Image
24/10/2004

30 misvattingen over solliciteren

Solliciteren is een kunst, maar niet iedereen is een artiest. Op de arbeidsmarkt circuleren nogal wat mythen en sagen. We verzamelden dertig van de hardnekkigste misverstanden rond solliciteren, en zullen ze dit academiejaar één voor één doorprikken
.

1) De bedrijfswereld is een mythische, oninneembare vesting

Wat een onzin! Vraag aan familieleden en vrienden die al een job hebben of je eens een uurtje mee naar hun werkplaats mag gaan. Je zal zien dat het allemaal nogal meevalt. Zet je ogen en oren open, en pols of je even een rondleiding kan krijgen. En vraag ook aan die mensen om te vertellen hoe het er in het dagelijks leven op hun job aan toe gaat. Verhelderend!

2) Je ouders weten wat jij wil

Ondanks het feit dat je ouders ongetwijfeld het allerbeste met je voor hebben, zijn zij echt niet de beste raadgevers in je sollicitatieproces. Vanuit hun instinctieve bezorgdheid om je welzijn zullen ze de neiging hebben je in de richting van de meeste zekerheid te duwen. En is dat echt wel wat je wil? Misschien had jij een veel avontuurlijker carrière op het oog.

3) Tijdens je wachttijd moet je elk interimbaantje aannemen dat je kunt krijgen

Kijk, het is niet omdat je bij wet "werkwillig" moet zijn, dat je zomaar alles moet aannemen. Je hebt tenslotte toch niet voor niets al die jaren hard gestudeerd, nietwaar? Verschillende en uiteenlopende interimjobs doen in afwachting van 'de job van je leven' is zeker positief om de arbeidsmarkt te verkennen van binnenin, maar zorg er wel voor dat het verrijkend werk is. Ga geen containers uitladen met een universitair diploma in je achterzak. Ga dan liever een cursus volgen bij de VDAB.

4) Bij sollicitaties zwijg je over je thesis

Als je een hooggespecialiseerde thesis hebt gemaakt waar buitenstaanders hun oren van tuiten, heeft het inderdaad geen zin om daarover te gaan uitweiden. Maar zwijg je thesis ook niet dood, want je kunt heel veel over jezelf afleiden uit de manier waarop je die hebt aangepakt. Als je het bijvoorbeeld leuk vond om al die informatie te verzamelen, ordenen en analyseren, dan kan dat op zich al wijzen in de richting van een bepaald soort job.

5) Negatieve werkervaringen hoef je niet te vermelden

Zeker wel! Als je ergens een maand een vakantiejob hebt gedaan, en je vond elke minuut daarvan een verschrikking, dan kan je daar toch heel veel uit geleerd hebben. Dat jij absoluut niet geschikt bent voor het soort job dat je daar moest uitoefenen, bijvoorbeeld. Weten wat je wil is één ding, maar weten wat je niet wil is in sommige gevallen misschien juist nog interessanter!

(HDP)


Comments

JOBS & STAGES

Walibi zoekt 350 jobstudenten

Walibi gelooft in het zomerseizoen 2021. Het pretpark is actief op zoek naar 600 medewerkers, waaronder [...]

Van gamer tot informaticus

Zet de eerste stap naar je job met vdab.be Bijna of pas afgestudeerd? Je kan nu al werk maken van een [...]

  • Slider
  • Slider
  • Slider
  • Slider
  • Slider
  • Slider
  • Slider

SOCIALPoll

Laat jij je vaccineren tegen corona?

 Absoluut
 Ik denk het wel
 Ik twijfel
 Ik denk het niet
 Absoluut niet

Job in the picture

GUIDO NV is het nummer 1 Belgische niche-mediabedrijf naar de doelgroep jongeren (studenten in het bijzonder), scholieren en Young Starters

Bruiloftstraat 127, 9050 Gentbrugge
Tel.: +32 (0) 9 210 74 84