Image
18/04/2019

Op bedrijfsbezoek bij Croky: "100% Belgisch!"


Moeskroen. Het is een naam die wel eens valt in voetbalmiddens, maar verder konden we er ons niet veel bij voorstellen. Zowel in het Nederlands als in het Frans ('Mouscron') klinkt Moeskroen - een stad die zowel op de Franse als op de Vlaams-Waalse taalgrens ligt - zo krokant als een handvol verse chips. Toeval is dat niet, want wat blijkt? In Moeskroen worden de Croky-chips geproduceerd.
 
Omdat we niet elke dag interviews met langbenige actrices of reisreportages op tropische eilanden kunnen maken, nemen we op een mooie lentedag de autosnelweg naar Zuid-West-Vlaanderen, op zoek naar de roots van Croky.
 
Roger & Roger
 
Ten zuiden van Kortrijk breekt het landschap open, aanschouwen we glooiende velden vol lekkere Belgische patatjes en - toeval bestaat niet - geeft onze gps de geest. Slalommend tussen tractoren en trainende wielerliefhebbers lijken we steeds verder weg te slingeren van de bewoonde wereld, tot we een vrachtwagen kruisen, tot de nok volgeladen met aardappelen. We gaan op de rem staan, maken met gierende banden rechtsomkeert en volgen de zeswieler. Een wilde gok is het niet, want op de zijkant van de truck prijkt een metershoog logo van Croky.
 
Na een mooie rit door de streek stopt de vrachtwagen bij een bedrijf genaamd Roger & Roger. We krabben verward in ons haar, maar een snelle Googlesessie leert ons dat Roger & Roger een Belgische familieonderneming is, in 1999 mede opgericht door meneer Roger Dick. In 2004 kocht Roger & Roger het merk Croky over van een multinational, zodat de populaire chips opnieuw stevig in vaderlandse handen kwamen.
 
De verrezen papegaai
 
Wanneer we de uit de kluiten gewassen fabrieksgebouwen zien, vermoeden we al dat binnenin meer te zien zal zijn dan twee West-Vlaamse Rogers die met de hand aardappelen staan te schillen. In een ultramoderne productiehal worden aardappelen niet alleen geschild, maar ook in dunne schijfjes gesneden, gefrituurd, gekruid en verpakt. Meer dan 350 werknemers zorgen ervoor dat jaarlijks zo'n 45 miljoen kilo chips de deur uitgaan. Al de chips die hier worden geproduceerd, zijn bovendien glutenvrij en de patatjes komen bijna allemaal uit eigen Belgische bodem.
 
In het magazijn spreken we een sympathieke medewerker aan. We vragen hem waar we - met het oog op een instawaardige selfie - de beroemde Croky-papegaai kunnen vinden. De originele vogel blijkt echter van zijn stokje te zijn gevallen in 1966, toen een zekere meneer Huyghe, een hoteluitbater uit Nieuwkerke, begon met de verkoop van chips en die vernoemde naar zijn pas overleden papegaai Croky.
 
We dolen nog een tijdje door de indrukwekkende productiefaciliteiten van het Moeskroense chipsimperium, mogen proeven van de nieuwste smaken Croky Andalouse en Croky à l’Ancienne au Poivre en krijgen tot ons genoegen een kleurige pluchen papegaai cadeau. En kijk, zo wanen we ons toch nog een beetje op reportage op een tropisch eiland!
 
Test je kennis in de knisperende Croky-quiz
 
1) In welk jaar bedacht Croky als allereerste chipsmerk de smaak bolognese?
 
a) 1984
b) 2002
c) 2018
 
2) Hoeveel kilo aardappelen heeft Croky nodig om 1 kg chips te maken?
 
a) 2,2 kg
b) 3,6 kg
c) 4,5 kg
 
3) Welke sausjessmaak behoort niet tot het assortiment van Croky?
 
a) Bicky
b) Andalouse
c) Tartaar
 
4) Hoeveel zakjes chips produceert Croky elke dag in Moeskroen?
 
a) 1 miljoen
b) 1,5 miljoen
c) 3 miljoen
 
Juiste antwoorden:
1a - 2b - 3c - 4b
 
 
 
Organiseer een #CrokyParty en win een partypakket!
 
Croky geeft 5 coole Croky-partypakketten weg!
 
Wat moet je doen? Volg Croky op Instagram (@croky.chips), post een originele partyselfie met jouw favoriete Croky-chips, voeg er de hashtag #CrokyParty aan toe en tag @croky.chips. Zorg ervoor dat je profiel openbaar is, zodat we je foto kunnen zien.
 
De makers van de 5 origineelste foto's winnen een Croky-partypakket.
Succes!
 
Deelnemen kan tot en met 15 mei 2019. Als je gewonnen hebt, word je persoonlijk op de hoogte gebracht door @croky.chips via een privébericht op Instagram in de week van 20 mei 2019.
 
 
 

Comments

JOBS & STAGES

Met welke job verdien je het meest?

In hun jaarlijkse loononderzoek onderzoekt Jobat meerdere dingen, zoals bijvoorbeeld welke functies het [...]

Hoe vind ik een studentenjob?

Zoek een job via verschillende kanalen: - Via een interimkantoor Bij een interimkantoor ben je zeker [...]

  • Slider

TopMovies

SOCIALPoll

Job in the picture

Margo werkt in een rusthuis

Margo De Baets (20) werkt in de Refuge, een woonzorgcentrum in het hartje van Gent. Tijdens de coronacrisis [...]

18/07/2023

DPG Media geeft beurzen aan jong journalistiek talent

Jonge mediamakers kunnen zich nog tot 30 juni inschrijven voor de tweede editie van de News City Academy [...]

19/06/2023

Klaar voor je eerste sollicitatie? Doe de FACTCHECK

Voor de eerste keer solliciteren, dat is reuzespannend. Om nog maar te zwijgen over de duizend vragen [...]

07/06/2023

GUIDO NV is het nummer 1 Belgische niche-mediabedrijf naar de doelgroep jongeren (studenten in het bijzonder), scholieren en Young Starters

Bruiloftstraat 127, 9050 Gentbrugge
Tel.: +32 (0) 9 210 74 84