Image
07/12/2020

Guido bezoekt de Antwerpse Brouw Compagnie: "Drie jaar heb ik gezocht naar het recept van dit bier."

GUIDO heeft dorst en schuimt de studentensteden af op zoek naar artisanale stadsbrouwerijen. Vandaag houden we halt in Antwerpen, bij de Antwerpse Brouw Compagnie. In hun taproom op 't Eilandje gingen we pintelieren met oprichter Johan Van Dyck.
 
Vergeten biersoort
"Ik heb altijd gewerkt in de brouwsector: bij Hoegaarden, bij Dommelsch in Nederland, bij Duvel Moortgat... Bier is mijn ding. Op een dag vond ik een boekje in de stadsbibliotheek met als titel: Verdwenen brouwerijen in en rond Antwerpen. Ik stond versteld, want hoewel al ik al jaren actief was in de bierwereld, had ik er geen idee van dat er zoveel brouwerijen en bieren zijn geweest in Antwerpen. Sterker nog, Antwerpen bleek vroeger een eigen biersoort te hebben gehad: het seefbier. Er werd al over seefbier gesproken in documenten uit de vroege 17de eeuw. Dat regiobier was indertijd zo populair dat er zelfs een wijk in Antwerpen naar is vernoemd: de Seefhoek."

De zoektocht naar het recept
"Dat legendarische Antwerpse bier intrigeerde me, maar helaas was het recept ervan verloren gegaan. Ik dacht: dat kan niet, ergens moet dat nog terug te vinden zijn. Ik ben dan op zoek gegaan in het Stadsarchief en bij heemkundige kringen, en ik ben stokoude brouwers gaan interviewen in bejaardentehuizen. Drie jaar lang heb ik me daarmee beziggehouden, als hobby, maar ik vond nergens een recept. De grote lijnen, dat het gebrouwen werd met boekweit en haver, die had ik wel, maar ik wilde details. Uiteindelijk ben ik bij achter-achterkleinkinderen van een brouwer terechtgekomen, en zij hadden nog een handgeschreven boek liggen met brouwgeheimen van toen. Daarin vond ik - eindelijk - het recept voor seefbier."

Eigen brouwerij
"Ik had nu wel het brouwrecept, maar de juiste gist nog niet, en gist is cruciaal voor de smaak van bier. Gelukkig heb ik die gist teruggevonden op de faculteit Biochemie aan de KU Leuven, waar een hele collectie gisten wordt bewaard. We maakten daar een proefbrouwsel, en toen ik voor het eerst seefbier dronk, vielen alle puzzelstukjes in mekaar. Een eigen brouwerij opstarten was altijd al stiekem een droom van me geweest, en met seef had ik een uniek bier in handen. We zijn gestart in 2012, toen heb ik Seefbier gelanceerd als merk. In het begin brouwden we bij vrienden van brouwerij Roman, maar sinds drieënhalf jaar hebben we onze eigen installatie, in het Noorderpershuis op 't Eilandje in Antwerpen." "Ondertussen is Seefbier goed ingeburgerd in de cafés in en rond Antwerpen - en stilaan ook in biercafés daarbuiten - en hebben we onze eigen taproom in de brouwerij. Seefbier werd al zes keer bekroond met goud. Vandaag brouwen we naast Seefbier ook verschillende andere bieren, allemaal Antwerps, 100% onafhankelijk en zelf ontwikkeld."
De 3 best verkochte bieren van de Antwerpse Brouw Compagnie
1) Seefbier - 6,5% alcohol. - Troebel blond, ongefilterd. - Kruidig, fruitig en romig.
2) Super Cadix - 5,6% alcohol. - Dry-hopped lager. - Dorstlessend met aangename hopbite.
3) Eilandje - 6,6% alcohol. - Antwerpse herinterpretatie van NEIPA. - Zoete, romige hoparoma's van tropisch fruit.

En wat met de Antwerpse studenten?
"Cantus houden met onze bieren zou ik niet aanraden, want Cadix, ons bier met het laagste alcoholpercentage, is nog altijd 5,6%. (lacht) Maar studenten komen hier wel geregeld over de vloer voor een rondleiding of om iets te drinken. Studentenclubs zijn ook zeer welkom, voor quizavonden, of op onze comedy nights. En ze mogen gerust komen barbecueën op onze binnenplaats. Wij zorgen voor alles!"

Tekst: Herbert DP

Antwerpse Brouw Compagnie °2012, Antwerpen
seef.be 

Comments

JOBS & STAGES

10 gouden tips voor je jobinterview

Klaar voor je eerste jobinterview? Dat dacht je maar. Eerst de tien gouden tips van GUIDO instuderen, [...]

Elisa werkt in een supermarkt

Studentenjobs zijn er in alle geuren en kleuren. Elisa werkt bijvoorbeeld in een supermarkt, en daar [...]

  • Slider

TopMovies

SOCIALPoll

Job in the picture

Klaar voor je eerste sollicitatie? Doe de FACTCHECK

Voor de eerste keer solliciteren, dat is reuzespannend. Om nog maar te zwijgen over de duizend vragen [...]

07/06/2023

Slechts 15% werknemers oefent 'juiste job' uit

Volgens een enquête van rekruteringsbureau Michael Page is minder dan één Europese werknemer op vijf [...]

03/06/2023

AI doet zijn intrede in de jobrekrutering

Hogan Assessments, wereldleider in persoonlijkheidsevaluatie op de werkplek, heeft onderzocht hoe artificiële [...]

01/06/2023

GUIDO NV is het nummer 1 Belgische niche-mediabedrijf naar de doelgroep jongeren (studenten in het bijzonder), scholieren en Young Starters

Bruiloftstraat 127, 9050 Gentbrugge
Tel.: +32 (0) 9 210 74 84