Image
31/07/2019

Vragen en antwoorden voor je SOLLICITATIEGESPREK

Op een sollicitatiegesprek krijg je allerhande vragen voorgeschoteld. Wat antwoord je daarop? En wat zeg je beter juist niet? GUIDO gidst je door de slimme én domme vragen en antwoorden.

 
"Hoeveel uur spendeer je dagelijks aan sociale media?"
 
Antwoord niet...
 
Zeg in geen geval dat je geen gebruikmaakt van sociale media. Om te beginnen is dat hoogstwaarschijnlijk gelogen, en je mag ervan uitgaan dat de rekruteerder je al uitgebreid heeft gegoogeld voor je zijn kantoor binnenstapte. En als je het niet gelogen is? Dan word je meteen geklasseerd als wereldvreemd.
 
Antwoord wel...
 
Zeg dat je, net als ieder gezond jongmens, sociale media gebruikt als het handige communicatiemiddel dat het is, weliswaar buiten de werkuren. Tenzij je naar een job hengelt waarbij communicatie de hoofdrol speelt, of waarbij het nodig is om zo breed mogelijk te netwerken. Dan antwoord je dat je sociale media spaarzaam doch efficiënt wenst te gebruiken voor de job.
 
"Je zal geregeld in de file staan om naar ons bedrijf te rijden. Hoe ga je daarmee om?"
 
Antwoord niet...
 
"Ik háát files. Ik word er rotzenuwachtig van. Puur tijdverlies." Dat is allemaal waar, maar de rekruteerder zal uit zo'n antwoord afleiden dat jij het niet lang zal uithouden om dagelijks naar dit werk te pendelen.
 
Antwoord wel...
 
"Ik háát files. Ik word er rotzenuwachtig van. Puur tijdverlies. Dus ik kom met het openbaar vervoer." Uitstekend. Daar kan de rekruteerder weinig tegen inbrengen en het is voor jou en je toekomstige werkgever nog voordeliger ook.
 
"Pourriez-vous me parler de votre parcours d'études supérieures?"
 
Antwoord niet...
 
Je onderkin tot in je schoot laten vallen en de rekruteerder met lege ogen aankijken omdat je de vraag niet hebt begrepen, is not done. Vraag ook niet stomweg: "Huh?! Waarom spreek jij nu plots Frans?"
 
Antwoord wel...
 
De rekruteerder stelt je een vraag in het Frans, niet zozeer omdat hij in detail wil weten hoe je studententijd is verlopen, wel om te horen of je je ordentelijk kunt uitdrukken in de taal van Molière. In je paasbeste Frans antwoorden is in dit geval dus eigenlijk je enige optie.
 
"Heb je nog andere sollicitatieprocedures lopen?"
 
Antwoord niet...
 
"Zeker en vast: bij Bayer, bij de Vlaamse Overheid, bij de VRT, bij de gemeente Puurs en bij Ernst & Young." Waarom geef je al die details? Daar heeft de rekruteerder geen zaken mee!
 
Antwoord wel...
 
Antwoord gewoon ja of nee, maar noem geen namen. Opgelet: alleen nee antwoorden als je effectief pakweg de laatste maand bij geen enkel ander bedrijf hebt gesolliciteerd. Dat laatste zal je trouwens even moeten uitleggen: ben je wel ambitieus genoeg?
 
(HDP)

Comments

JOBS & STAGES

Slechts 15% werknemers oefent 'juiste job' uit

Volgens een enquête van rekruteringsbureau Michael Page is minder dan één Europese werknemer op vijf [...]

AI doet zijn intrede in de jobrekrutering

Hogan Assessments, wereldleider in persoonlijkheidsevaluatie op de werkplek, heeft onderzocht hoe artificiële [...]

 • Slider
 • Slider
 • Slider
 • Slider
 • Slider
 • Slider

TopMovies

SOCIALPoll

Job in the picture

 • Slider
 • Slider
 • Slider
 • Slider
 • Slider
 • Slider
 • Slider

GUIDO NV is het nummer 1 Belgische niche-mediabedrijf naar de doelgroep jongeren (studenten in het bijzonder), scholieren en Young Starters

Bruiloftstraat 127, 9050 Gentbrugge
Tel.: +32 (0) 9 210 74 84