Image
13/08/2016

Hoe schrijf je een sollicitatiebrief?


Zorg voor een kapstok. Begin je epistel niet in het wilde weg, maar vermeld dat je reageert op advertentie zus en zo. Of, als je vrij solliciteert, verwijs naar een nieuw product dat het bedrijf heeft gelanceerd, een nieuwe vestiging die is geopend, of alludeer simpelweg op andere jobadvertenties die je van dat bedrijf hebt gezien, wat je doet vermoeden dat het een firma in volle expansie is. Zorg wel dat je documentatie correct en volledig is, zodat je niet uit je nek begint te lullen. Wees ook niet te bescheiden: je hoeft niet bang te zijn om aan te dringen op een sollicitatiegesprek. Ook de zinsnede: "Ik ben ervan overtuigd dat het interessant kan zijn mij te ontmoeten, zelfs indien u momenteel geen gepaste vacature voor me hebt" getuigt van durf en dynamiek, en zorgt er minstens voor dat je in de werfreserve terechtkomt.
 
3 weken radiostilte
 
Dit gezegd zijnde: een te agressieve toon is uit den boze. Schrijf niet: "Ik zal u volgende week dinsdag contacteren om een afspraak te maken". Misschien wordt dinsdag de schoonmoeder van de rekruteerder begraven, of heeft hij het razend druk. Zwijg liever over dat telefoontje, maar doe het wel! Als je na pakweg 3 weken niets gehoord hebt, bel gerust eens. Vraag naar de personeelsdienst, en informeer beleefd naar je dossier. Trouwens: ben je zeker dat het niet jouw schuld is dat je niks hebt gehoord? Heb je een correct gsm-nummer en e-mailadres gegeven? Een telefoonnummer waarop je moeder antwoordt, die je vervolgens uit je nest moet roepen, dat geeft niet bepaald een goeie indruk…
 
Protocol in cyberspace
 
Je mag natuurlijk ook per e-mail solliciteren, maar er gelden een paar vuistregels. Je mag gerust je cv en sollicitatiebrief attachen, maar zorg ervoor dat je ook in het e-mailvenster een kort briefje tikt. Attachments zonder begeleidende mail worden doorgaans meteen als spam gedeletet. Een link leggen naar een site waarop je jezelf voorstelt, is ook gevaarlijk: negen keer of tien wordt er toch niet doorgeklikt. En ook de dooddoener als zou er op het internet geen protocol bestaan, mag je klasseren onder de noemer 'urban legends'. Even beleefd blijven als in een klassieke brief is de boodschap: je allereerste woord is "Geachte" en daarmee uit.
 
O ja, nog één tip voor het slapengaan: als je samen met een aantal studievrienden solliciteert, stuur dan alsjeblieft niet allemaal samen en tegelijk een massa identieke sollicitatiebrieven. Het risico dat jullie collectief onderaan de stapel komen te liggen, is reëel.

(SDB)
foto: Shutterstock
 

Comments

JOBS & STAGES

Vier digitale sollicitatietechnieken

Is de klassieke sollicitatiebrief of -mail nog van deze tijd? Je mag gerust postzegels en enveloppen [...]

Met welke job verdien je het meest?

In hun jaarlijkse loononderzoek onderzoekt Jobat meerdere dingen, zoals bijvoorbeeld welke functies het [...]

TopMovies

SOCIALPoll

Job in the picture

Belgische bedrijven zijn in volle aanwerfmodus

Belgische ondernemingen kijken op personeelsvlak de rest van het jaar positief tegemoet. Zeven op de [...]

18/08/2023

Margo werkt in een rusthuis

Margo De Baets (20) werkt in de Refuge, een woonzorgcentrum in het hartje van Gent. Tijdens de coronacrisis [...]

18/07/2023

DPG Media geeft beurzen aan jong journalistiek talent

Jonge mediamakers kunnen zich nog tot 30 juni inschrijven voor de tweede editie van de News City Academy [...]

19/06/2023

GUIDO NV is het nummer 1 Belgische niche-mediabedrijf naar de doelgroep jongeren (studenten in het bijzonder), scholieren en Young Starters

Bruiloftstraat 127, 9050 Gentbrugge
Tel.: +32 (0) 9 210 74 84