Image
27/04/2017

Focus on the job

Het VBO gaf in 2015 aan jongerenwerkloosheid met een kwart te willen terugdringen. Er is een positieve daling, maar er blijft een gebrek aan tewerkstellingskansen door een mismatch tussen vraag en aanbod. Daarom werden de toekomstige jobverwachtingen bij Belgische jongeren onderzocht. 

Het onderzoek, uitgevoerd door iVox, kwam er in opdracht van het Verbond van Belgische Ondernemingen (VBO) en werd afgenomen bij 500 Belgische jongeren tussen de 17 en 27 jaar. Daaruit bleek dat twee op de drie jongeren een job zouden uitoefenen die helemaal niet aansluit bij hun opleiding of studiekeuze. Zij zijn flexibel en hopen van hun toekomstige werkgever een zelfde flexibiliteit: geen focus op de opleiding bij aanwerving en tijdens de job ruimte voor continue opleiding en een gezond evenwicht tussen werk en privé. Enkele opvallende cijfers:
 
 1. Twee op de drie jongeren zijn bereid een job uit te oefenen die niet aansluit bij hun studiekeuze.
 2. 50% van de jongeren denkt dat een werkgever afknapt op een gebrek aan ervaring. Meer dan 80% van de jongeren beweert dat die ervaring vaak onterecht gevraagd wordt en onnodig is voor de job.
 3. Jongeren vinden twee elementen belangrijk bij het uitoefenen van een job.  Een eerste werkervaring (stage, studentenjob of uitzendwerk) wordt vooral als zinvol beschouwd in functie van zelfontplooiing. Een arbeidsovereenkomst van onbepaald duur is nog geen prioriteit. Daarnaast is een goed evenwicht werk-privé belangrijk. Mobiliteit is hierbij cruciaal: meer dan 30% van de jongeren wil niet langer dan een uur onderweg zijn naar het werk.
 4. Bijna 50% van de jongeren zou graag ondernemen en eigen baas worden.  
 5. Meer dan 25% van de jongeren denkt dat je vastroest zodra je eenzelfde job langer dan drie tot vier jaar uitoefent.

Werkgevers moeten toegeven dat ze jongeren meer kansen moeten durven geven en hen niet afrekenen op hun gebrek aan ervaring. Indien men de openstaande vacatures ingevuld wil zien, moet er geïnvesteerd worden in talentmanagement en opleidingen op de wervloer. Jongeren en ouders moeten correct geïnformeerd worden over de competenties waar de arbeidsmarkt het meest nood aan heeft.
 
Met ‘Young Talent in Action’ wil het VBO bedrijven en jongeren inspireren.
Op 2 oktober verzamelen bedrijfsleiders, HR-verantwoordelijken en ruim 1000 jongeren in de BOZAR in Brussel. De centrale doelstelling is ‘Hoe kunnen we jongeren beter wegwijs maken in onze arbeidsmarkt?’ Die vraag zal beantwoord worden aan de hand van speeddates en ‘debattles’ tussen jongeren en politici.
Topspreekster van de dag is Fiona Mullan, International HR Director van Facebook. Zij zal voor de eerste maal in Europa het HR-beleid van Facebook toelichten.
 
Meer info over Young Talent in Action en het programma is te vinden op www.youngtalentinaction.be
 
Foto: Shutterstock 
 

Comments

JOBS & STAGES

Een eigen bedrijf als student? "Op een zatte avond besloten we ervoor te gaan!"

Wie: Nils Boeckx Studie: Leerkracht Secundair aan Arteveldehogeschool Gent Studentenjob: oprichter [...]

Het succesverhaal van de Brusselse kroketten

Kijk er je socials maar op na: kroketten in alle vormen en smaken zijn hipper dan ooit. Antoine Franklemon [...]

 • Slider
 • Slider
 • Slider
 • Slider
 • Slider
 • Slider
 • Slider

TopMovies

SOCIALPoll

Welk platform check jij 't meest?

 Facebook
 Instagram
 Tiktok
 Snapchat
 Een ander

Job in the picture

 • Slider
 • Slider

GUIDO NV is het nummer 1 Belgische niche-mediabedrijf naar de doelgroep jongeren (studenten in het bijzonder), scholieren en Young Starters

Bruiloftstraat 127, 9050 Gentbrugge
Tel.: +32 (0) 9 210 74 84