Image
16/03/2019

Waarom je je op tijd moet inschrijven als werkzoekende bij de VDAB

De Vlaamse arbeidsmarkt geraakt stilaan in een moeilijke spreidstand. Er is het kleinste aantal werkzoekenden sinds jaren en het aantal openstaande vacatures blijft maar stijgen.
 

 
70.000 werklustige jongeren
 
Bedrijven krijgen het dus steeds moeilijker om hun openstaande vacatures te vullen. “De krapte op de arbeidsmarkt wordt steeds sterker voelbaar,” zegt Fons Leroy. “De verdere vergrijzing van onze bevolking, waardoor er straks nog meer mensen met pensioen gaan en de arbeidsmarkt verlaten, zal die krapte alleen nog maar versterken. We moeten er alles aan doen om zoveel mogelijk mensen te laten deelnemen aan die arbeidsmarkt om die groeiende tekorten tegen te gaan.”
 
Halfweg het jaar komen naar schatting zo’n 70.000 jongeren op de arbeidsmarkt, uit het secundair onderwijs, of bachelors en masters. VDAB wil extra inspanningen doen om al dat jonge talent zo snel mogelijk in contact te brengen met het aanbod van de arbeidsmarkt.
 
Schrijf je nú in als werkzoekende
 
Studeer je straks af, maak dan nu al werk van een leuke job. Neem een voorsprong en schrijf je nog tijdens de laatste maanden van je afstudeerjaar in als werkzoekende. Je kunt die inschrijving online doen via de website van VDAB op het moment dat het je goed uitkomt. Dat kan al vanaf januari van het jaar waarin je afstudeert. Hou je meer van een persoonlijke toets bij je inschrijving, bel dan op werkdagen het gratis nummer 0800 30 700 en schrijf je in bij een bemiddelaar.
 
Zo’n vroege inschrijving heeft een aantal voordelen:
 • Je kunt onmiddellijk online je cv publiceren en bereikbaar maken voor werkgevers die online nieuwe medewerkers zoeken. Ze bellen of mailen je rechtstreeks met hun aanbod.
 • Je ontvangt daarnaast al een aantal suggesties voor leuke jobs die mogelijk voor jou beschikbaar zijn. Zo’n extra aanbod verruimt zeker je horizon bij het zoeken naar een interessante job.
 • Vind je niet meteen na je afstuderen een leuke baan, dan kun je met zo’n vroege inschrijving heel simpel je beroepsinschakelingstijd laten starten.
 
Cijfers en solliciteren
 
VDAB biedt veel meer dan enkel vacatures of een platform om je cv te verspreiden. Het schoolverlatersrapport laat je toe om een echte benchmark te organiseren over je kansen op de arbeidsmarkt. Hoeveel jongeren studeren jaarlijks af in dezelfde studierichting en hoeveel onder hen zoeken nog werk één jaar na hun afstuderen? Allemaal slimme cijfers die je op tablet of smartphone gemakkelijk kunt raadplegen.
 
Toch nog wat koudwatervrees voor de echte sollicitaties? Doe dan een beroep op een online coach. Die bezorgt je advies over je cv of sollicitatiebrief. Ook voor een aantal straffe tips voor het sollicitatiegesprek kun je aankloppen bij vdab.be/solliciteren.
 
De Vlaamse arbeidsmarkt staat in brand. Er is dringend nood aan mensen die alle vrijgekomen arbeidsplaatsen kunnen invullen. Onze arbeidsmarkt kan gedreven en leergierige mensen meer dan goed gebruiken. Elk talent telt.

Comments

JOBS & STAGES

Belgobon, de eerste Brusselse fietstraiteur

Juliette Heene en Corentin De Dryver leerden elkaar kennen op de hotelschool. Het klikte, en samen startten [...]

4 digitale sollicitatietechnieken

Is de klassieke sollicitatiebrief of -mail nog van deze tijd? Je mag gerust postzegels en enveloppen [...]

 • Slider
 • Slider
 • Slider
 • Slider
 • Slider
 • Slider
 • Slider

TopMovies

SOCIALPoll

Job in the picture

 • Slider
 • Slider

Emma werkt in een kunstwinkel

Emma De Kestelier (24, zij/haar), studeert Gender en Diversiteit via een interuniversitaire master. Naast [...]

25/05/2023

Energiecrisis veroorzaakt weinig tijdelijke werkloosheid

"Ondanks de energiecrisis roepen bedrijven slechts beperkt tijdelijke werkloosheid in," klinkt [...]

23/05/2023

In Waregem worden personal robots ontwikkeld

EEVE, een Waregemse onderneming die persoonlijke robots ontwikkelt, heeft een visie op een wereld waarin [...]

22/05/2023

GUIDO NV is het nummer 1 Belgische niche-mediabedrijf naar de doelgroep jongeren (studenten in het bijzonder), scholieren en Young Starters

Bruiloftstraat 127, 9050 Gentbrugge
Tel.: +32 (0) 9 210 74 84