnaast houden de hoog- en laaggeschoolde werkkrachten elkaar in evenwicht met respectievelijk 31,3 en 32,2%. Wat wel interessant is: in de groeisectoren zijn de hooggeschoolden oververtegenwoordigd (38,7%), terwijl in de krimpsectoren 37% laaggeschoold is.

Info: www.steunpuntwav.be

Groen op het werk

Onderzoek wijst uit dat planten op het werk de productiviteit en de werklust bevorderen. Zo zou het ziekteverzuim met de helft dalen, zouden gezondheidsklachten als hoofdpijn en allergie met een kwart afnemen en zou de aanwezigheid van groen op kantoor globaal gezien de stress verminderen. Bovendien zouden werkgevers maar liefst 20% kunnen besparen op verwarmingskosten als ze planten voorzien. Een en ander was voldoende aanleiding voor het Vlam (Vlaams Promotiecentrum voor Agro- en Visserijmarketing) en minister Patricia Ceysens om de campagne Groen in Bedrijf te lanceren.

Info: www.groeninbedrijf.be

(SDB)


Comments

JOBS & STAGES

Reini combineert een zaak met haar studies: "Mensen denken dat pottenbakken niets inhoudt"

Wie? Reini Declerck, 22 jaar, Ichtegem Studies? Educatieve Master Keramiek & Glaskunst aan Sint-Lucas [...]

Vermijd deze 10 pijnlijke cv-blunders

Een goed cv maken is niet zo heel erg moeilijk, maar toch slagen velen erin die eerste indruk bij hun [...]

SOCIALTopMovies

Poll

Wat denk jij: krijgen we een festivalzomer?

 Ja
 Nee

Job in the picture

GUIDO NV is het nummer 1 Belgische niche-mediabedrijf naar de doelgroep jongeren (studenten in het bijzonder), scholieren en Young Starters

Bruiloftstraat 127, 9050 Gentbrugge
Tel.: +32 (0) 9 210 74 84