Image
29/06/2017

Stijlgids voor een succesvol sollicitatiegesprek


Met overtuiging kunnen antwoorden op de vragen van de interviewer en een zelfverzekerde houding zijn de belangrijkste ingrediënten voor een succesvol sollicitatiegesprek. Maar wist je dat je interviewer al in de eerste minuut een mening over je vormt? En die wordt bepaald door jouw voorkomen. Is de indruk negatief, dan begin je het interview al met een achterstand en dat is uiteraard niet de bedoeling.

Het meest gehoorde advies is om je te kleden zoals de werknemers waar je gaat solliciteren dat doen. Even op LinkedIn kijken naar profielfoto’s van werknemers van het bedrijf kan al een indicatie geven, maar eigenlijk past het bedrijf altijd in een van deze drie lades: business, smart casual en casual. Wat je daaronder mag verstaan? Een woordje uitleg.
 
 
Business: enkel bij heel hoge functies
Mannen: Denk aan een 2-delig pak, bij voorkeur in een donkere kleur zoals zwart, donkerblauw, bruin of donkergrijs. Ga voor een sober (geen flashy) hemd, donkerbruine of zwarte lederen schoenen en een fijne geklede riem in dezelfde kleur. 

Vrouwen: Kies voor een rok (die maximum enkele centimeters boven de knieën komt) in een donkere kleur, met een eenvoudig wit hemd of topje bij en klassieke schoenen met hak. Te koud? Een broek is zeker ook oké, maar vermijd jeans, en werk af met een blazer. Zorg ook dat je handen verzorgd zijn, dus afgeschilferde nagellak is een absolute no-go.

Smart Casual: zowat alle bedrijven
Mannen: Geen kostuumbroeken hier - tenzij dan bij de belangrijkste meetings - en soms is zelfs een jeans of korte broek toegelaten. Maar dat wil niet zeggen dat jij in teenslippers kan komen opdagen. Speel op safe en ga bijvoorbeeld voor een chino. Da’s net iets formeler dan een jeans en toch even comfortabel. Hier hoef je ook niet per se voor zwart, donkerblauw of grijs te gaan. Bordeaux, bruin en groen kan even goed, en in de zomermaanden mag je gerust een frissere kleur kiezen zoals lichtblauw, lichtgroen of camel. Bij www.onlyformen.be (zie foto onder) vind je er in alle maten, merken en kleuren, en krijg je momenteel 50% korting op een tweede. Handig meegenomen nu je nog geen vast loon gestort krijgt, nietwaar? Afwerken doe je met een geklede, lederen schoen, een sportiever hemd (hoeft niet in de broek gestopt te worden) en een trendy trui met V-hals.
 
Voor vrouwen raden we opnieuw een rok of broek aan gecombineerd met een hemd of blouse en stijlvolle schoenen, maar ga gerust voor wat meer kleur. Werk af met één accessoire: oorringen, een armband, een horloge of een halsketting.Casual: de creatieve, jonge en hippe bedrijven
Mannen: Jeans en sneakers zijn de standaard, maar je kan toch beter nog iets formeler aankloppen bij die eerste ontmoeting. Dat toont aan dat je professioneel wil voorkomen. Ook hier zit je dus goed met een gekleurde chino. Combineren met een T-shirt en sneaker kan nu wel, vlekvrij uiteraard.
 
En de dames? Als je liever geen hakken draagt, hoeft dat zeker niet. Wat denk je van een donkere jeans, blouse met print en sneakers? Een chino kan uiteraard ook. Zolang je maar verfijnd overkomt.

Leuk om te weten: Op onze website loopt momenteel een wedstrijd waarbij je twee vouchers ter waarde van 50 euro kan winnen voor www.onlyformen.be. Klik hier om deel te nemen.


 

Comments

JOBS & STAGES

AI doet zijn intrede in de jobrekrutering

Hogan Assessments, wereldleider in persoonlijkheidsevaluatie op de werkplek, heeft onderzocht hoe artificiële [...]

Eén werknemer op vier krijgt nooit een complimentje

Volgens Protime, marktleider in onder meer tijdregistratie en werkplanning, krijgt een kwart van de werknemers [...]

  • Slider
  • Slider
  • Slider
  • Slider
  • Slider
  • Slider

TopMovies

SOCIALPoll

Job in the picture

  • Slider
  • Slider
  • Slider

GUIDO NV is het nummer 1 Belgische niche-mediabedrijf naar de doelgroep jongeren (studenten in het bijzonder), scholieren en Young Starters

Bruiloftstraat 127, 9050 Gentbrugge
Tel.: +32 (0) 9 210 74 84