Image
02/10/2018

Als flik aan de slag op Antwerpse festivals: “Nen Antwaarpse toengval? Handig, maar geen must!”


Opnieuw met de neus in de boeken gedoken? Cheer up! Denk gewoon even terug aan het feestgedruis van vorige zomer in Antwerpen. Aan Tomorrowland, Laundry Day en Studay. Luide, leuk én… veilige evenementen. Dat laatste hebben we vooral te danken aan de inzet van de mannen en vrouwen van Politiezone Antwerpen. Tijd voor een goed gesprek met drie flikken die altijd van dienst waren.
 
“Werken op zo’n groot festival? Dat is tachtig procent werk, twintig procent amusement.” Inspecteur Tarek van het drugsondersteuningsteam feestte vorige zomer (verplicht) mee om drugsdealers te vatten. “Zo kan je het wel omschrijven, ja”, lacht hij. “Wij zijn de enige politiedienst die tijdens zo’n evenementen effectief op het terrein aanwezig is. Niet in uniform, wel verkleed als feestvierders/potentiële klanten van dealers. Door er non-politioneel uit te zien – ja, soms in matrozenpakjes - kunnen we verdachte personen van dichtbij observeren.” En dat werkt. “Zeker. We identificeren bijna elke dag dealers, vorig jaar hebben we zelfs een volledige bende opgerold. Omdat we opgaan in het volk krijgen we soms ook drugs aangeboden. Die dealers schrikken nogal wanneer ze horen dat we inspecteurs zijn…”


 
Inger, inspecteur bij het verkeersondersteuningsteam in de regio West, werkt wel in politie-uniform. “Zichtbaar aanwezig zijn, is voor ons uiteraard wel belangrijk!” Het team is betrokken bij alles wat met verkeer te maken heeft. “Wij doen alcohol- en drugscontroles, letten op gsm-gebruik achter het stuur, houden toezicht aan scholen én waken over parkeren in de stad. Een gevarieerd takenpakket, toch?” Inger houdt van het sociaal contact, van de verantwoordelijkheid en van de uitdaging. Je mag haar en haar team bedanken voor het parkeervrij houden van de wandelwegen richting Laundry Day. “Natuurlijk zijn mensen niet happy als ze hun voertuig moeten verplaatsen. Wij proberen in dialoog te gaan en uit te leggen waarom iets moet gebeuren: de veiligheid van de feestvierders mag niet in het gedrang komen. Ik vind het belangrijk om altijd menselijk te blijven, praten is net zo efficiënt als boetes geven. Die Antwaarpse toengval? Die is dan handig, maar geen must.”


 
Ingers collega Mario koos acht jaar geleden voor de mobiele eenheid. “Omwille van de afwisseling. We springen bij waar extra manschappen nodig zijn, daardoor is geen enkele dag dezelfde.” Je kan Mario zowel in Antwerpen als in andere steden aan het werk zien. Samen met zijn collega’s staat hij paraat tijdens (risicovolle) voetbalmatchen, betogingen en op festivals. “Maar we worden ook opgeroepen om bijstand te leveren bij een brand of een gaslek. Ik hou wel van die flexibiliteit, van het feit dat ik ‘s avonds niet altijd weet wat mijn opdracht de dag erna zal zijn.” Tijdens Laundry Day en Studay stonden Mario en zijn collega’s in voor het overbrengen van arrestanten. “Word er een drugsdealer betrapt, dan is het onze taak hem/haar naar de politiepost en vervolgens naar het politiekantoor te brengen voor verhoor, vingerafdrukken en foto’s. Wij staan klaar.”
 
Tarek, Mario en Inger zoeken nieuwe collega’s. “Antwerpen is een aangename stad die constant in beweging is. We zijn één team, we doen er alles aan om Antwerpen elke dag een stukje veiliger te maken. Ben je gemotiveerd, flexibel, sociaal én fysiek in orde, dan wacht jou hier een mooie carrière.” Alle info vind je op www.wijhebbenjounodig.be.

Comments

JOBS & STAGES

Was dit de coolste vakantiejob van afgelopen zomer?

Afgelopen zomer verspreidde Asmodee België, verdeler en ontwikkelaar van gezelschapsspellen, een bijzondere [...]

Steeds minder pas afgestudeerden aan de slag in de zorg

Het afgelopen jaar is het aandeel min-35-jarigen dat met een nieuwe job in de zorg is gestart, duidelijk [...]

  • Slider
  • Slider
  • Slider
  • Slider
  • Slider
  • Slider

TopMovies

SOCIALPoll

Job in the picture

  • Slider
  • Slider

De werkende bevolking is jonger dan ooit

Het hr-dienstenbedrijf Acerta analyseerde de leeftijd van 260.000 werknemers in dienst bij meer dan 40.000 [...]

29/03/2023

Hoog debutantenloon leidt tot jaloersheid op de werkvloer

Managers denken wel eens dat hun personeel tijdens de koffiepauze niet spreekt over hun loon, maar volgens [...]

27/03/2023

Nieuwe werknemers verdienen meer dan normaal

Onderzoek van onder meer de KU Leuven legt een opvallende trend op de arbeidsmarkt bloot. Ondanks de [...]

22/03/2023

GUIDO NV is het nummer 1 Belgische niche-mediabedrijf naar de doelgroep jongeren (studenten in het bijzonder), scholieren en Young Starters

Bruiloftstraat 127, 9050 Gentbrugge
Tel.: +32 (0) 9 210 74 84