Image
11/06/2019

Dienst Geneesmiddelenonderzoek zoekt proefpersonen


Op zoek naar een studentenjob waarbij je mensen helpt, bijdraagt aan betere geneesmiddelen en ondertussen een centje bijverdient?
 
Wie zijn jullie?
Wij zijn de Dienst Geneesmiddelenonderzoek van het UZ Gent. De dienst telt ongeveer 30 collega’s (artsen, coördinatoren, verpleegkundigen, logistieke en administratieve medewerkers) met Prof. Dr. Sylvie Rottey als diensthoofd. Jullie kunnen haar ook kennen als ‘Topdokter’ uit het gelijknamige programma uit 2017.
 
Wat doen jullie?
Vooraleer een geneesmiddel op de markt mag en kan komen, gaan er vele jaren onderzoek aan vooraf die opgesplitst worden in verschillende fasen. Onze dienst is verantwoordelijk voor het vroege stadium in dit onderzoek, ofwel Fase I. In deze studies, die vaak gesponsord worden door farmaceutische bedrijven, wordt medicatie voor het eerst op een kleine groep mensen getest, na het voortraject in het labo en bij proefdieren uiteraard. Aan deze testen kunnen zowel patiënten als  gezonde proefpersonen meedoen.
 
Is deelname aan een studie niet gevaarlijk?
Vooraleer een studie kan uitgevoerd worden, wordt het voorstel steeds kritisch geanalyseerd door een onafhankelijke commissie voor medische ethiek. Enkel wanneer deze commissie en de overheid de studie goedkeuren, mag een studie worden uitgevoerd. In Fase I studies is het niet de bedoeling om de doeltreffendheid van een medicatie uit te testen. Deze studies zijn er om de veiligheid en verdraagbaarheid van de nieuwe studiemedicatie te testen. De dosis die wordt gegeven aan de gezonde proefpersonen is daarom vaak maar een fractie van de dosis waarbij men doeltreffendheid verwacht. De studiemedicatie wordt steeds toegediend op de dienst door een ervaren studieteam en de proefpersonen worden van heel dichtbij begeleid. Bovendien is elke proefpersoon die deelneemt aan dergelijke studies natuurlijk ook verzekerd binnen het onderzoek.
 
Hoe is het verloop van een deelname aan een studie?
Mensen die reageren op onze advertenties (via email, Facebook, kranten, etc.) worden door ons studieteam telefonisch gecontacteerd voor een eerste kennismakingsgesprek via een studiespecifieke vragenlijst. Hiermee willen we al graag weten hoe het met de algemene gezondheid gesteld is van potentiële deelnemers (vragen over BMI, allergieën, medicatie inname etc.). Wanneer hierbij geen tegenindicaties zijn, worden de kandidaten uitgenodigd voor een vooronderzoek. Tijdens dit onderzoek worden de deelnemers eerst ingelicht door het studieteam over de studie, zowel de medische als de praktische kant. Bij toestemming van de proefpersoon voor deelname, tekenen de proefpersonen het informatie- en toestemmingsformulier. Wanneer de vooronderzoeken positief zijn, krijgen de proefpersonen groen licht om deel te nemen aan de studie.
Meestal moeten de proefpersonen een aantal nachten verblijven op onze unit. Dit is doorgaans het geval tijdens de dagen dat  aan de proefpersonen de studiemedicatie wordt toegediend. Zo kunnen we hen gedurende 24 uur monitoren en hun veiligheid garanderen. Daarna zijn er veelal nog een aantal ambulante bezoeken op onze dienst waarop vitale parameters (bv. elektrocardiogram, bloeddruk, hartslag…) worden gemeten en bloed geprikt wordt. Eindigen doen we met een eindonderzoek zodat de deelnemers de studie volledig veilig kunnen afsluiten (weken of maanden na de start).
 
Wie kan deelnemen aan jullie studies?
Bij elke studie zijn er specifieke criteria waaraan deelnemers moeten voldoen. In het algemeen kan men stellen dat om in aanmerking te komen voor gezonde proefpersonenstudies men tussen 18 en 60 jaar oud moet zijn; in algemene goede gezondheid moet verkeren; geen gekende allergieën mag hebben; geen chronische medicatie mag nemen en minstens 3 maanden gestopt moet zijn met roken. Wij trekken bijvoorbeeld studenten aan die zich hier in alle rust kunnen voorbereiden op hun examens terwijl ze een centje bijverdienen.
 
Zijn er restricties tijdens de studies waar deelnemers zich aan moeten houden?
Tijdens een studie moeten de proefpersonen zich aan bepaalde studie specifieke richtlijnen houden. Voorbeelden daarvan zijn: niet roken en op bepaalde dagen mag er geen alcohol, fruitsap en caffeïne genuttigd worden.   
 
Krijgen de deelnemers een vergoeding?
Uiteraard wordt een vergoeding uitgereikt na deelname aan de studie. Die is niet gebaseerd op de risico’s die aan een studie zouden vasthangen, maar wel aan hoeveel tijd een deelnemer in een studie moet investeren. Een bijkomend pluspunt: deze vergoeding is belastingvrij!
 
Hoe kunnen geïnteresseerde lezers contact nemen?
Op onze website kan je alle info van lopende studies terugvinden: Uzgent.be/geneesmiddelenstudies. Geïnteresseerden kunnen zich ook altijd inschrijven op onze nieuwsbrief om als eerste te lezen over nieuwe studies. En daarnaast vind je ons ook op Facebook en LinkedIn. Wij hebben jaarlijks meer dan 1000 registraties nodig dus íedereen is welkom!

Comments

JOBS & STAGES

Elisa werkt in een supermarkt

Studentenjobs zijn er in alle geuren en kleuren. Elisa werkt bijvoorbeeld in een supermarkt, en daar [...]

Steeds meer jongeren zeggen hun baan vaarwel

Het aantal arbeidscontracten van jongeren onder de 25 dat in 2023 werd verbroken, ligt 41% hoger dan [...]

  • Slider

TopMovies

SOCIALPoll

Job in the picture

Slechts 15% werknemers oefent 'juiste job' uit

Volgens een enquête van rekruteringsbureau Michael Page is minder dan één Europese werknemer op vijf [...]

03/06/2023

AI doet zijn intrede in de jobrekrutering

Hogan Assessments, wereldleider in persoonlijkheidsevaluatie op de werkplek, heeft onderzocht hoe artificiële [...]

01/06/2023

Eén werknemer op vier krijgt nooit een complimentje

Volgens Protime, marktleider in onder meer tijdregistratie en werkplanning, krijgt een kwart van de werknemers [...]

31/05/2023

GUIDO NV is het nummer 1 Belgische niche-mediabedrijf naar de doelgroep jongeren (studenten in het bijzonder), scholieren en Young Starters

Bruiloftstraat 127, 9050 Gentbrugge
Tel.: +32 (0) 9 210 74 84