Image
07/11/2004

Ex-conservatoriumstudent STEF CAERS

Op negentienjarige leeftijd scoorde hij een swingende radiohit met het nummer 'Gonna lose you'. In juni studeerde hij af aan het muziekconservatorium van Gent met een eindproject om u tegen te zeggen. Stef Caers (24) is zonder twijfel muzikant in hart en nieren.
Sinds kort is hij zelfstandige en begeleidt hij onder meer zangeres Truus Druyts op piano, treedt hij op met het funky Moiano en houdt samen met Krewcial de hiphop in Vlaanderen levend.

 

Niet dat Stef Caers elke dag op het podium staat. Naast zijn vele projecten houdt hij zich vooral met studiowerk bezig, schrijft hij zelf muziek en maakt hij ook jingles voor onder meer Q Music en Radio Donna. Als zelfstandige heeft hij zijn zaakjes bijzonder goed voor mekaar. “Hout vasthouden , ” zegt Stef realistisch. “Tot nog toe kan ik goed van mijn muziek leven. Als zelfstandige moet je wel je sociale bijdragen, verzekering en belastingen zelf regelen, dat is best moeilijk. Maar een keer dat allemaal in orde is, lukt het eigenlijk heel goed. Het artiestenstatuut staat nog maar in zijn kinderschoenen, voorlopig blijf ik dus zeker zelfstandige.”


Met dansnummer in de hitparade

 

Stef is absoluut niet aan zijn proefstuk toe. Als jonge gast was hij al geboeid door ritme en zong hij in verscheidene groepjes. Op zijn negentiende, terwijl hij een producersopleiding volgde aan het Gentse muziekconservatorium, kende plots heel Vlaanderen hem. Zijn dansbare single 'Gonna lose you' stond aan de top van de hitparades en ook de tweede single 'Sweetest Thing' deed het goed. “De nummers die ik als Steffen bracht, waren echter niet meteen mijn stijl. Niet dat ik neerkijk op populaire muziek, maar je moet heel sterk in je schoenen staan in die commerciële wereld. Je moet ook opdraven in populaire muziekprogramma’s, met je kop in de ‘boekskes’ staan en regelmatig op tv verschijnen. Dat hoort er nu eenmaal bij. Maar tijdens mijn opleiding aan het conservatorium en ook door veel live te spelen, heb ik veel geleerd. De hits waarmee ik op negentienjarige leeftijd scoorde, had ik geschreven toen ik zestien was. Die schrijver van zestien is echter iemand anders dan de muzikant of zanger die ik nu ben. Ik ben dan ook blij dat ik besloten heb een andere weg in te slaan. Want eens je in het circus meedraait, geraak je er nog moeilijk uit, denk ik. Toch heb ik absoluut geen spijt van die periode. Het was een ervaring.”

 

Nood aan een deadline

 

Toch schrijft Stef nog altijd eigen nummers. Maar de druk om een hit te scoren is er niet. “Ik voel me nu echt muzikant. Een eigen cd maken, behoort zeker tot mijn toekomstplannen. Ik ben dan ook al volop demo’s aan het opnemen. Maar ik doe het allemaal op mijn gemak. Er is geen haast bij.” Met zijn studiowerk en optredens heeft Stef overigens al de handen vol. “Op het conservatorium heb ik ook veel technische zaken geleerd. Dat komt goed van pas, want ik schrijf tegenwoordig veel muziekarrangementen voor andere artiesten. Ik maak de funderingen van de nummers, zeg maar. Voor het nieuwe album van Xandee heb ik dat bijvoorbeeld gedaan. Ik verzorg dan de onder meer de beats en baslijnen. Veel van dat werk kan ik thuis doen. Dat is handig. Al het technische materiaal kost behoorlijk wat geld, maar ik heb eigenlijk al vroeg geïnvesteerd in een computer en een elektrische piano. Je kan beter meteen voor goede kwaliteit gaan, dat gaat langer mee.” Stefs werkschema aan zijn computer is niet meteen voorspelbaar. “Soms zit ik twee weken van ’s ochtends tot ’s nachts te zwoegen. En dan heb ik plots, midden in de week, een dagje vrij. Het best werk ik toch ’s avonds. In het begin had ik wel wat schrik van de deadlines. Maar je leert daarmee omgaan en dat lukt eigenlijk heel erg goed. Ik denk zelfs dat ik deadlines nodig heb om te presteren.”

