Image
05/01/2021

Reini combineert een zaak met haar studies: "Mensen denken dat pottenbakken niets inhoudt"

Wie? Reini Declerck, 22 jaar, Ichtegem
Studies? Educatieve Master Keramiek & Glaskunst aan Sint-Lucas Gent
Onderneming: Terre à Reini
Sociale media: Facebook @terreareini
                  Instagram @terreareini


 
Hoe het begon
"Na mijn secundaire opleiding ASO had ik een enorme drang om iets met mijn handen te doen. Keramiek en glaskunst sprak mij erg aan. Ik ben zonder veel voorkennis aan mijn opleiding aan Sint-Lucas begonnen. Mijn artistieke zintuigen werden er enorm geprikkeld, maar de ambachtelijke kant van het vak kon ik daar minder ontwikkelen. Omdat ik er wel nood aan had, heb ik thuis mijn eigen atelier opgericht, waar ik zelf aan de slag kon om mijn eigen handgedraaid keramisch gebruiksgoed te creëren.”
 
Aanbod
"Wie wil, kan decoratieve stukken zoals een vaas bestellen, maar eigenlijk specialiseer ik me in handgemaakt gebruiksgoed. Denk maar aan borden en tassen. Het is onmogelijk om twee keer exact hetzelfde te maken, dus elk stuk is uniek. Al zorg ik er natuurlijk wel voor dat wie een setje bestelt een totaalpakket krijgt dat bij elkaar past qua hoogte en diameter. Je moet borden kunnen stapelen. Het duurt even voor je dat onder de knie hebt, maar ik kan ondertussen perfect dezelfde maten maken zonder lat. Ik probeer mijn eigen stijl te behouden, vooral mijn glazuren zijn heel specifiek. Mijn werk is fijn, maar het breekt gelukkig niet snel. Je kan mijn borden ook perfect in de vaatwasmachine steken. Het is een luxeproduct, maar ik ben nog een klein visje in deze wereld, dus ik hou het betaalbaar.”
 
Misvattingen
"Mensen denken vaak dat pottenbakken niet veel inhoudt. Nochtans is het een heel lang proces. Wat ik vandaag maak, is pas over twee weken klaar. Het draaien duurt niet lang, maar de week die daarop volgt, blijf je best alert. Je product moet de perfecte hardheid hebben om de onderkant te kunnen afwerken. Daarna moet ik nog glazuren, wat het moeilijkste is aan het hele verhaal. Ik ontwikkel mijn glazuren zelf met natuurlijke stoffen, dat maakt het uniek. In principe kan je ook verf halen in de winkel, maar dat doe ik niet. Een ‘Terre à Reini’ is volledig gemaakt zoals ik het wil.”
 
Financiële aanpak
"Ik ben een beginnend ondernemer, dus momenteel doe ik vooral veel investeringen. Een oven of een draaischijf, dat kost al snel enkele duizenden euro’s. Voorlopig loopt alles gelukkig goed. Mijn investeringen brengen op, waardoor al het geld dat binnenkomt opnieuw geïnvesteerd kan worden. In de nabije toekomst zou ik graag een winkeltje uitbaten en in mijn atelier workshops geven aan groepen van zes personen. Het blijft wel een eenmanszaak. Mijn producten zijn heel persoonlijk. Wat je bij mij koopt, heb ik zelf gemaakt. Anders is het geen ‘Terre à Reini’.”
 
 
Combineren met studies
"Naast mijn opleiding volg ik ook nog bijscholingen. Ik heb geleerd hoe ik Instagram moet gebruiken als reclameplatform en heb een cursus gevolgd om mijn eigen boekhouding te kunnen doen. Het ondernemen op zich zit niet in mijn bloed, maar je moet het erbij nemen om te kunnen leven van je passie. Ik zit niet constant achter mijn draaischijf, maar ik ben wel 24/7 met mijn product bezig. Mijn agenda staat vol, maar dat heb ik graag. Ik doe het enorm graag, dus het voelt nooit aan als werken. Dankzij mijn statuut als student-zelfstandige kan ik alles combineren met school.”

Comments

JOBS & STAGES

Met welke job verdien je het meest?

In hun jaarlijkse loononderzoek onderzoekt Jobat meerdere dingen, zoals bijvoorbeeld welke functies het [...]

Hoe vind ik een studentenjob?

Zoek een job via verschillende kanalen: - Via een interimkantoor Bij een interimkantoor ben je zeker [...]

  • Slider

TopMovies

SOCIALPoll

Job in the picture

Margo werkt in een rusthuis

Margo De Baets (20) werkt in de Refuge, een woonzorgcentrum in het hartje van Gent. Tijdens de coronacrisis [...]

18/07/2023

DPG Media geeft beurzen aan jong journalistiek talent

Jonge mediamakers kunnen zich nog tot 30 juni inschrijven voor de tweede editie van de News City Academy [...]

19/06/2023

Klaar voor je eerste sollicitatie? Doe de FACTCHECK

Voor de eerste keer solliciteren, dat is reuzespannend. Om nog maar te zwijgen over de duizend vragen [...]

07/06/2023

GUIDO NV is het nummer 1 Belgische niche-mediabedrijf naar de doelgroep jongeren (studenten in het bijzonder), scholieren en Young Starters

Bruiloftstraat 127, 9050 Gentbrugge
Tel.: +32 (0) 9 210 74 84