Image
18/06/2020

Manon is een duizendpoot in de horeca: "Ik lever nu aan huis"

Manon Withaegels (21) is studente Internationaal Ondernemen aan de Karel De Grotehogeschool in Antwerpen. Ze geniet van haar studentenjob in ontbijt- en lunchbar La Frecha in Aartselaar. Ook in coronatijden! “Iedere vrijdag kwam hetzelfde mevrouwtje, ik denk dat ze zo’n zeventig jaar oud moet zijn, een latte macchiato drinken. We sloegen een praatje en leerden elkaar beter kennen. Het werd zelfs zo leuk dat we nummers uitwisselden en elkaar af en toe een kaartje sturen!”
 
GUIDO: Wat moet je zoal doen?
Manon: In normale omstandigheden ben ik verantwoordelijk voor de drankjes van de klanten, neem ik de bestellingen op van het eten en geef ik ze door aan de keuken. Als het eten klaar is, breng ik het naar hun tafel. Ik zorg ervoor dat de zaal altijd proper is en daarnaast was ik ook nog af. Door de uitzonderlijke corona-omstandigheden, kon La Frecha jammer genoeg niet openblijven. Nu maken ze ontbijtmanden, voor speciale gelegenheden zoals Pasen en Moederdag. Ik lever die manden dan aan huis.
 
Markt in Aartselaar
 
GUIDO: Hoe ben je daar terechtgekomen?
Manon: Ik werkte eerst in een restaurant in Boom, maar toen die hun deuren sloten, ging ik op zoek naar iets nieuws. Ik wou sowieso in de horeca blijven werken, omdat ik het heel fijn vind om tijdens het werk sociale contacten te hebben en een babbeltje te slaan. Ik zag via de VDAB een vacature voor een jobstudent in La Frecha, dat is een ontbijt- en lunchbar in de buurt. In oktober 2018 stapte ik er voor het eerst binnen. Sindsdien werk ik er nog steeds, zelfs in deze coronatijden!
GUIDO: Wanneer werk je meestal?
Manon: Dat hangt volledig van mijn lessenrooster af. Vorig jaar werkte ik altijd op maandag en vrijdag. Nu op donderdag, maar door de coronacrisis komt daar natuurlijk niet al te veel van in huis. Het liefst van al werk ik op vrijdag, want dan is het markt in Aartselaar. Heel La Frecha is dan gevuld met een gezellige sfeer en luid gebabbel van bommaatjes tot kleine kinderen, dat vind ik zalig!
 
Gênante momenten
 
GUIDO: Wat is het moeilijkste aan de job?
Manon: Soms is het er een overrompeling van mensen, die tijdens de middag allemaal tegelijk komen lunchen. Dan moet je je hoofd er goed bij houden en zorgen dat je zeker de juiste bestellingen doorgeeft aan de keuken. Dat kan soms best stresserend zijn. Zo heb ik eens in een volle zaal een kop thee op de grond laten vallen. Opeens was het muisstil en zat iedereen naar mij te staren. Gênant!
GUIDO: Hoe ziet je middagpauze eruit?
Manon: Ik lunch rond halftwee, nadat de meeste klanten hun bezoekje hebben afgerond. Dan komt Ellen, mijn bazin, achter de toog staan en houdt ze de boel in het oog. Meestal eet ik dan een broodje met kaas of een croque monsieur in de zaal.
GUIDO: Wat doe je het liefst?
Manon: Ik vind het leuk om de drankjes te maken, meer specifiek de warme 'specialere' dranken, zoals een latte machiatto met hazelnoot bijvoorbeeld. Het is ook altijd leuk om de reactie van de klanten te zien, wanneer ze tevreden zijn met mijn creatie.
GUIDO: Hoeveel verdien je?
Manon: Ik verdien iets meer dan 11 euro per uur. Daarnaast worden de fooien ook nog verdeeld onder het personeel!
 
Collega's in tijden van corona
"Ik heb heel leuke collega's. Met Ellen, die ook jobstudente was, trotseerde ik elke vrijdag de drukte van de markt. Zij is jammer genoeg afgestudeerd en heeft nu een echte job. Met de andere studenten kan ik ook goed lachen, er is een erg fijne werksfeer. Maar ik mag mijn zalige bazin, die ook Ellen heet, zeker niet vergeten! Ze zorgt voor een aangename sfeer en ik kan met haar over alles praten. Ik mis ze wel tijdens de coronacrisis! Ook de elfjarige dochter van Ellen komt soms mee naar het werk. Daar heb ik een leuke band mee, we maken zelfs samen TikToks! (lacht)"

Tekst: Lisa VB
 

Comments

JOBS & STAGES

Met welke job verdien je het meest?

In hun jaarlijkse loononderzoek onderzoekt Jobat meerdere dingen, zoals bijvoorbeeld welke functies het [...]

Hoe vind ik een studentenjob?

Zoek een job via verschillende kanalen: - Via een interimkantoor Bij een interimkantoor ben je zeker [...]

  • Slider

TopMovies

SOCIALPoll

Job in the picture

Margo werkt in een rusthuis

Margo De Baets (20) werkt in de Refuge, een woonzorgcentrum in het hartje van Gent. Tijdens de coronacrisis [...]

18/07/2023

DPG Media geeft beurzen aan jong journalistiek talent

Jonge mediamakers kunnen zich nog tot 30 juni inschrijven voor de tweede editie van de News City Academy [...]

19/06/2023

Klaar voor je eerste sollicitatie? Doe de FACTCHECK

Voor de eerste keer solliciteren, dat is reuzespannend. Om nog maar te zwijgen over de duizend vragen [...]

07/06/2023

GUIDO NV is het nummer 1 Belgische niche-mediabedrijf naar de doelgroep jongeren (studenten in het bijzonder), scholieren en Young Starters

Bruiloftstraat 127, 9050 Gentbrugge
Tel.: +32 (0) 9 210 74 84