Image
04/01/2021

Vermijd deze 10 pijnlijke cv-blunders

Een goed cv maken is niet zo heel erg moeilijk, maar toch slagen velen erin die eerste indruk bij hun potentiële werkgever grondig te verknoeien. Hieronder vind je tien pijnlijke cv-blunders die je zeker niet mag begaan.
 
Uitpakken met je leeftijd
 
Rekruteerders zijn zelden tevreden met je leeftijd. Ofwel ben je te jong en onervaren, ofwel ben je te oud, te ervaren en bijgevolg te duur. Moffel je geboortedatum liever weg, ergens onderaan het cv.
 
'Grappig' zijn
 
Ook al ben je een geboren potsenmaker, dan nog is een cv niet de plaats om dat te laten blijken. Blijf ernstig. Lachen, gieren en brullen komt later wel.
 
Taalfouten maken
 
Wie gegarandeerd verticaal geklasseerd wil worden, kan dat onmiddellijk bewerkstelligen door een paar knetterende dt-fouten in z'n cv te knallen.
 
Je seksuele geaardheid vermelden
 
Werkgevers hebben het recht niet om te discrimineren op basis van seksuele geaardheid. Of je hetero, homo of bi bent, doet op je cv dus geheel niet terzake.
 
Liegen
 
Je diploma's of behaalde graden pimpen? Je lijstje met werkervaring een tikje gespierder maken? Kortom, je verbeelding gebruiken? Niet doen, want leugens op een cv komen altijd aan het licht.
 
Informatie meedelen over je familieleden
 
Een werkgever heeft er geen zaken mee wat voor werk je ouders doen of deden, of je broers en/of zussen hebt, of je nog thuis woont, of je verliefd, verloofd of getrouwd bent.
 
Clichés gebruiken
 
Ben jij een "gedreven persoonlijkheid" die graag in een "dynamische firma" wil werken en helemaal klaar is voor een "nieuwe uitdaging"? Dan ben je een van de vele grijze muizen die deze afgrijselijke clichébewoordingen gebruiken. Wees alsjeblieft origineel!
 
Een lijst maken met oninteressante jobervaring
 
Als je nog niet veel jobervaring hebt, is de verleiding groot om toch maar alle mogelijke vakantiejobs en klusjes in een lijstje te gieten. Vraag je daarbij af in hoeverre die baantjes relevant zijn. Het interesseert een rekruteerder niet dat je vijf kerstvakanties geleden cadeautjes hebt ingepakt.
 
Klagen over je vorige job
 
Elke vorm van negativisme is taboe op een cv, en klagen over je vorige job, werkgever of collega's is al zeker iets wat je nooit mag doen. Je wekt meteen de indruk een gefrustreerde mens te zijn met wie niet te werken valt.
 
Gezondheidsproblemen opbiechten
 
Tenzij je een zware lichamelijke handicap hebt die functiebeperkend is, hoef je op je cv met geen woord te reppen over eventuele gezondheidsproblemen.

Tekst: Herbert DP

Comments

JOBS & STAGES

Jolien loopt stage in Amsterdam: “Ze onthaalden me vanaf dag één als een vaste werknemer”

Student? Jolien Vankerkhove (20) Studie? Marketing – International Business (PXL, Hasselt) Stage? [...]

De subtiele kunst van de salarisonderhandeling

Het loon dat je als nieuwe werknemer zal ontvangen, is meestal nog een vraagteken, tot diep in de sollicitatieprocedure. [...]

  • Slider
  • Slider
  • Slider
  • Slider
  • Slider
  • Slider

SOCIALPoll

Job in the picture

GUIDO NV is het nummer 1 Belgische niche-mediabedrijf naar de doelgroep jongeren (studenten in het bijzonder), scholieren en Young Starters

Bruiloftstraat 127, 9050 Gentbrugge
Tel.: +32 (0) 9 210 74 84