Image
24/07/2021

De subtiele kunst van de salarisonderhandeling

Het loon dat je als nieuwe werknemer zal ontvangen, is meestal nog een vraagteken, tot diep in de sollicitatieprocedure. Toch komt onvermijdelijk het moment dat er over harde euro's moet worden onderhandeld. Zorg dan dat er geen hebzucht in je ogen staat af te lezen, maar hou rekening met onderstaande aanbevelingen.


Hoe bruut is bruto?

In België wordt in negen van de tien gevallen onderhandeld over het brutoloon. Het is niet altijd even gemakkelijk om in te schatten hoeveel percent van een brutoloon effectief netto zal overblijven, maar ga er maar van uit dat de hap die door de fiscus uit een beginnersloon wordt genomen minstens 30% bedraagt. Wat je al evenmin mag vergeten in te calculeren, zijn de extralegale voordelen die je worden aangeboden boven op het eigenlijke loon, zoals maaltijdcheques, een bedrijfswagen, een groepsverzekering en noem maar op.

Stel je vooraf de vraag: hoeveel geld heb jij per maand nodig om goed te kunnen leven en liefst ook nog een beetje te sparen? Hou dit bedrag in je achterhoofd, maar gooi het niet op tafel tijdens de onderhandelingen. Het is gewoon een referentiebasis. Probeer je noden dan af te wegen tegen wat je denkt dat je waard bent, gebaseerd op je vaardigheden en wat die kunnen betekenen voor de werkgever.

Niet liegen of overdrijven

Geef nooit vooraf een concreet bedrag op als je schriftelijk solliciteert. Reserveer de loononderhandeling voor het moment dat je onder vier ogen aan tafel zit met je toekomstige werkgever. Als op een sollicitatieformulier toch een loonindicatie van jou wordt gevraagd, vul dan een woord in als 'open', 'competitief' of 'onderhandelbaar'.

Wanneer de eigenlijke onderhandeling start, zal de rekruteerder ongetwijfeld vragen naar je voorgaande salaris (als je dat al had tenminste). Liegen of overdrijven heeft dan geen enkele zin, want de informatie die je geeft kan vrij makkelijk worden gecheckt. Als je vorig salaris lager was dan je eigenlijk had gewild, leg dan eerlijk uit waarom dat zo was, en waarom je denkt dat je nu beter verdient.

Als het moment is gekomen om een concreet getal te noemen, mik dan een paar honderd euro hoger dan waar je wil landen. Verwacht niet dat je dat hogere bedrag ook zal krijgen, maar het is perfect aanvaardbaar te onderhandelen over wat meer extralegale voordelen, om zo op een verloning uit te komen die voor beide partijen acceptabel is.

Tekst: Herbert De Paepe


Comments

JOBS & STAGES

Vier digitale sollicitatietechnieken

Is de klassieke sollicitatiebrief of -mail nog van deze tijd? Je mag gerust postzegels en enveloppen [...]

Met welke job verdien je het meest?

In hun jaarlijkse loononderzoek onderzoekt Jobat meerdere dingen, zoals bijvoorbeeld welke functies het [...]

TopMovies

SOCIALPoll

Job in the picture

Belgische bedrijven zijn in volle aanwerfmodus

Belgische ondernemingen kijken op personeelsvlak de rest van het jaar positief tegemoet. Zeven op de [...]

18/08/2023

Margo werkt in een rusthuis

Margo De Baets (20) werkt in de Refuge, een woonzorgcentrum in het hartje van Gent. Tijdens de coronacrisis [...]

18/07/2023

DPG Media geeft beurzen aan jong journalistiek talent

Jonge mediamakers kunnen zich nog tot 30 juni inschrijven voor de tweede editie van de News City Academy [...]

19/06/2023

GUIDO NV is het nummer 1 Belgische niche-mediabedrijf naar de doelgroep jongeren (studenten in het bijzonder), scholieren en Young Starters

Bruiloftstraat 127, 9050 Gentbrugge
Tel.: +32 (0) 9 210 74 84