 

Truus Druyts of hiphoppen

 

Van presteren op een podium heeft Stef anders ook wel kaas gegeten. Op dit ogenblik werkt Stef samen met zangeres Truus Druyts, de funky soulgroep Moiano en met het hiphopgeweld Krewcial. Van een duizendpoot gesproken. “Met zeer uiteenlopende muzikale stijlen bezig zijn, bevalt me wel. Ik heb in al die optredens evenveel plezier. Ik kan daarnaast toch ook mijn eigen ding doen. En dat geeft veel voldoening. Truus Druyts begeleid ik op piano en ik verzorg ook de backing vocals. Dat zijn vooral rustige nummers die in een intiem kader passen. Voor haar cd heb ik ook een paar nummers geschreven. De groep Moiano is dan weer iets heel anders. Afgelopen zomer maakte de funky groep onder leiding van toetsenist Peter Lesage (Flip Kowlier, Gabriel Rios - RE) de podia van onder meer Pukkelpop en Dranouter onveilig. “Als je in verschillende groepen speelt, kom je ook telkens voor een ander publiek te staan. Soms is dat wel grappig. Laatst stond ik met Krewcial in de Paradiso in Amsterdam voor een bende regelrechte hiphoppers. Die avond voelde ik me eerst niet echt op mijn gemak. Ik ben niet meteen de meest stoere kerel en het liep daar vol bomen van venten. Maar het optreden was supergeslaagd. De sfeer was ook heel leuk. De gasten van Krewcial zijn trouwens ook heel gewoon. Ze willen niet perse een gettoverhaaltje ophangen en geforceerd over guns rappen of zeven gouden kettingen dragen. Die open geest binnen de groep is enorm tof.”

 

Uniek en succesvol

 

Op de vraag met wie hij graag nog eens zou samenwerken, moet hij het antwoord schuldig blijven. Een naam kan Stef wel geven, al is het niet echt een droom meer. “Ik werk heel graag samen met zangeres Sofie. Ik heb haar leren kennen op het conservatorium en het klikte meteen. Zij was ook de special guest op mijn eindproject van het conservatorium. Voor haar nieuwe album heb ik ook een nummer geschreven. Ik denk dat we in de toekomst nog wel zullen samenwerken. Op muzikaal gebied kunnen we het echt uitstekend met elkaar vinden.” Echte idolen in België heeft Stef niet. Al vindt hij het werk van Piet Goddaer en Joost Zweegers wel de moeite. “Het is niet meteen mijn genre van muziek, maar ik vind het wel knap wat ze doen. Maar samenwerken hoeft daarom niet per se. Ik bewonder die twee omdat ze op een eigenzinnige manier te werk gaan en toch succes hebben. Daar heb ik respect voor. Ook Frederik Sioen is zo iemand. Hij verkoopt ook vlot. Maar hij heeft wel alles zelf moeten doen. Zoals je ziet, kan dat lukken. Toch is het niet iedereen gegeven. Aan de andere kant: platencontracten zijn de dag van vandaag ook moeilijk te verkrijgen. De budgetten liggen immers een pak lager dan enkele jaren geleden. Vele artiesten zijn dan ook bang. Gelukkig heb ik zelf niet te klagen, ik kom goed rond. Niet dat ik elke dag in een nieuw pak van Ann Demeulemeester rondloop, maar goed. Kunnen leven van muziek is een enorme vrijheid.”

 

(RE)

 

www.moiano.com

www.krewcial.com

 

Wie Stef solo aan het werk wil zien, kan maar best een zitje reserveren in het c.c. Het Gasthuis in Aarschot. Op zaterdag 11 december om 20 uur stelt hij er zijn project 21st Century Dandy voor. Tickets kosten 8 euro en zijn te verkrijgen op 016/56.48.24.

 


Comments

JOBS & STAGES

Walibi zoekt 350 jobstudenten

Walibi gelooft in het zomerseizoen 2021. Het pretpark is actief op zoek naar 600 medewerkers, waaronder [...]

Van gamer tot informaticus

Zet de eerste stap naar je job met vdab.be Bijna of pas afgestudeerd? Je kan nu al werk maken van een [...]

  • Slider
  • Slider
  • Slider
  • Slider
  • Slider
  • Slider
  • Slider

SOCIALPoll

Laat jij je vaccineren tegen corona?

 Absoluut
 Ik denk het wel
 Ik twijfel
 Ik denk het niet
 Absoluut niet

Job in the picture

GUIDO NV is het nummer 1 Belgische niche-mediabedrijf naar de doelgroep jongeren (studenten in het bijzonder), scholieren en Young Starters

Bruiloftstraat 127, 9050 Gentbrugge
Tel.: +32 (0) 9 210 74 84