Stadsbrouwerij 't Koelschip in Oostende
GUIDO heeft dorst en schuimt de studentensteden af op zoek naar artisanale stadsbrouwerijen. Vandaag houden we halt in Oostende, bij 't Koelschip. Op een boogscheut van het strand heffen we het glas met het sympathieke brouwersechtpaar Sandy Major en Ive Mostrey.
't Koelschip
°2015, Oostende
50.000 liter per jaar
blondekuif.be
Workshops
"'Koelschip' is een brouwerijterm. Het koelschip is het plateau waarop in oude brouwerijen het bier werd gekoeld, en dankzij het woord 'schip' konden we meteen de link leggen met de zee. In het begin hadden we een groothandel in ambachtelijke bieren die in Oostende nauwelijks bekend waren. Het aanbod werd zodanig groot dat we een winkel hebben opgestart. Dat was in 2010, maar toen brouwden we nog niet zelf. Dat is pas in 2015 gekomen, met een kleine brouwinstallatie van 60 liter, vooral gericht op workshops. Groepjes mensen komen hier het brouwproces meevolgen van a tot z. Het recept ontwikkelen, brouwen, en op het einde van de dag kunnen ze 60 liter van hun eigen bier meenemen. Ondertussen is de installatie fors uitgebreid. Onze tanks van 500 liter zijn bijvoorbeeld geschikt voor jeugdbewegingen, die dan gepersonaliseerd bier kunnen verkopen in plaats van koekjes of wafeltjes. En uiteraard brouwen wij doorlopend onze eigen bieren."
Unieke gist
"Onze bieren zijn puur natuur. We werken zonder toegevoegde glucose en voegen geen andere producten toe. Alle ingrediënten zijn natuurlijk, en alles gebeurt ambachtelijk en manueel: van het brouwen over het bottelen tot zelfs de etikettering. Ook uniek is onze gist. Op een dag kwamen mensen van de Universiteit Gent op bezoek. Ze beweerden dat ze uit twintig verschillende bieren blindelings het onze eruit konden halen. Dat komt omdat onze gist, doordat de brouwerij zo dicht bij de zee staat, een uniek aroma heeft gekregen dat doorsmaakt in elk van onze bieren."
Cowboy Henk
"De namen bedenken we zelf. Krevet hebben we samen met Kobe Desramaults ontwikkeld, speciaal om te drinken bij garnaalkroketten. Gie zie mien zèèkapiting hebben we gebrouwen voor de Paulusfeesten, toen de Oostendse volkszangeres Lucy Loes tien jaar overleden was. Blonde Kuif was dan weer in opdracht van van Kama & Seele, die graag een eigen bier wilden in het thema van Cowboy Henk. Onze vaste bieren zijn altijd verkrijgbaar, en daarnaast brouwen we ook tijdelijke bieren. Wij zijn een kleine producent, dus voorlopig zal je ons bier niet al te ver buiten Oostende aantreffen. We gaan wel eens op tournee om onze producten te promoten, maar we focussen vooral op lokale verkoop. Zo houden we het kleinschalig, met ons twee, zonder personeel. Export naar Amerika of zo, dat zou ons artisanaal bier trouwens niet overleven. Weet je dat het in een zeecontainer tot 70 graden warm kan worden? Dat is dodelijk voor het bier."
De 3 best verkochte bieren van 't Koelschip
1) Saison a l'Ostendaise
- Blond bier van hoge gisting
- Fruitig en kruidig
- 5% alcohol
2) Gie zie mien zèèkapiting
- Karaktervolle tripel
- Hoppy en fruitig met potige afdronk
- 7,5% alcohol
3) Harlekijn
- Artisanaal Venetiaans volmoutbier
- Fruitig met volle afdronk en halfdroge nasmaak
- 6% alcohol
En wat met de Oostendse studenten?
"We hebben nog geen studentenclubs over de vloer gekregen om een workshop te volgen, maar daar staan we uiteraard wel voor open. Studenten kunnen bij ons hun eigen clubbier komen brouwen als ze willen. Vijfhonderd liter, en het dan schenken op fuiven, of doorverkopen met een eigen etiket. De Oostende Chiro heeft dat ook al eens gedaan, dus waarom geen studentenclubs? Kom maar af!"
Tekst: Herbert De Paepe