Image
10/03/2021

Tattoo Domingoz: een blauwdruk voor ondernemen

YOUNG STARTERS

Altijd al een tatoeage gewild, maar weet je niet zeker bij wie je die het best kan laten zetten? Probeer Domi Van Erdeghem. Deze jonge ondernemer stampte zijn eigen tattooshop uit de grond en toont met succes aan dat jonge mensen echte ondernemers zijn.
 


"Als kind tekende ik altijd. Dat er nu mensen mijn tekeningen op hun lichaam dragen, is een bijzonder gevoel," vertelt Domi. "Je moet echt wel kunstzinnig aangelegd zijn om dit vak te beheersen. Maar je moet vooral bereid zijn om te willen leren zonder bang te zijn om te falen.”
 
GUIDO: Een tatoeage laten zetten is voor veel mensen een grote stap. Is zelf een tattooshop openen een nog grotere stap?
Domi: Ik heb zelf veel tatoeages. Het was voor mijn dus niet zo’n grote stap om ermee te beginnen. Natuurlijk is het niet simpel om zelf een zaak op te starten, maar ik heb veel dingen opgezocht, ben vaak bij andere tattoo-artiesten langsgegaan om tips te vragen en heb een goede boekhouder gezocht om me bij alles te begeleiden.

GUIDO: Een eerste tatoeage zet je waarschijnlijk niet zomaar.
Domi: Eerst oefen je op valse huid of varkenshuid, tot je het onder de knie hebt. Je zegt niet tegen je beste vriend: 'Hé, ik wil leren tatoeëren, geef je arm eens!" (lacht) Mijn eerste echte tatoeage was bij mijn oudste broer. Dat zorgde ervoor dat ik minder stress had. We hadden op voorhand wel afgesproken dat we naar een erkende tattoo-artist zouden gaan als het mislukte, maar gelukkig was dat niet nodig.
 
Doorzetter
 
GUIDO: Je winkel draait ondertussen al drie jaar. Kom je rond?
Domi: Door de coronacrisis ben ik voorlopig gesloten, aangezien dit een contactberoep is dat niet tot de essentiële sector behoort. Ik vrees dat dit voor veel kleine ondernemers de doodsteek zal zijn. Gelukkig heb ik wel een goed jaar gedraaid in 2019 en heb ik wat kunnen sparen. Zolang het hier van de regering niet mag, werk ik in Nederland, want daar zijn de tattooshops wel gewoon open.

GUIDO: Zou je het aanraden aan jongeren om te ondernemen? Of denk je dat mensen best wachten tot ze iets ouder en wijzer zijn?
Domi: Dat hangt vooral van je karakter af. Als je een doorzetter bent die veel wil werken, dan lukt het. Natuurlijk, als je een vriend of vriendin hebt die je graag thuis heeft, of je hebt al een kindje om voor te zorgen, dan wordt het wel moeilijk. Maar voor wie geen verplichtingen heeft, zou ondernemen geen probleem mogen zijn. Als je het wil, dan kan je het.GUIDO: Wat zijn de grootste uitdagingen als jonge ondernemer?
Domi: De financiële zekerheid. Je bent op voorhand nooit helemaal zeker of het wel haalbaar zal zijn om alles op tijd te kunnen betalen. Ik kom uit een gezin met zes kinderen, dus ik kon geen beroep doen op mijn ouders. Om al mijn materiaal te bekostigen, ben ik een lening aangegaan.
 
Freelancers
 
GUIDO: Je bent een jonge ondernemer, maar ook jonge baas.
Domi: In deze sector verdien je meer als freelancer dan in loondienst. Ik ben technisch gezien wel de baas van wie in mijn shop werkt, maar zij zijn eigenlijk zelf ook zelfstandigen. Ik bind mijn naam aan hen, dus ze moeten wel goed genoeg presteren om in mijn zaak te mogen werken. Maar het is niet zo dat ik me bezig moet houden met hun sociale lasten of met de sociale zekerheid.

GUIDO: Hebben mensen een verkeerd beeld van tattoo-artiesten?
Domi: (voluit) Ja! Mensen denken dat we weinig moeten doen voor veel geld, maar ik werk elke dag van 7 uur tot 20 uur en maak daarna nog m’n ontwerpen voor de volgende dag. Elke dag is ook anders: soms heb ik één klant waar ik een hele dag aan werk en soms komen er zeker tien mensen langs. Alles hangt af van welke tatoeage iemand wil laten zetten. Bij mij is de startprijs 65 euro. Ik doe vooral lijnwerk. Portretten tatoeëer ik niet.GUIDO: Zijn er naast portretten nog meer tatoeages die je liever niet zet?
Domi: Ik raad mensen altijd af om de naam van hun lief te tatoeëren. Ja, het gebeurt dat ze later terugkeren om toe te geven dat ze spijt hebben. Belgen zijn soms echt koppig, zeker als er iets in hun hoofd zit. Soms zie je als tattoo-artist dat een bepaalde plek op het lichaam niet ideaal is om een tatoeage op te plaatsen, maar uiteindelijk kiest de klant. Het enige wat ik echt weiger, zijn racistische symbolen. Ik ben er al vaak van geschrokken dat er zoveel mensen zijn die een hakenkruis of een Vlaamse Leeuw op hun lichaam willen zitten. Die wijs ik elke keer weer af.
 
www.tattoodomingoz.net


Tekst: Korneel Dobbels

 

Comments

JOBS & STAGES

Steeds minder pas afgestudeerden aan de slag in de zorg

Het afgelopen jaar is het aandeel min-35-jarigen dat met een nieuwe job in de zorg is gestart, duidelijk [...]

Stel zelf je loonpakket samen

Meer dan de helft van de bedrijven geeft werknemers de kans hun loonpakket zelf samen te stellen. Vooral [...]

  • Slider
  • Slider
  • Slider
  • Slider
  • Slider
  • Slider

TopMovies

SOCIALPoll

Job in the picture

  • Slider
  • Slider

Hoog debutantenloon leidt tot jaloersheid op de werkvloer

Managers denken wel eens dat hun personeel tijdens de koffiepauze niet spreekt over hun loon, maar volgens [...]

27/03/2023

Nieuwe werknemers verdienen meer dan normaal

Onderzoek van onder meer de KU Leuven legt een opvallende trend op de arbeidsmarkt bloot. Ondanks de [...]

22/03/2023

Vierdaagse voltijdse werkweek niet populair in kmo’s

Uit een bevraging van hr-dienstenbedrijf Acerta en werkgeversorganisaties Etion en VKW Limburg bij meer [...]

24/02/2023

GUIDO NV is het nummer 1 Belgische niche-mediabedrijf naar de doelgroep jongeren (studenten in het bijzonder), scholieren en Young Starters

Bruiloftstraat 127, 9050 Gentbrugge
Tel.: +32 (0) 9 210 74 84